Liselott slapp metall i munnen med nytt tandimplantat
Liselott Davidsson, 56 år, har en bakgrund som tandsköterska, men arbetar idag som hälsocoach inom kost, stress och träning.
Liselott är frisk och vältränad och enda bekymret har varit en tand som spökat i många år. En kindtand som började kännas av redan i slutet av 1990-talet.
– Jag fick en porslinskrona, men även efter det gjorde det ont ibland. Jag har tidvis varit ganska stressad, och troligen legat och bitit ihop käkarna hårt på nätterna.
För en tid sedan kändes det extra besvärligt så Liselott bad sin man Erik som är tandläkare, att titta på tanden. Röntgen och en noggrann undersökning visade en infektion på rotspetsen och att tanden behövde rotbehandlas. Men Liselott ville inte ha en vanlig rotfyllning efter att ha läst om de risker som en sådan kan medföra. Hon ville hellre satsa på ett implantat.
Implantatet svårläkt
– Jag fick ett vanligt titanimplantat. Men efter en tid upplevde jag att det inte kändes riktigt bra. Det visade sig att implantatet inte hade läkt in ordentligt, så vi tog bort det. Det kan hända att jag är en av dem som inte bör ha metaller i kroppen.
Liselott stod ut med att ha en glugg i munnen ett tag tills det var dags att sätta in en annan typ av implantat. Det är gjort av ett material som heter zirkonium.
Den nya operationen, som gjordes för en dryg månad sedan, gick hur bra som helst, berättar Liselott.
– Jag blev bedövad, och sedan gjordes ingreppet med titthålskirurgi. Jag hade inga besvär alls efteråt. Ingen smärta. Det är något som de flesta av patienterna som får den här behandlingen vittnar om – man känner förvånansvärt lite smärta efteråt. Jag jobbade som vanligt dagen efter.
Detta är zirkoniumimplantat
Erik Davidsson är privattandläkare med bakgrund i Folktandvården.
– Zirkonium-dioxid är ett väldigt bra metallfritt material, som jag och många andra tandläkare använt i några år, berättar Erik Davidsson. Fördelen med zirkoniumimplantat är att det är minst lika vävnadsvänligt som titan, men att det är fritt från metall.
– Titan används fortfarande av de flesta kirurger. Det anses helt vävnadsvänligt. Nu visar det sig att det faktiskt finns människor som reagerar mot materialet. Titanallergi är tyvärr svårt att påvisa med vanliga tester, men med bland annat MELISA-testet har det påvisats, säger Erik Davidsson.
Metalljoner kan ge allergi
– Titanimplantaten innehåller ibland även nickel, men i så låg andel att det inte behöver redovisas i CE-märkningen. För känsliga personer kan detta vara katastrofalt eftersom det är svårt att ta bort implantat.
– En del implantatfabrikat använder dessutom guld i skruvarna som håller fast kronan eller bron. Blandar man flera olika metaller kan de påverka varandra i en sur miljö som munnen. Då blir det fria metalljoner som kan ge olika allergier eller förgiftningar.
– Vi behöver inte använda metaller längre, varken i lagningar, kronor, broar eller implantat, säger Erik Davidsson. Kostnaden för zirkonium är ungefär densamma som för det gamla Brånemarksimplantatet.
Av Susanna Hauffman