Mats näthinna lossnade mitt under promenaden
En kväll i höstas tog Kalmarbon Mats Olander, 58 år, en promenad med hunden Challe och fick plötsligt se en neonfärgad blå strimma i ena ögat.
– Jag trodde det var pannlampan och släckte den, men ljuset var kvar ändå.
Hade inte ont
Han hade inte ont och det var inget fel på synskärpan så Mats ignorerade det hela. Men nästa kväll återupprepades händelsen. Då berättade Mats för sin fru Gith om det lustiga ljuset som kom och gick varpå hon sa, utan pardon:
– Nu ringer du sjukhuset!
Det kanske kunde vara värt att ringa ändå, tänkte Mats, som inte tyckte att det hela verkade så farligt. Men när han förklarade sina symtom i telefonen fick han en besökstid omedelbart, och då förstod han att det var allvarligt.
Att det var näthinnan som börjat lossna förvånade honom. Men eftersom han kommit i tid slapp han en operation.
– De sa att det är vanligt att näthinnan lossnar så jag kände mig lugn.
Laserbehandlingen hjälpte
Efter smärtstillande droppar och en tio minuters laserbehandling var Mats klar att gå hem. Han blev sjukskriven i en vecka med stränga order om att inte läsa, inte böja sig framåt och ta det lugnt.
Mats, som är resurslärare och van vid ett aktivt liv, försökte ligga och vila men det blev ändå för trist.
– Jag stod inte ut, så jag tog med mig hunden och en termos ut till parken.
Där återkom det blå ljuset och Mats fick göra en ny, fast mindre, laserbehandling. Sedan dess har besvären inte återkommit.
Vanligt att glaskroppen lossnar
Orsaken till att näthinnan började lossna var att glaskroppen släppt på vissa ställen, något som hör till ett naturligt åldrande. Att glaskroppen är lite grumlig får han leva med.
– Det är de små mörka fläckarna som far förbi i ögat ibland som är enda symtomet. Det har tydligen alla mer eller mindre, och är inget farligt. Men ska jag ge någon i samma situation ett tips så är det att hellre ringa sjukvårdsupplysningen en gång för mycket. Bara för att det inte gör ont kan det ju ändå vara något allvarligt.
Doktorn: Sök alltid akut för plötsliga synfel!
Forskaren Anders Kvanta, överläkare på S:t Eriks ögonsjukhus och adjungerad professor vid Karolinska institutet, svarar här på frågor om olika ögonsjukdomar.
Är det vanligt att glaskroppen lossnar?
– Ja. Glaskroppsavlossning är oftast inte farligt utan en del av ett naturligt åldrande. Men det kan leda till näthinneavlossning, vilket är allvarligt och kan hota synen. Därför ska man alltid söka vård akut vid plötsligt uppkomna synfel.
Vilka är de vanligaste ögonsjukdomarna?
– Åldersförändringar i gula fläcken, sk makuladegeneration, samt grön och grå starr.
Du forskar på stamcellsbehandling mot makuladegeneration?
– Ja, det gäller då torr makuladegeneration, där synceller i gula fläcken börjar dö och försämrar synen. Genom att skapa nya synceller från stamceller och föra in dem inuti ögat hoppas vi kunna återställa synen. Det har redan testats i USA, men det kan dröja tio år innan vi vet att det verkligen fungerar. I dag har vi ingen bot mot sjukdomen.
Finns det hjälp mot den våta varianten?
– Våt makuladegeneration finns det numera läkemedelsinjektioner mot, som bromsar sjukdomen och förbättrar synen. Det är antikroppar som sprutas in och binder upp det skadliga proteinet. Behandlingen behöver dock upprepas varannan till var tredje månad resten av livet.
Grön starr kan kosta mig synen. Hur vet jag om jag har det?
– Det beror oftast på för högt tryck i ögat och det känner du tyvärr inte själv av. Du har inga symtom förrän du börjar se dåligt och då är skadan på synnerven redan skedd. Därför är det befogat att efter pensionsålder kolla trycket hos optiker eller ögonläkare. Speciellt om en nära släkting har sjukdomen. Sök alltid akut för plötsliga synfel!
Varför får man ögonsjukdomar?
– Det är en kombination av ärftlighet och otur. Många olika arvslag är inblandade och vi vet inte hur än.
Kan jag förebygga ögonsjukdom?
– Egentligen inte. Att äta en varierad kost är det bästa råd jag kan ge, och hellre söka vård en gång för mycket än för lite om du får synproblem.
7 vanliga ögonsjukdomar och besvär
Dubbelseende beror ofta på att ögats muskler har blivit svaga. Sjukdomar som diabetes eller högt blodtryck kan ligga bakom, men ibland beror det på att du behöver justera dina glasögon. Kontakta ögonläkare.
Glaskroppsavlossning kommer ofta plötsligt och börjar med att man ser ljusblixtar, rörliga punkter, streck eller en ringformad grumling. Kontakta ögonläkare. Om du inte har några hål eller någon näthinneskada behöver glaskroppsavlossning inte behandlas och läker oftast av sig själv.
Åldersförändringar i gula fläcken (makuladegeneration) kan leda till att du får svårt att se skarpt och börjar ofta med krokseende. Det finns två sorters åldersförändringar i gula fläcken, torra och våta. Den våta kan i dag behandlas.
Grå starr (katarakt) är en ögonsjukdom som gör att ögats lins, som sitter bakom regnbågshinnan, blir grumlig och man får sämre syn. Behandlingen innebär att ögats lins byts ut och tar runt tio minuter.
Grön starr (öppenvinkelglaukom) gör att synnerven i ögat förtvinar och att man får skador i näthinnan. Det kan leda till sämre syn och, om man inte får behandling, blindhet. Den vanligaste behandlingen sänker trycket i ögat genom olika typer av ögondroppar.
Näthinneavlossning kommer oftast när du är över 65 år. Symtomen kommer i form av en mörk skugga i synfältet. Om du inte får behandling snabbt kan näthinnan lossna mer och synskärpan skadas. Kan oftast opereras.
Skelning hos vuxna kan ha olika förklaringar, i många fall har skelningen legat dold sedan barndomen och framträder först i vuxen ålder.
Källa: Vårdguiden och Anders Kvanta
Optikern: Det finns lösningar för alla synfel!
Aldrig har möjligheterna för dig med synfel varit större än nu. Du kan laseroperera ögonen, byta ut den gamla linsen i ögat, ha nattlinser (Orto-K) som korrigerar ditt synfel och mycket mer.
– Det finns en bra lösning för alla synfel, säger optikern Jeanette Brandt, specialiserad på avancerade ögonundersökningar och linser, verksam på Eye Clinic i Värnamo.
För vilka synfel passar linser?
– Alla synfel går att korrigera med linser. Det finns allt från endagslinser till dygnet runt-linser som du kan ha i en månad. Många med läsproblem tycker att det är praktiskt med progressiva endagslinser när de har en aktiv fritid, men är nöjda med glasögonen till vardags.
Kan man förebygga synfel?
– På sätt och vis. Nattlinser formar om ögat så att du får bra syn dagtid utan linser. Det passar bra för dem som inte vill eller kan ha linser, om man vistas i dammiga miljöer till exempel. Nattlinser hos närsynta barn bromsar förloppet av deras synnedsättning.
För vem är laseroperation bäst?
– Om du är ung med synfel kan det passa bra att slipa hornhinnan eftersom linsen i övrigt är frisk och stark. Ett alternativ till laseroperation är ICL, där man i princip opererar in en kontaktlins i ögat. Alla synfel kan opereras i dag.
När är det bättre att byta ut ögats lins helt?
– Om du är över 35 år kommer du snart att ha ett mer komplicerat synfel. Du kanske behöver progressiva glas eller har tendens till grå starr. Då kan du byta ut din egen lins mot en konstgjord och slipper alla synfel i resten av ditt liv, om inga andra ögonbesvär tillkommer.
Är det farligt att ha gamla glasögon?
– Det försämrar inte synen, men att ha fel glas kan ge diffusa besvär som trötthet och huvudvärk. Gör ett återbesök hos optiker då och då. Jag rekommenderar dig över 40 år att göra en ögonhälsoundersökning, så vet du att dina ögon är friska. Kolla med din optiker vad de kan erbjuda.
När det gäller glasögon, är dyrare glas bättre?
– Vid progressiva glas är det stor skillnad. Ju bättre du köper, desto bredare synfält är det på alla avstånd. Det innebär att du inte behöver vrida huvudet lika tidigt för att se åt sidorna och du känner inte av det suddiga på kanterna lika mycket. Invänjningen blir också snabbare. Du betalar också för kvalitet på glaset och ytbehandlingar. Dyrare glas har en finare antireflexbehandling och även ofta ett vatten- och smutsavvisande skikt. Tunnare glas är också dyrare.
Våra vanligaste synfel
* Närsynthet (myopi) är vanligast och beror på att ögat är för långt. Det startar oftast i skolåldern och avstannar i dryga 20-årsåldern.
Lösning: Glasögon, linser, laseroperation och ICL (en typ av inopererad kontaktlins).
* Ålderssynthet (presbyopi) kommer vid 35–45 år. Ögats lins stelnar till med tiden och man ser sämre på nära håll.
Lösning: Glasögon, linser, laseroperation och RLE (operation där ögats lins byts ut).
Tips! Du kan välja till en multifokal RLE-lins i samband med gråstarroperation.
* Översynthet (hyperopi) beror på att ögat är för kort. För unga är låg eller måttlig översynthet inga större problem, men symtomen kan vara diffusa – som huvudvärk och trötthet. När man blir äldre märker man det mer som att man ser sämre, främst på nära håll och sedan också på avstånd.
Lösning: Glasögon, linser, laseroperation och ICL.
* Astigmatism innebär att hornhinnan och/eller linsen inte är perfekt rund så att ögat bryter olika i olika riktningar, vilket ger problem på både långt och nära håll. Är ofta kombinerat med översynthet och närsynthet.
Lösning: Glasögon, linser, laseroperation och ICL
Akupunktören: Akupunktur tar tillbaka det friska
Behandlingsalternativen för ögonsjukdomar är inom vissa områden ganska begränsande, som tex vid gula fläcken och grön starr. För den som fått diagnoser som dessa finns det alternativa metoder utanför den traditionella medicinen. Roger Svensson är utbildad TKM-akupunktör och har sedan 14 år tillbaka behandlat patienter mot olika ögonsjukdomar som åldersförändringar i gula fläcken, grön starr, partiell blindhet och regnbågshinneinflammation. Metoden kallas Akunova och används också mot smärtor.
– Vi ser fantastiska resultat, jag slutar aldrig häpna över det, säger Roger Svensson som arbetar på Curado i Lomma utanför Malmö. Under behandlingen sätter Roger nålar i lederna på fingrar och tår, vilket via hjärnan startar en läkningsprocess. Hur bra patienten blir går inte att förutsäga, men de allra flesta blir betydligt bättre, menar Roger.
– Jag brukar se det som att man nollställer kroppen och får tillbaka det ursprungliga, friska läget.
Håll koll på hälsan hos optikern!
Åtta av tio svenskar har någon form av synfel, men långt ifrån alla kontrollerar sin syn regelbundet. Enligt en ny undersökning från TNS Sifo följde bara var tredje svensk rådet att kontrollera sin syn regelbundet, helst vartannat år. Ett råd som om det följs kan bli en viktig hälsokontroll av både ögat och din hälsa.
Nyligen införde Specsavers en kombinerad synundersökning och ögonbottenfotografering för att upptäcka tecken på ögonsjukdomar och andra sjukdomar. Vid en ögonbottenfotografering, även kallad fundusfotografering, kan optikern på ett tidigt stadium upptäcka tecken på åldersförändringar i gula fläcken och grön starr men också diabetes och högt blodtryck som ofta orsakar förändringar i ögonbottens näthinna.
Hos Synoptik kan du också kontrollera ditt ögontryck och på tex Eye Clinic i Värnamo erbjuder de allt från mätning av hornhinnans tjocklek, tryckmätning, ögonbottenfoto och analys. Så fråga gärna din optiker, nästa gång du kontrollera din syn, vilka undersökningar du kan få hjälp med!
Motionera dina ögon
Du kan få falsk närsynthet på grund av ansträngda ögon. Ta därför mikropauser och ”motionera” dina ögon för att motverka spänningarna i ögat:
1. Byt fokus från nära till långt borta och vice versa. Sitter du mycket framför datorn mår ögat bra av att du med jämna mellanrum förflyttar blicken, tittar långt bort i lokalen eller ut genom fönstret.
2. Håll huvudet stilla, titta upp i taket så högt du kan och sedan ner i golvet så långt du kan, upprepa rörelserna under 20–30 sekunder. Titta sedan upp igen och håll kvar blicken så att du stretchar ut ögonmusklerna ordentligt, titta ner och gör samma sak. Upprepa rörelserna åt sidan och diagonalt och rulla runt med blicken. Ta gärna en liten paus mitt i programmet och låt ögonen vila genom att du kupar händerna framför ögonen.
Av Petra Olander
Foto: Kristina Wirén, Jocke de Rooy, Shutterstock