Lena, 54, styrketränade bort värken i nacken
Lena började få ont i nacken när hon var drygt femtio år gammal, trots att hon själv tyckte att hon var en hälsosam och aktiv person. Hon dansade och motionerade flera gånger i veckan.
– Men värken blev bara värre och jag gick till alla instanser jag kunde tänka mig – läkare, kiropraktor, osteopat, akupunktör och naprapat – men inget hjälpte, berättar Lena.
Till slut kunde hon inte lyfta vare sig sin handväska eller sitt nyfödda barnbarn. Det sociala livet fick stryka på foten, det fanns ingen ork över. Jobbet som samtalsterapeut klarade hon av på grund av att hon kunde sitta ner.
– Jag kunde inte sova på armen och därför var jag trött hela tiden.
Vågade ta i
När barnbarnet Bonnie kom till världen så föddes också motivationen att verkligen ta itu med värken. Lena visste att det var TOS hon led av. Det betyder att halsmuskeln blivit onaturligt stram vilket orsakar smärtor i nerverna runt omkring.
Hon efterfrågade hjälp på ett forum på nätet och en naprapat som lidit av samma åkomma hörde av sig.
– Micke vågade ta i. Han gav mig behandlingar så att jag fick träningsvärk efteråt, och jag märkte att det hände något. Efter några behandlingar sa han att vi skulle träna i hans gym. Då blev jag rädd. Jag har alltid tränat men inte tagit i på det sättet.
Hon började med de lättaste vikterna. Successivt började musklerna växa och värken försvann. Hennes kropp blev hennes igen och hon fick tillbaka sin styrka och ork.
– Micke frågade mig vad jag ville med min träning och från början svarade jag lite svävande att jag ville stärka bålen och ryggen. Han la till att jag inte skulle vara rädd för att vilja bli snygg också, och visst är det roligt när musklerna syns, skrattar Lena.
Helt smärtfri
Hon pratar om att inte vara rädd för att svettas och ta i. I dag är det det bästa som finns för Lena. Två gånger i veckan går hon till gymmet och lyfter, drar och kämpar ordentligt, och kroppen svarar och blir starkare.
I dag tar hon över hundra kilo i bänkpress.
– Efter åtta månader var jag nästan helt värkfri. Tänk, jag som varit så rädd för hantlarna och nästan trott att armarna skulle gå av om jag tog i, skrattar hon.
När barnbarnet Bonnie precis börjat gå sprang hon fram till mormor och Lena kunde för första gången lyfta henne och hissa upp henne i luften.
– Hon skrattade så hon kiknade och min dotter började gråta av lycka. Hon hade lidit så med mig de åren jag varit sjuk. Men det finns hjälp att få. Man måste ta ansvar för sin ålderdom och hur man mår. Och våga ta i! Det ger mycket mer än man tror.
Två gånger i veckan räcker
Enligt Michail Tonkonogi, professor i idrottspsykologi, behöver man inte träna särskilt ofta för att få resultat, det räcker med en halvtimmes styrkepass två gånger i veckan. Däremot är det viktigt att ta i när man väl tränar.
Vad är TOS?
TOS står för Thoracic Outlet Syndrome som är den engelska beteckningen för ett trångt område mellan översta revbenet och nyckelbenet.
De två benen ligger tätt intill varandra och det finns en kraftig halsmuskel, Scalenius, som fäster vid benen vilket gör området trångt. Stora blodkärl, vener och nervkluster passerar genom det trånga partiet på sin väg ut i armen.
Smärtan kommer av att muskeln, Scalenius, blir onaturligt stram och påverkar nerverna i området.
Av Jessika Devert