Lista: Här är julmaten som du kan äta som gravid!
För många är julen synonymt med julbordets överdåd. Maträtterna är många och spretiga. Inte sällan blandas fisk, kött, mejeriprodukter, ägg och grönsaker hejvilt. För den som är vegetarian är det enkelt, välj borta alla djur. Samma sak för den som inte tål gluten eller laktos. Maträtter väljs helt enkelt bort.
Se också: Så gör du köttbullar supersnabbt
Men för den som är gravid och vill äta så mycket olika maträtter som möjligt, är det svårare. För vad är egentligen okej att äta? För att svara på frågan har Livsmedelsverket gått ut med tydliga råd.
Undvik detta:
1. Vakuumförpackad fisk
Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria.
2. Färdigskivade charkprodukter
Charkprodukter levereras ofta skivade och kan också innehålla listeria. Om de skurits upp precis innan servering går de bra att äta.
3. Rökt kött
Parmaskinka, salami, kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma. Risken är dock liten. Ett råd är att frysa in produkten tre dygn innan du ska äta den. Då dör eventuella parasiter enligt Livsmedelsverket.
4. Mögel- och kittostar
Mjuka och halvmjuka mögel- och kittostar (exempelvis brie, gorgonzola och chèvre) gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan innehålla listeria. Det är dock ovanligt.
Ät gärna detta:
1. Kål
Grönkål, rödkål och brysselkål passar perfekt för den som är gravid och innehåller fibrer, viktiga vitaminer och mineraler.
2. Citrusfrukter
Apelsiner, mandariner och clementiner är fyllda med C-vitamin.
3. Sill/strömming
Kärt barn har många namn. I Skåne säger man sill och i stora delar av övriga landet är det strömming som gäller. Hur som helst är det samma fisk och den innehåller nyttiga fetter och D-vitaminer. Så länge fisken inte är fiskad i Östersjön eller Bottniska viken så är den helt okej att äta.
4. Ägg
Ägg innehåller också en massa D-vitamin och dessutom viktiga mineraler. Tycker du om att ha kaviar eller fiskrom på ägget så är det bara att köra på. Samma sak med stenbitsrom och löjrom.
5. Nötter
Nötter är nyttiga och innehåller fleromättat fett. Ett par matskedar om dagen av olika sorters nötter och frön kan vara en lagom mängd, enligt Livsmedelsverket.
6. Nyrökt och gravad fisk
Nyrökt och nygravad fisk går bra att äta, men då ska den också vara just nyligen gravad.
7. Upphettad ost
All ost som hettats upp går bra att äta!
8. Klassiker!
Det går också att äta julskinka, lutfisk och en mängd olika varmrätter och grönsaksrätter.
Källa: Livsmedelsverket