Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Lotta om reflux: Halsbrännan höll på att knäcka mig

11 dec, 2012
author Åsa Svemar
Åsa Svemar
Lotta Nyström med sin hund
Lotta har levt med reflux sedan tonåren, där återkommande halsbränna och kräksmak i munnen har varit en del av vardagen. Nu vet hon hur hon ska leva och äta för att må bra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ingen fet, kryddad eller hårdstekt mat. Kläderna får inte sitta åt och medicinen måste alltid finnas nära till hands. Ända sen tonåren har Lotta Nyström levt med reflux.

Men nu har hon funnit medel som gör livet lättare och behagligt igen.

Lotta är nyförälskad och nygift, har två utflugna barn och ett tvillingpar hemma. Som redovisningskonsulent med egen firma arbetar hon mest hemifrån huset i lilla Eket utanför Örkelljunga.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det har fördelen att jag kan klä mig i mysplagg där inget sitter åt, för det är ändå ingen som ser mig, säger Lotta.

55-åriga Lotta har lidit av reflux sen tonåren, vilket innebär att magsyran ideligen kommer upp i matstrupen. Fram till för tio år sen behandlade hon sig själv med receptfria syrahämmande mediciner, men en dag gick det inte längre…

– Jag hade ont från mellangärdet till halsen, magen svullnade, jag hade diarré och det smakade kräk i munnen hela tiden.

Inflammation i matstrupen

Lotta fick genomgå en gastroskopi och det visade sig att hon hade bråck på magmunnen.

– Jag fick en medicin som heter Nexium som fungerar bra så länge jag inte slarvar med maten. Jag kan inte äta lök, bönor, kryddad, fet eller hårdstekt mat. Mejeriprodukter, choklad och alkohol tål jag inte heller. Men ibland när det är fest unnar jag mig lite av det goda, även om jag vet att jag får sota för det.

För fem år sen gick Lotta igenom en svår period i livet och slarvade med maten.

– Det går fort att trilla dit, men tar lång tid att ta sig ur, säger Lotta. Jag fick fruktansvärt ont och undersöktes med gastroskopi igen. Jag hade fått inflammation i hela matstrupen och fick ta dubbel dos ett par veckor för att få såren att läka.

Men nu har det hänt flera saker som lett till att hon mår mycket bättre.

Annons

– Förra våren gick jag ner rejält i vikt, jag var noga med kosten och gick långpromenader i skogen. Och så började jag på gym och tränade bland annat magmusklerna.

För något år sen köpte Lotta dessutom en höj- och sänkbar säng som blev ett rejält lyft.

– Jag var alltid trött av att inte kunna sova på natten när syran vällde upp från magen. Nu kan jag sova bredvid maken utan att störa. Ett litet tryck på en knapp och huvudändan höjs och gör det mycket lättare att somna om.

Julbordet frestar, men Lotta vet vad hon ska undvika…

– Kryddad sill går jag förbi, liksom revben och annat fett. Men jag går lös på skinkan och köttbullarna. Kokt prinskorv och fisk går bra, lite ost på mackan unnar jag mig och om allt känns bra kanske ett par rutor mörk choklad.

7 frågor till specialisten…

… Lars Kjellström, specialist i mag- och tarmsjukdomar, leversjukdomar och internmedicin på Gastrocentrum Aleris i Sabbatsberg.

Lars Kjellström

Det är ett bakflöde där magsyra går upp från magsäcken till matstrupen i stället för ner i tunntarmen. Detta beror på ett rent mekaniskt fel på övre magmunnen. Mellan måltiderna ska denna slutmuskel vara stängd men hos många sluter den inte helt tätt. Det är då magsyra kan backa upp i matstrupen och munnen, säger Lars Kjellström. I magen är det nästan lika surt som i ett bilbatteri och magsäcken är motståndskraftig medan syra i den känsligare matstrupen orsakar irritation. Reflux är ofarligt, men ett kroniskt eller återkommande besvär.

Annons

2. Vilka är symtomen?

Sura uppstötningar, bränna och smärta högt upp i maggropen och bröstet. ”Bröstbränna” är en bättre beskrivning än halsbränna, säger Lars Kjellström. Värst brukar det vara när man ligger eller böjer sig framåt. Man kan också få svårigheter att svälja och få symtom från luftvägarna som hosta, heshet eller astma.

3. Hur vanligt är det?

Vi har nog alla varit med om ”bröstbränna” efter en bättre middag. Sen finns det alla besvärsgrader, som någon gång i månaden till varje dag. Många behandlar sig själv med receptfria medel men cirka 10 procent av refluxpatienterna har svåra besvär.

4. Hur ställer man diagnos?

Oftast räcker det med patientens egen berättelse, men är diagnosen osäker eller om man misstänker magsår eller annat görs en gastroskopi. Gastroskopi innebär att man för ner en tunn slang med en inbyggd minikamera genom matstrupen till magsäcken. Då kan man också se om syran orsakat sår eller inflammation i matstrupen eller om det finns ett bråck i diafragma. I många fall beror nämligen reflux på att glipan i mellangärdet, där magsäcken och magmunnen ska ha sitt stöd, blivit uttänjd till ett bråck. Magsäcken kan då fritt röra sig upp i brösthålan där magmunnen inte har någon draghjälp av diafragman.

5. Vilka behandlingar finns?

Det vanligaste är medicinbehandling med så kallade PPI, protonpumpshämmare, som stoppar produktionen av magsyran. Medlen, t ex omeprazol, fungerar mycket bra i de flesta fall och gör att smärtan eller brännan försvinner och att sår eller inflammation i matstrupen läker. Vissa behöver ta medicinen dagligen medan det för andra kan räcka att ta vid behov eller i kurer om några veckor. PPI-medicin har väldigt få biverkningar, möjligen kan man få lite lös mage.

Annons

6. Går det att operera?

Kirurgi är en utmärkt behandlingsmetod. För tio år sen opererade man flitigt genom att gå in och snörpa ihop magmunnen. Ingreppet, som görs genom titthål har dock som all kirurgi nackdelar och är inte lika vanligt nu eftersom medicinerna ger lika bra resultat.

7. Behöver inte magen syra?

Den fungerar bra utan. Magsyran har vi dels för att smälta maten, dels som första försvar mot bakterier. Men i dagens samhälle utsätts vi för väldigt få skadliga bakterier och maten smälts lika väl under dess fortsatta väg genom tarmsystemet.

Vill du veta mer?

På Mag- och tarmförbundets hemsida www.magotarm.se kan du läsa mer om reflux och få kontakt med andra i samma situation.

Text: Anncy Göranson

Foto: Annie Anderberg

Läs också: Så gör du magen glad och slipper halsbränna

Magproblem och halsbränna
Annons