Mai-Lis Hellénius: Nyttig mat behöver inte vara krånglig!
Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius har vigt sitt liv åt att upplysa om hur viktigt det är med rätt sorts mat, men också att vi rör oss tillräckligt mycket. Naturligtvis lever professorn i kardiovaskulär prevention vid Karolinska Institutet som hon lär. Alltså tar hon trapporna till sin arbetsplats på sjätte våningen.
– Att gå i trappor är den bästa vardagsmotionen, oavsett ålder.
Men så ser hon också till att gå minst 10 000 steg om dagen, vilket är den rekommenderade dosen vardagsmotion. Utöver det är hon gympalärare på fritiden, hon styrketränar och ägnar sig åt pulshöjande aktiviteter några gånger i veckan för att stärka hjärtat.
Och hon är en ivrig förespråkare för hälsokontroller genom hela livet.
– Har du inte varit på en sådan är det hög tid när du fyller 60, säger 65-åringen och påminner om vikten av att den äldre kvinnan upprätthåller muskulaturen i kroppen.
Mai-Lis Hellénius är skeptisk mot alla former av dieter som inte minst kvinnor tenderar att ägna sig åt, med mer eller mindre lyckat resultat, livet igenom. Att hon är en skarp kritiker av den så kallade LCHF-kosten är ingen hemlighet och något hon fått ta emot mycket kritik för.
– Högfettskost är inte bra för kroppen om fettet är animaliskt, säger hon.
Mai-Lis Hellénius rekommenderar mat från havet
Själv förespråkar hon det som kommit att kallas ”medelhavsmat”, det vill säga färska grönsaker och frukt, olivolja, bönor, linser och mat från havet.
Att laga mat från grunden, gärna långkok som fått stå och puttra på spisen i sisådär 18 timmar och sedan lägga ut resultatet på sociala medier är populärt nu för tiden. Budskapet är tydligt: ”Kolla vad duktig jag är.” Men Mai-Lis menar att dylikt skryt bara ger dåligt samvete.
Se också: Fem livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
– De flesta av oss har inte tid att hålla på med långkok, i alla fall inte på vardagarna. Men näringsrik mat behöver inte vara krånglig att tillaga, göras från grunden rakt igenom eller ta lång tid, säger hon.
– Det finns massor av snabbmat som är bra, till exempel är en burk krossade tomater jättenyttigt. Det finns ett enkelt knep som alla kan följa genom livets alla skeden för att vara säkra på att få i sig rätt mat och det är att köpa sådant som är nyckelhålsmärkt. Det är en bra och lätt regel att följa.
Maj-Lis 3 enkla tips
Planera dina måltider i förväg.
Välj mat som är nyckelhålsmärkt.
Gå på regelbundna hälsokontroller.
Av Katarina Arnstad Elmblad
Mai-Lis minestronesoppa
Ca 6 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g zucchini
1 paprika
1 stor morot
olivolja till stekning
500g passerade tomater
7 dl grönsaksbuljong
2 förpackningar vita bönor (ca 400g)
25 g grönkål
1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering:
1 dl riven parmesan
1. Skala och hacka lök och vitlök. Tärna zucchini, paprika och morot fint.
2. Hetta upp lite olja i en stor gryta och fräs först morötterna och lägg sedan i zucchini, paprika, lök och vitlök och låt det fräsa utan att ta färg.
3. Häll på passerade tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i cirka 10 minuter.
4. Skölj bönorna och tillsätt dem och smaka av med salt och peppar.
5. Dra bort bladen från mittsträngen på kålen och krama dem mjuka med lite olja eller stek dem lätt i lite olja.
6. Servera grönkålen till soppan tillsammans med lite parmesan.