Läkaren tipsar: Så undviker du att smittas av barnbarnen
Sjuka småbarn smittar lätt. Det beror inte på att deras baciller är starkare än vuxnas utan att man ofta är fysiskt nära dem, och små barn hostar och nyser ofta rakt ut.
– Hostpartiklar kan spridas på 1,5 meters håll, en nysning på ännu längre avstånd. Landar de i ansiktet är risken att drabbas uppenbar. Men hosta kan finnas kvar lång tid utan att det smittar om luftvägarna behöver läka, förklarar Elda Sparrelid, infektionsläkare och chefsläkare i hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Efter en hostning eller nysning stannar smittdropparna kvar i luften en kort stund innan de faller ner. Men de kan sedan överleva i uppåt sju timmar. Den som råkar ta på föremålen där viruset landat kan få det på fingrarna och därmed riskera att föra det vidare till sig själv via ögon, mun eller näsa. För att undvika att bli sjuk är god handhygien helt avgörande.
– Är man noga med att tvätta händerna när man varit ute kan det i alla fall förhindra att sjukdomar förs in utifrån.
Smittar mest i början
En person är som mest smittsam precis innan förkylningen brutit ut, och det är framför allt i det inledande skedet som smittan kan spridas vidare. För att bli förkyld krävs en stor mängd virus, en hög smittdos. Är man själv frisk räcker det sällan med det man bär med sig för att påverka någon annan.
– Så även om man har förkylda familjemedlemmar behöver man inte vara orolig att man ska föra smittan vidare om man själv är frisk.
Den som en gång insjuknat i en viss virusstam får immunitet mot just den sorten. Men det finns många olika förkylnings- och magsjukor. Slår oturen till kan man råka ut för sjukdom efter sjukdom en hel säsong. Att ofta bli sjuk stärker inte immunförsvaret. Däremot blir man oftast inte alls eller lindrigare sjuk andra gången man blir utsatt för en virusstam som man varit sjuk av tidigare. Så ett barn som ofta är sjukt kan bli mindre påverkat efter några år.
– Det beror inte på att immunförsvaret har tränats utan på att det redan stött på många olika virus. Men fram till två års ålder blir småbarn lätt sjuka för att deras immunförsvar inte är färdigutvecklat, och de har inte hunnit utsättas för många virussjukdomar.
Sluta inte pussa barnbarnen
Äldre eller sjuka människor har generellt ett sämre immunförsvar. Arvsanlag kan också påverka hur lätt man har för att bli sjuk. Egentligen finns inget mirakelmedel för att stärka motståndskraften annat än bra kost, motion och mindre stress. Men den som inte vet med sig att immunförsvaret är nedsatt bör leva som vanligt.
– Sluta inte pussa på barnbarnen men tvätta händerna lite extra. Och har man haft många förkylningar och tycker att det är jobbigt så kan man pausa träffarna med barnbarnen en stund och se till att bli helt frisk först. Då kan man stå emot deras smittor lite bättre.
3 sorters smitta
1. Luftburen smitta såsom mässling, vattkoppor och tuberkulos smittar genom luften. Smittämnen kommer ut om någon hostar och kan fångas upp av till exempel damm. Det gör att smittan kan färdas långa sträckor genom luften.
2. Droppsmitta såsom förkylning och vinterkräksjuka sprids när någon hostar eller nyser rakt ut i luften. Den som får viruset på sig riskerar att bli smittad. Små partiklar finns kvar i luften en kort stund innan de faller ner.
3. Droppkontaktsmitta innebär att droppsmitta kan spridas vidare genom att man rör föremål där den landat. Tar man i ansiktet med smittan på fingrarna kan man smitta sig själv.
Text: Angelica Berg
Foto: Shutterstock/IBL