Läkaren: Så blir du 12 år yngre på 12 veckor!
Knepen som skruvar tillbaka tiden
– Med mat, motion och njutning har jag bromsat min biologiska ålder. Det handlar inte om fåfänga utan om att kunna leva fullt ut varje dag, med människor jag tycker om och i många år till.
Det säger den norska läkaren Berit Nordstrand som nyligen gett ut sin sjunde bok om livsstil och hälsa, ”Ta vare på deg selv – 12 år yngre på 12 uker”. Boken är ännu inte översatt till svenska.
Sexbarnsmamman Berit Nordstrand är 50 år men ser betydligt yngre ut.
Forskning om åldrande
– Det beror varken på gener eller ett bekymmerslöst liv. Det är bara en positiv biverkning av den metod jag så gärna vill dela med mig av till så många som möjligt.
Hon har i många år följt forskningen kring kost, livsstil och åldrande. Och utarbetat sin metod utifrån den. Särskilt intressant är hur man kan undvika inflammationer i kroppen, menar Berit Nordstrand. Rökning, övervikt samt livsmedel med mycket socker och lite näring är faktorer som kan ge kronisk inflammation som i sin tur skyndar på åldrandet.
Dämpa stress i kroppen
Viktigt är också att dämpa oxidativ stress i kroppen. Det är en obalans mellan antioxidanter och de fria radikaler som bryter ner celler. Mat, motion och mindre mental stress hjälper till att skapa bättre balans.
Här är en snabbkurs i Berit Nordstrands metod: 12 nya vanor som bromsar åldrandet. Du kan införa dem successivt. Men det krävs minst 12 veckor för att få en varaktig förändring och meningen är att du sedan ska fortsätta med din nya livsstil. Då får du ett friskare och längre liv.– Och bäst av allt: Det är aldrig för sent att börja ett nytt liv, säger Berit Nordstrand.Sanningar och myter om hudens åldrandeLäs mer
12 vanor som bromsar åldrande:
1. Byt ut snabba kolhydrater
Raffinerade kolhydrater från vitt socker, vitt mjöl, vitt ris och ljus pasta förstör tarmfloran och skapar inflammationer i kroppen. Dessa snabba kolhydrater påverkar också blodsockret negativt och ökar sötsuget. Det är tomma kalorier som ökar risken för övervikt, bukfetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, depression och kanske även cancer.
Byt ut dem mot fullkornsprodukter, grönsaker och frukt.
2. Släng skräpmaten
Undvik färdigmat med tillsatt socker. Tänk på att det är vanligt i ”magra” och ”fettsnåla” produkter. Lite naturligt fett i kombination med mycket snabba kolhydrater, som i lättvarianter av yoghurt och mjölk, kan ge dig rynkor, påsar under ögonen och påskynda åldrandet både i och utanpå kroppen.
Välj hellre rena råvaror.
3. Bönor i stället för biff
Amerikanska hälsomyndigheter ger rådet att äta baljväxter varje dag. Då får du i dig protein och kan skära ner på köttätandet. Mindre än 500 gram rött kött och chark i veckan är den nordiska rekommendationen. Endast en mindre del bör vara chark (processat kött).
Förutom protein innehåller också bönor och baljväxter viktiga mineraler och vitaminer, till exempel järn, zink, kalium och vitamin B9. Och så fibrer! Dessa byggklossar kan skydda dig mot övervikt, diabetes, högt kolesterol, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
4. Ät färgglada bär
Blåbär, hallon, lingon, jordgubbar, björnbär och andra bär innehåller antioxidanter som skyddar mot en rad kroniska sjukdomar. Studier har visat att den som äter mycket bär får en bättre tarmflora, färre inflammationer och mindre oxidativ stress.
Bär och stenfrukter som plommon och körsbär är fullproppade med fytokemikalier, växtämnen som kan bekämpa cancerframkallande ämnen i kroppen. De kan också bromsa åldrandet och släta ut fina linjer och rynkor i huden.
5. Satsa på växtbaserad kost
Forskning visar att en i huvudsak växtbaserad kost – och mindre kött – är bästa vägen till ett långt liv. Det minskar risken för övervikt, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.Medelhavskost, med ett högt intag av frukt och grönsaker, kan lindra en rad besvär och verka föryngrande. Betrakta kött som ett tillbehör och låt det inte dominera tallriken.8 populära anti-age serum till bra prisLäs mer
6. Välj rätt fett
Tro inte att du blir friskare av att skippa fettet. Fett har flera livsviktiga funktioner, bland annat behövs det för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig fettlösliga vitaminer (A, D, E och K). Välj naturligt fett och undvik industriellt framställt fett som härdat margarin och sojaolja.
Minskat intag av mättat fett minskar inte risken för hjärt-kärlsjukdomar eller för tidig död, enligt en sammanställning av flera olika studier. Berit Nordstrand menar alltså att du lugnt kan äta naturligt fetade mejeriprodukter samt animaliskt fett från betesdjur. Extra virgin olivolja, bra rapsolja och kallpressad kokosolja är bästa val från växtriket. Men allt fett ska ätas i måttliga mängder.
Låt dig inte luras av livsmedel som är märkt med ”mager” och ”lätt”. Fettet har ofta ersatts av förtjocknings- och sötningsmedel i dessa produkter. Och det kan öka hälsoriskerna och påskynda åldrandet.
7. Njut av nötter
Nötter är nyttiga och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. De kan också skydda mot depression, kognitiv svikt och alzheimer. Nötter innehåller kraftiga antioxidanter och är inflammationshämmande.
Nötens goda hälsoeffekter beror på att den innehåller enkelomättade och fleromättade fettsyror, vitaminer och polyfenoler.
8. Fisk och skaldjur
Studier visar att det finns många hälsobringande effekter i fisk och skaldjur. De kan förebygga övervikt, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Fisk och skaldjur i tillräckliga mängder kan alltså lindra hälsobesvär, förebygga sjukdom och ge dig fler friska år.
Ät gärna fisk tre gånger, eller cirka 400 gram ren fisk, i veckan. Minst 200 gram bör vara fet fisk som lax, öring, makrill eller sill.
9. Koka buljong
Gör som gourmetkockarna och njut av smaken och energin i god, hemlagad buljong. Använd den i sås eller soppa eller drick som consommé. Hemmalagad buljong innehåller många nyttiga byggstenar som kroppen annars får för lite av. Den är bra för skelettet och kan till exempel motverka benskörhet.
10. Drick vatten och te
Rent vatten ligger högst på tio-i-topp-listan över hälsosamma drycker. Vattnet transporterar näring till cellerna och hjälper avfallsprodukter ut ur kroppen. Hjärnan gillar inte vattenbrist och reagerar på den med minnes- och koncentrationsproblem.
Mys gärna med 2–3 koppar grönt te varje dag. Tillsätt färsk ingefära, saften av en halv citron och en tesked honung för att förstärka hälsoeffekten. Det är okej med lite kaffe också. Men överdriv inte, för mycket kaffe kan framkalla ångest, sömnstörningar samt förlust av kalcium som i sin tur kan påskynda benskörhet.
11. Fasta ibland
Att känna hunger då och då är inte fel. Allt fler studier visar att periodisk fasta – enstaka dagar med lite kalorier – är bra för kroppen. För lite mat ger kroppen en känsla av svält och det sätter igång en rad kemiska processer i kroppen. Och det kan leda till högre fettförbränning och mättnadskänsla samt bättre insulinkänslighet.
Denna halvfasta kan alltså förebygga sjukdomar, bromsa åldrandet samt ge en klarare hjärna och ett längre liv.
12. Motionera
Människan är skapt att röra på sig och ett aktivt liv bromsar åldrandet. En soffpotatis kan träna upp sig och reducera sin biologiska ålder på bara några veckor. Det kvittar om du är 40 eller 70, det är aldrig för sent att börja. Träna styrka en till två gånger i veckan för att bygga och behålla muskelmassan. Lite konditionsträning är också bra – det är bättre med regelbunden kort intensivträning än timmar i joggingspåret.
Bonustips!
Vilken hudcrème ska jag välja?
Hudens åldrande kan stoppas och gå tillbaka med hjälp av hudcrème, menar Berit Nordstrand. Men föryngrande hudvård bör innehålla verksamma ämnen som:
*C-vitamin, E-vitamin och betakaroten/A-vitamin (tretinoin, tazarotene).
*Selen, zink och svavel.
*Vitamin B3 (niacin, nikotinamid).
*Grönt te-extrakt.
*Mandelsyra, azeloglycine.
*Fruktsyror.
AV AUD DALSEGG
FOTO: MATS WIDEN
ÖVERS OCH BEARB: TITTI HOLMQUIST