Maria testade walkfeeling – metoden lindrade smärtan
Maria testade walkfeeling – metoden hjälpte mot smärtan!
Stela nackar, ont i ryggen, hälsporre – det finns många orsaker till att vi med tiden förlorar den korrekta hållningen och det naturliga rörelsemönstret. För Maria Äxter Johansson, 55, började allt med en gallstensoperation.
– Jag hade problem med gallstensanfall under flera år och till sist opererades hela gallan bort, säger Maria och förklarar att det var en lättnad att slippa magkramperna
En annan sorts smärta
Men nu drabbades hon av en annan sorts smärta.
– Det kändes stramt och spänt från buken ner mot knäna och vissa rörelser blev svåra att klara av. När jag körde bil kunde jag knappt lyfta benet för att använda kopplingen och att ta mig upp från sittande var smärtsamt.
Maria, som till vardags har ett stressigt jobb som konsultchef och på fritiden gärna tar hand om barnbarnen och bland annat leder zumbaklasser, fick svårt att återgå till det fartfyllda liv hon var van vid.
Gick på fel sätt
Det var genom sin instruktörs kollega som hon blev uppmärksam på att hennes rörelsemönster inte var det bästa.
– Betty-Ann hade själv fått hjälp via metoden som kallas walkfeeling och nu hade hon utbildat sig till walkfeeling- instruktör. Hon ville hjälpa mig och redan under vår första träff fick jag en ordentlig aha-upp- levelse, säger Maria och berättar att hon och instruktören började med att tillsammans promenera barfota på en gräsmatta.
– Vi gick fram och tillbaka och Betty-Ann observerade mig och ställde frågor. Hur känns det? Belastar du höger fot lika mycket som vänster fot? Tar du lika långa steg? Ganska snabbt insåg jag att jag liksom ”slängde fram” benen och gick med hälarna. Mina steg var platta, ja, man kan säga att jag gick som farmor Anka, skrattar Maria.
Ändrade sitt gångmönster
Utifrån några möten med walkfeelingcoachen, då de tillsammans promenerade både inomhus och utomhus, har Maria nu ändrat sitt gångmönster. Hennes hemläxa var att lyfta på knäna, landa med foten på främre delen och eftersträva en rullande gång.
– Jag har blivit medveten om hur jag rör mig i alla situationer. I början tänkte jag nästan på varje steg jag tog, men nu har jag lärt in det nya rörelsemönstret. Det går av sig självt. Och smärtan är borta! Att något till synes så enkelt gjorde så stor skillnad för mig känns otroligt, säger
Inga spänningar i rygg och nacke
Maria och förklarar att det korrekta rörelsemönstret gör att hon får balans mellan axlar, höft, knän och fotblad.
– Jag har heller inga spänningar i rygg och nacke längre. Jag promenerar jättemycket i dag och nu låter det inte längre ”klamp klamp” när jag kommer, skrattar hon.
Läs även: Åsa: Min smärta försvann tack vare kraniosakral terapi!
EXPERTEN: Man kan träna bort felaktig belastning
Tommy Olausson är osteopat i Göteborg och grundare av Walkfeeling.
Vad går walkfeelingmetoden ut på?
Vad går walkfeelingmetoden ut på?
– Att hitta felaktiga spänningsmönster i kroppen. Det handlar om ovanor som vi byggt upp genom att belasta kroppen felaktigt i många år. Kanske har du haft en skada som gjort att du börjat halta, kanske har du varit stillasittande i långa perioder. Alla har sin egen historia och det enda vi alla har gemensamt är att vi har inbyggda spänningstillstånd som vi själva orsakat på grund av fel belastning.
Den som har ont i höften kanske brukar sitta med benen i kors och stå och hänga på en höft, det gäller att träna bort felaktig belastning av kroppen!
Hur går behandlingen till?
– Vi börjar med att promenera tillsammans. Jag ställer frågor om arbete och fritid. Samtidigt iakttar jag patientens gång och steg. Med vägledande frågor kommer han eller hon oftast själv till insikt om sitt rörelsemönster och var spänningarna sitter. Vi hjälps åt att hitta problemet.
Hur många behandlingstillfällen krävs?
– Det är olika, men efter cirka fem besök brukar man se en klar förbättring. Vi tränar tillsammans och patienten fortsätter att öva i hemmamiljö, det kan vara övningar som att börja ta kortare steg eller att alltid tänka på att stå med belastningen på båda fötterna. Till slut har det rätta rörelsemönstret blivit en inlärd vana.
Vilken sorts smärta kan metoden lindra?
– Har man inte ramlat och slagit sig så kommer smärtan oftast från en långvarig felaktig belastning och då hjälper Walkfeelingmetoden. Lär du dig att gå rätt så släpper spänningarna. Vi har behandlat personer med allt ifrån diskbråck till gamla fotbollsskador.
Var i landet finns walkfeeling att tillgå?
– Det finns utbildade coacher i bland annat Göteborg, Vilhelmina och Stockholm. Nya coacher utbildas kontinuerligt.
För mer information: www.walkfeeling.se
Fler metoder mot smärta
TENS, transkutan elektrisk nervstimulering:
Elektroder som fästs på huden stimulerar kroppens eget smärtlindringssystem med svag elektrisk ström. Metoden används bland annat vid reumatisk smärta, nervskador och förlossningssmärta.
Akupunktur:
Genom att sätta nålar på vissa punkter ökas produktionen av kroppens eget smärtstillande ämne, endorfiner. Används bland annat vid muskelsmärtor, migrän och nervsmärtor.
Stötvågsbehandling:
Med hjälp av tryckvågor stimuleras kroppens läkningssystem och blodcirkulationen ökar. Metoden används av ortopeder och naprapater för att behandla kronisk smärta i leder, senor och muskler.
Läs mer om smärta på 1177.se.
Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik, IBL