Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Linda, 35, lever med reumatism: Klättring gör min kropp stark!

22 jun, 2022
author Susanne Hauffman
Susanne Hauffman
Linda klättrar, det hjälper kroppen bli stark trots reumatism.
Linda har levt med reumatisk inflammation och värk sedan tonåren, men när hon började klättra fann hon lindring. – Jag har aldrig haft en så stark kropp som jag har nu.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det gäller att fokusera på det man kan göra i stället, för det man inte kan. Det menar Linda Hallberg, 35, som lever med reumatism sedan unga år.

– Jag är inte min diagnos, min kropp är stark och fantastisk!

Linda är makeup­artist, influencer, grundare av ett kosmetikaföretag och en färgstark profil i Stockholm. Hon säger att hon ständigt jobbar med att se möjligheter och inte svårigheter, både när det gäller karriär och privatliv. Och det gäller i högsta grad den inflammatoriska ledsjukdom som hon lider av sedan tonåren: spondylartrit.

Porträtt av Linda, som fick en reumatisk sjukdom i unga år.
Linda fick en reumatisk sjukdom redan i tonåren.

– Jag var väldigt aktiv inom idrott, med både fotboll och gymnastik, under hela min uppväxt och hade aldrig skadat mig eller haft ont någonstans. Men en dag när jag låg på stranden och skulle resa mig upp högg till i min höft, en smärta som sedan kom och gick.

– Läkare och sjukgymnaster avfärdade smärtan som diverse olika saker, då jag till synes var ung och frisk. Jag hade inga andra symptom då, och har inga andra ställen på kroppen som gör ont mer än mina höfter.

Fick vänta på diagnosen: spondylartrit

Det tog närmare tio år innan Linda fick en diagnos.

– Det gäller verkligen att komma till rätt person, och att stå på sig. Många går otroligt länge och får höra att ”det är inget fel på dig”.

Hon fick höra att smärtan skulle försvinna med värktabletter, och att hon skulle ta det lugnt.

– En sjukgymnast sa att jag hade olika långa ben, och en tredje hade en annan förklaring.

Annons

Till slut fick hon komma till en reumatolog i Sollentuna, där hon blev röntgad och fick sin diagnos, vars hela namn är Axial spondylartrit. Hon och även veta att besvären senare kan komma att utvecklas till en annan lite svårare reumatisk sjukdom, Ankyloserande spondylit (AS), tidigare kallad Bechterews sjukdom.

– Det var jätteskönt att få en diagnos! Jag fick medicin, och jag kunde äntligen förklara varför jag inte kunde göra olika saker. Nu vet jag vad jag kan göra för att försöka lindra smärtan, och jag vet ungefär vad som triggar den.

Lindas kropp blir stark av att klättra, det lindar hennes reumatism.

Kroppen blir stark av att klättra

Det är den medvetenheten som gör att Linda känner sig stark.

– Jag har lovat mig själv att aldrig låta sjukdomen vinna. Jag fokuserar på att göra saker jag kan och saker jag tycker är roliga. Som att vara kreativ på massa olika sätt och klättra, som har blivit som meditation för mig. Det är det absolut bästa jag vet, och jag vet faktiskt inte varför just klättring har fungerat så bra för mig. Men det gör det, och det är helt fantastiskt, jag har aldrig haft en så stark kropp som jag har nu.

– I klättringen är det mycket mjuka och snälla rörelser, till skillnad från om jag till exempel springer – då det liksom blir ”stötar” för varje steg,

Hon är också väldigt noga med att stretcha minst 20 minuter innan hon börjar.

– Klättringen är som ett lyckopiller för mig. Det är mycket jäklar anamma. Att se hur mycket kroppen orkar trots att jag har ont gör mig starkare! Och att jag vet att känslan efteråt är så härlig, med kroppen fylld av adrenalin och endorfiner.

Se även: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se även: 3 övningar för en god morgon

Behöver ingen smärtlindring trots reumatism

Just nu äter Linda ingen medicin.

– Jag har inte så ont att jag känner att jag behöver smärtlindring. Jag får ofta magkatarr av medicinen och det är inte värt det. Då har jag hellre ont i höfterna.

Annons

Precis som för de flesta med reumatiska sjukdomar kommer Lindas besvär i skov, och med smärtsamma perioder då hon är konstant trött.

– Skoven kan vara i allt ifrån dagar, veckor eller ibland månader. Jag kan ha helt smärtfria längre perioder också. Men när det väl kommer tillbaka så gör sig den där specifika smärtan påmind. Det känns ibland lite som jag tror det skulle kännas om båda eller ena benet hoppar ur led, men aldrig hoppar tillbaka. Det är en otroligt störande, molande smärta som känns när jag står, sitter, ligger, under alla dygnets timmar.

Smärtan medför sömnproblem och koncentrationssvårigheter under dagarna.

– Men om jag är noga med att stretcha, röra på mig mycket och inte sitta still så blir det alltid bättre. Jag är glad över att jag hittat saker som funkar för mig!

Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se även: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa

Reumatism ses som en sjukdom för äldre

Att ha reumatism som ung är jobbigt, för det räknas i många ögon som en “gamling-sjukdom”, säger Linda.

Man känner sig ofta lat i andras ögon, eftersom man på ytan ser ung och frisk ut

– Man känner sig ofta lat i andras ögon, eftersom man på ytan ser ung och frisk ut. Folk kan bli irriterade och sura över att man inte kan hjälpa till med saker, eller hänga med ut och festa. Jag kan ibland skämmas när jag måste sitta ner och inte kan lämna plats för en äldre på tåget eller tunnelbanan.

Linda vill därför medverka till att ”osynliga” sjukdomar ska bli mer synliga.

Det är så viktigt att prata och peppa varandra

Det är så viktigt att prata och peppa varandra! Kom ihåg när du känner dig ensam – det finns många som du där ute. Vi är fantastiska människor som bara har råkat få en diagnos, men vi ÄR inte vår diagnos.

Annons