Lena: Utan socker blev jag fri från jästsvamp!
Lena skippade socker och blev fri från candida!
Med skogen i ryggen och bara några steg från vattnet ligger Lena Adolphsons lilla paradis. Här hämtar hon nya krafter så fort hon har en ledig stund. Här mår hon som allra bäst och här har hon fyllt kylen med mat som gör hennes mage gott.
Så länge 49-åriga Lena kan minnas har magen krånglat. Men det var väl inte så konstigt, hon hade ju ett stressigt nattjobb som sjuksköterska, hon var mamma till fyra barn och familjen renoverade dessutom ett stort hus.
– Magkatarr, tänkte jag, och gjorde allt för att leva ännu sundare än förut. Jag motionerade, åt en balanserad husmanskost och undvek sötsaker. Men jag blev aldrig bättre, säger Lena och berättar om fler symtom som tillkom.
Dåligt minne och yrsel
Ljud- och ljuskänslighet, irritation, domningar, kalla händer och fötter, dåligt minne och yrsel var några av dem.
– Yrseln var så besvärlig att jag blev rädd för att jag drabbats av en hjärntumör och bad doktorn på mitt jobb om en magnetröntgen.
Lena kunde pusta ut, hon hade ingen tumör. Men besvären fortsatte och läkarna hittade inget fel på henne.
– Vid det här laget hade jag förändrat mitt liv på det sättet att jag sagt upp mig från sjukhuset och, tillsammans med min syster, tagit över pappas familjeföretag. Nu jobbade jag inte längre nätter, men det spelade ingen roll. Magen krånglade, jag hade ofta yrsel och gick omkring och var hungrig och sugen på mat hela tiden. Jag var aldrig pigg.
Symtom på jästsvampen candida
Det var under en spaweekend, för snart tre år sedan, som Lena fick upp ögonen för en diagnos hon inte tidigare tänkt på.
– Jag och min man satt i relaxavdelningen, när han räckte över en hälsotidning till mig med orden: ”Det är ju det här du har!”
Lena berättar att han precis läst en artikel om överväxt av candida i tarmen och alla symtom stämde överens med Lenas besvär. Det blev en aha-upplevelse för Lena.
Överväxt av jästsvamp
Eftersom Lena är sjukvårdskunnig bestämde hon sig för att själv ta reda på så mycket som möjligt om candida i kroppen. Hon läste böcker och googlade och valde att följa de kostråd hon hittade för att komma till rätta med överväxten av den jästsvamp som finns naturligt i kroppen hos människan. Hon kände att hon inte hade något att förlora på att prova den kostomläggning som alternativmedicinska utövare rekommenderar.
Bort med socker och mjöl
– Alla sädesslag skulle bort. Liksom mjölk, stärkelse och socker. Jag upptäckte två saker: att socker finns i mängder av livsmedel och att ätandet är nära kopplat till både vårt känsloliv och vårt sociala umgänge. Det tog ett tag att hitta rätt balans i kosten, att lära sig modifiera de gamla favoritrecepten. Mina vänner undrade vad de skulle bjuda mig på – men jag tog med egen mat när jag bjöds på middag, säger Lena, som valde att vara helt strikt med kosten från första början.
Yrsel och trötthet försvann
Efter några månader började hon känna sig bättre och i dag anser Lena att kostomläggningen var avgörande för hennes hälsa och att hon nu har en normal nivå av candida i tarmen. Magsmärtorna är borta, liksom yrseln och den stora tröttheten.
I dag äter Lena mycket groddad mat, hon groddar bland annat rädisfrön, mungbönor och gröna linser. En stor del av kosten består av råkost, men Lena ångar också både grönsaker och fisk. Fetter får hon i sig via bland annat kokosolja och olivolja.
Kostförändring och mindre stress
Förutom kostförändringarna har Lena också dragit ner på arbetstempot, samtidigt som hon ser till att vistas mycket i naturen, där hon fyller energidepåerna, vid stugan utanför Umeå.
– Jag kände att jag inte längre kunde köra på med gasen i botten, så därför varvade jag ner litegrann, och att vistas här vid skog och vatten i vår stuga gör mig så gott att jag gärna flyttar hit på heltid så småningom.
Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Thomas Bergman, privat