Manukahonungen håller halsflussen borta
Marina Stefanovic Andersson, 37, växte upp som ett ”typiskt halsbarn”. Varje år kom halsflussen som ett brev på posten – ofta flera gånger – och besvären följde henne upp i vuxen ålder. När hon var 32 år kulminerade sjukdomen i en riktig skräckupplevelse:
– Jag gick till vårdcentralen och fick antibiotika så fort jag fick symtom, men kände snart att det var något som inte stämde. Det kändes som att min kropp var på väg att lägga av.
På akuten konstaterades höga infektionsvärden och begynnande blodförgiftning och trots dubbel antibiotikados var Marina jättesjuk, med hög feber och halsont, i tre veckor.
– Efter den upplevelsen var jag jätterädd för att drabbas igen och tvekade därför inte när min syster tipsade mig om att testa manukahonung. Hon hade sett ett inslag om honungen på teve och sedan testat det på sin sons eksem, som ingen läkare hade lyckats hitta någon bra behandling för. Och eksemen hade läkt. Så jag tänkte: ”Vad är det värsta som kan hända? Lite honung har ju ingen dött av!”
Hindrar bakterier
Manukahonungen, som har sitt ursprung på Nya Zeeland, har använts länge inom naturmedicinen, framförallt för att läka svårbehandlade sår. På senare år har den också uppmärksammats för att kunna bryta ner antibiotikaresistenta bakterier, något som det finns ett ökat behov av inom sjukvården. Och förutom utvärtes behandling – som vid sår, eksem, akne och herpes – kan honungen hindra bakterier från att få fäste i hals och mage, som till exempel vid halsfluss.
Och även om Marina – sjuksköterskan och ”skeptikern”, som hon beskriver sig själv – inte hade jättehöga förväntningar blev första erfarenheten av manukahonung positiv.
– Jag hade köpt hem en burk och tog en sked så fort jag kände att det började svida i halsen. Och det hjälpte – bara efter någon dag hade jag inte ont längre.
Det första året vågade hon dock inte tro annat än att det var slumpen som gjort att hon sluppit halsfluss. Andra året började hon så smått våga hoppas att det var honungens förtjänst – och nu fem år senare är hon övertygad om att den har hjälpt till att hålla henne frisk. Det är nämligen inte bara Marina som har sluppit halsbesvär. Även döttrarna Clara, 12 år, och Ella, 8 år, hade haft två omgångar halsfluss var innan mamma Marina började ge dem manukahonung. Och inte heller de har haft halsfluss sedan dess.
– Och så har jag tipsat massor av vänner och kollegor, skrattar hon.
Fem teskedar om dagen
Marina, som inte är så förtjust i smaken av honung, äter nu manuka i form av halstabletter smaksatta med citron. Så fort hon känner symtom tar hon en tablett och fortsätter sedan tills hon varit symtomfri en dag. När hon åt honungen i ren form tog hon en tesked fem gånger om dagen, också det tills hon varit symtomfri en dag.
Det verksamma ämnet i manukahonung – det som hindrar bakterier från att få fäste – kallas Methylglyoxal och anges i ett MGO-värde på honungsburkar och produkter. Ju högre värde, desto högre antibakteriell effekt.
– Det finns upp till 600, vi har alltid tagit 400 och det har funkat bra, berättar Marina.
Hon påpekar att en del reagerar över priset, som kan vara flera hundra kronor per burk.
– Men i vårt fall har vi ställt det i relation till vad det kostar att vara hemma från jobb och skola vid en halsfluss. Och i kombination med lidandet man slipper är det helt klart värt det.
Det här är manukahonung
Manukahonung utvinns ur nektar från myrtenväxten Leptospermum Scoparium som i huvudsak växer på Nya Zeeland. Där har urinvånarna använt den inom naturmedicinen i århundraden innan den nu på senare år rönt stor internationell uppmärksamhet för sina unika antibakteriella och sårläkande egenskaper.
Dessa egenskaper, som tillskrivs det bioaktiva ämnet Methylglyoxal (MGO), finns inte i någon annan honungssort. MGO hindrar upp till 80 olika bakterier från att fastna på mänskliga celler. Särskilt intressant bedöms manukahonungen vara då den även har en förmåga att bryta ner antibiotikaresistenta bakterier.
Idag används manukahonung dels för sårläkning och som ett komplement till antibiotika inom den etablerade sjukvården, och dels för egenvård av till exempel eksem, akne och herpes. Honungen anses också effektiv mot förkylning, influensa, kikhosta och halsinfektioner.
Manukahonung säljs på vissa apotek och i hälsokosthandeln. Där säljs även sårsalva innehållande manuka. Se nedan för fler exempel och var du kan köpa dem.
För sårläkning rekommenderas ett MGO-värde över 350+ och vid pågående infektion eller influensa rekommenderas MGO 600+. Värdet står utskrivet på burken och märkningen är också viktig för att skilja äkta manukahonung från andra sorter.
Källa: Sårcentralen, MGO m fl
Text: Linda Unnhem
Foto: Lars Jansson
Här kan du köpa manukahonung
Manukahonung från Apoteket.se med MGO-värde på 600+. ANNONS Läs mer och köp den här.
Manuka fill sårsalva är antibakteriell. ANNONS Läs mer och köp här.
Manuka honung finns även i dagkräm som denna. ANNONS Läs mer och köp här.
Vårdande balm berikad med manukahonung för hud som är extra torr. ANNONS Läs mer och köp här.
Läs också:
Så undviker du förkylning – 5 smarta tips!
Marie Mandelmanns hemliga huskur i förkylningstider
Läkaren tipsar: Så undviker du att smittas av barnbarnen