Lovisa ”Lofsan” Sandströms bästa hälsotips
Lovisa ”Lofsan” Sandström har gjort sig känd som en av Sveriges främsta träningsgurus. Många läser hennes böcker, lyssnar på Träningspodden och anlitar henne som personlig tränare för att få inspiration och hitta strategier till ett mer aktivt liv. Men efter att ha skrivit mer nischade böcker – om bland annat löpning och träning efter graviditet – släpper hon i höst en bredare ”hälsobibel” som tar upp allt det som är viktigt för en sund och hållbar livsstil. En slags summering av allt det hon lärt sig under sina drygt 13 år i hälsobranschen. Och förhoppningen är att inte bara nå de redan frälsta.
– Vi svenskar hör till de allra mest stillasittande i Europa. Andelen feta har tredubblats sedan 1980-talet och forskning visar att ju flera stillasittande timmar vi har per dag, desto större är risken att dö i förtid – oberoende av kön, ålder, kroppsvikt och motionsvanor, berättar Lovisa.
Och då hjälper det tyvärr inte att vi svenskar faktiskt tränar mest i Europa.
– Självklart ska vi träna, det ger oss väldigt många hälsofördelar, men det viktigaste är faktiskt att vi rör på oss i vardagen. Många som tränar tänker att de gjort sitt när de har varit på gymmet – samtidigt som det finns de som tar rörelsepauser varje timme, står upp vid skrivbordet, tar en lunchpromenad och cyklar hem från jobbet – och ändå har dåligt samvete för att de inte tränar på gym. Men räknar man samman allt har de säkert rört sig mer än de som tränar flera gånger i veckan men är stillasittande i övrigt.
Att börja lagom är bäst enligt ”Lofsan”
Många väljer dessutom att blunda för helheten när det handlar om hälsa och välbefinnande, menar Lovisa.
– Man har satt upp ett mål – till exempel att springa ett lopp – och är väldigt målinriktad i sin träning. Men stressen, återhämtningen, sömnen och kosten, allt det som också är viktigt för att man ska må bra, är man inte lika intresserad av att förändra.
Att ta upp och diskutera dessa bitar har blivit allt viktigare för Lovisa i rollen som personlig tränare.
– Idag vågar jag ifrågasätta folks mål på ett annat sätt. Varför ska du springa en halvmara när du precis skilt dig? Vad är det du vill uppnå, egentligen? Och många uppskattar det – att få prata och bli lyssnade på.
Lovisas främsta råd till den som vill leva mer hälsoklokt är att börja sin förändringsresa i lagom takt.
– Min erfarenhet är att ju större uppoffring du känner att du behöver göra, desto större är risken att du inte klarar av det och att förändringen inte blir hållbar. Däremot tror jag att man kan utveckla sina mentala strategier så att man faktiskt blir bättre på att ändra vanor, tänka positiva tankar och vara mindre dömande mot sig själv. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigare än att springa ett lopp på en viss tid.
Lovisas bästa tips för att komma i gång med träningen
- Börja där du är och inte där du vill vara. Gå inte ut för hårt och ha rimliga förväntningar.
- Lägg upp en plan och håll dig till den. Bestäm vilken typ av träning du vill fokusera på, hur ofta du vill träna, hur långt planen sträcker sig samt vilken utrustning du behöver. Fundera också noga på frågor som: ”Hur ser min livssituation ut? Vad kommer bli tufft att förändra? Vem kan hjälpa mig?” Allt för många livsstilsförändringar faller på att man inte tänkt igenom dem tillräckligt eller att man kör samma metod som man misslyckats med tidigare.
- Bygg in rörelse i vardagen. Och justera det du redan gör, lägg till en kilometer på joggingturen eller cykla ett extra varv på väg hem från jobbet.
- Våga testa nytt. Har du svårt att hitta en rolig träningsform? Testa några olika under en period och värdera dem före, under och efter träningspasset. Använd smileys och se vilka pass som får flest glada gubbar.
- Vänta inte på att motivationen ska komma av sig själv. När man väl tränar väcks ofta lusten att träna lite till.
- Tänk positivt. Ägna 2-3 minuter varje kväll åt att tänka på något positivt du åstadkommit under dagen.
Tips för att prioritera rätt
Kost
Mat ska inte bara ge energi till dina muskler, den ska också ge hjärnan bränsle så att du orkar vara en glad och positiv människa som tycker om livet. Ät vanlig, varierad och färgrik mat i lagom mängd – fett, kolhydrater och protein i en bra fördelning. Sätt inte upp för många förbud för dig själv. Vill du gå ner i vikt – för kost- och träningsdagbok för att få koll på hur mycket energi du får i dig och gör av med. Ta gärna hjälp av en kostrådgivare eller dietist. Jobba också med dina tankar kring dig själv, din kropp och hälsa.
Sömn och återhämtning
Prioritera att sova då det funkar som återhämtning både för kroppen och hjärnan.
Balans i livet
Känner du dig ur balans – prioritera så här: Först sömnen, sedan kosten, därefter promenader och sist träning.
Vem är Lovisa Sandström?
- Ålder: 35 år.
- Familj: Maken Hans och barnen Sixten, 10, Baxter, 9.
- Gör: Utbildad idrottslärare, personlig tränare och kostrådgivare. Skriver böcker, leder Träningspodden och Pro Bono-podden och är en flitigt anlitad hälsoexpert. Driver också PT Online-tjänsten Lofsangruppen och träningsappen Mized.
- Framtidplaner: Bo i Thailand ett halvår. ”Livet är för kort för att inte göra det man drömmer om.”
Av Linda Unnhem
Foto: Kajsa Göransson