Kritik mot sköldkörtelmedicinen: Dags att ta det på allvar
I undersökningen, som Netdoktor.se genomfört på uppdrag av Sköldkörtelförbundet, fick 2753 personer svara på ett antal frågor. Alla som deltog i undersökningen behandlas i dag för hypotyreos, även känt som en underfunktion i sköldkörteln vilket ger låg ämnesomsättning. Tillståndet orsakas av en defekt i sköldkörteln som leder till låga nivåer av tyreoideahormoner. Symtomen varierar, men det är inte ovanligt att man drabbas av depression, trötthet, hjärtklappning och darrighet.
Deltagarna i undersökningen fick svara på hur de upplever att olika behandlingar har hjälpt dem. Sköldkörtelförbundet skriver i ett pressmeddelande att sköldkörtelhormonet Levaxin, som i dag är den vanligaste behandlingen mot hypotyreos, bara lindrar symtomen hos varannan av de tillfrågade patienterna. Och bara var femte patient upplever att deras symtom försvunnit helt tack vare medicinen.
”En tydlig signal”
För att kunna få diagnosen hypotyreos eller andra sköldkörtelsjukdomar, måste man lämna ett blodprov. Blodvärdena i kombination med symtom gör att läkaren kan fastställa en diagnos. Om blodvärdena sedan förbättras efter att man börjat äta medicin, anses behandlingen fungera. Men symtomlindring vägs sällan in när man följer upp behandlingen, enligt Sköldkörtelförbundet.
Undersökningen är inte en vetenskaplig studie, men Sköldkörtelförbundets ordförande Anders Palm tycker ändå att det går att dra slutsatser av resultatet.
– Den ger ändå en tydlig signal om att dagens hypotes att det enbart är ett fåtal patienter som inte blir återställda med hjälp av standardbehandlingen, med stor sannolikhet är felaktig, säger han i pressmeddelandet.
Andra metoder fungerar bättre
Sköldkörtelförbundet har länge fått höra från patienter att symtomen inte försvinner, trots att blodvärdena normaliserats tack vare medicinen.
– Sjukvården har ett ansvar att ta denna larmsignal på allvar och utvärdera sina riktlinjer för behandling av sköldkörtelsjukdom, så att symtombilden bättre vägs in vid behandling, säger Anders Palm.
Enligt undersökningen finns det andra behandlingsformer som har gett bättre resultat, enligt deltagarna. Exempelvis den naturliga sköldkörtelhormonet NDT och det syntetiska hormonet Liothyronin gav betydligt bättre symtomlindring än Levaxin. Sköldkörtelförbundet vill att vården ska omvärdera sina ordinationer.
– Få patienter erbjuds alternativ trots att de inte mår bättre efter behandling med Levaxin. Det är anmärkningsvärt att sköldkörtelsjuka som inte mår bättre av sin medicin inte erbjuds andra alternativ. Det är hög tid att även sköldkörtelvården erbjuder en individanpassad vård, säger Anders Palm.
Så här gick undersökningen till:
”Undersökningen genomfördes via en webbenkät på www.netdoktor.se på uppdrag av Sköldkörtelförbundet och är Sveriges största patientundersökning av sköldkörtelvården. Enkäten besvarades i sin helhet av totalt 2753 personer som uppgav att de medicinerade för underfunktion i sköldkörteln. Sköldkörtelförbundet har inte berättat om undersökningen i sina kanaler utan målet har varit att få en så objektiv och representativ bild av verkligheten som möjligt. Enkäten genomfördes 10 november–12 december 2016. Netdoktor.se är Sveriges största hälsosajt med en miljon besökare per månad.”
Vad är hypotyreos?
Sköldkörteln, som sitter på framsidan av halsen, producerar hormoner som är centrala för så gott som alla kroppens funktioner. Om det inte produceras tillräckligt mycket hormoner, kan man drabbas av hypotyreos. Det leder till låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv.
Det finns fler olika typer av hypotyreos. Det vanligaste är att bristen på hormoner beror på kronisk sköldkörtelinflammation, som långsamt försämrar dess funktion.
Vissa patienter har i stället en ökad produktion av hormon. Det kallas Graves sjukdom.
Tidiga symtom på hypotyreos:
- Trötthet eller mindre ork
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Frusenhet
Senare symtom:
- Torr hud och torrt hår
- Förstoppning
- Viktökning
- Minnessvårigheter
- Långsam hjärtrytm
- Ont i leder och muskler
- Svårare att få barn
- Om du har haft hypotyreos en längre tid utan att få behandling kan du få en svullnad i ansiktet och din röst kan bli mörkare.
Hypotyreos kan leda till struma, förstorad sköldkörtel. Då kan man känna ett tryck på halsen. Ibland kan man själv känna på halsen att sköldkörteln vuxit.
Källa: 1177 Vårdguiden