Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Läkaren avslöjar: Därför fryser du mer än andra

20 nov, 2019
author Susanna Hauffman
Susanna Hauffman
Påpälsad frusen kvinna i vinterlandskap.
Du går med tjockkofta på hemma medan resten av familjen vill ha öppet fönster. Du vill höja värmen på jobbet, medan de andra svettas. Frusenhet kan ha väldigt olika orsaker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu är det vinter och många av oss huttrar och tar på oss allt tjockare kläder. Att gå upp ur den varma sängen på morgonen är en plåga. Men är det bara den sjunkande utomhustemperaturen som gör att kroppen fryser? Och varför fryser vissa mer än andra? Det verkar nästan som om vissa av oss har en inbyggd termostat som håller kroppsvärmen uppe oavsett minusgraderna i luften.

– Hjärnan kan lura dig att tro att det är varmare eller kallare än vad det faktiskt är, säger Kenneth Ilvall, som är specialist i allmänmedicin, ger digital rådgivning om sköldkörtelsjukdomar och är medicinskt ansvarig på en vårdcentral i Stockholm.

10 vanliga orsaker till frusenhet

  • Järnbrist
  • Raynauds fenomen
  • Brist på vitamin B12
  • Hypotyreos
  • Fibromyalgi
  • ME/CFS
  • Läkemedelsbiverkningar
  • Sömnbrist
  • Anorexi
  • Klimakteriet

Obs! Frusenhet behöver inte vara tecken på någon sjukdom – somliga människor fryser helt enkelt mer än andra.

Han förklarar att hypofysen i hjärnan styr mycket av vår temperatur, via hormoner som sköldkörtelhormoner och kortisol. De påverkar vår ämnesomsättning, vår ”bensinmotor”. Ju fortare den motorn går, desto varmare blir vi.

Fryser kvinnor mer än män?

Det sägs ofta att smala personer fryser mer än de som har ett skyddande fettlager. Men det är inte så enkelt.

– Det beror på temperaturen i omgivningen. Har du ett kraftigare fettlager skyddar det visserligen när det är riktigt kallt. Men inte om omgivningen har normaltemperatur. En tjock person kan frysa och en mager person kan svettas i samma omgivningstemperatur.

Har kvinnor lättare att bli frusna än män? Det är en fråga som diskuteras ofta. Kvinnor vill ofta höja temperaturen i sovrummet och på arbetsplatsen, medan männen svettas och vill öppna fönster.

Klimakteriet påverkar vår temperatur

– Förutom när kvinnor drabbas av klimakteriesvettningar, så är det oftast så att männens ”motor” går lite mer på högvarv än kvinnors. Testosteron, mannens viktigaste könshormon, är en viktig faktor där.

Vid samma rumstemperatur har kvinnor oftast en lägre temperatur i huden än vad män har, och kommer därmed att känna sig kallare. Forskare har konstaterat att kvinnors hud är hela tre grader kallare än mäns, medan vi har samma temperatur invärtes.

Annons