Kosttillskott hjälpte Matheus hantera sin adhd
Det är fantastiskt att se hur harmonisk Matheus blivit!
Redan när han låg i hennes mage märkte mamma Beatrice att Matheus var ett ovanligt livligt barn. Han sparkade så mycket att hon skojade om att det här var en blivande fotbollsspelare.
Vid ett års ålder var han så intensiv att Emil i Lönneberga låg i lä och familjen hade klippkort på akuten på grund av alla olyckor Matheus råkade ut för.
– Han var blixtsnabb, tog i en het kamin eller klättrade upp och fick en kaktus med tusen taggar över sig. Han kunde klättra högt innan han kunde gå. Det går knappt att återge hur det var, berättar Beatrice Bandergård, 45.
När andra mammor gullade med sina småttingar fick hon ägna sig åt att försöka bromsa sin son.
– Han gjorde allting samtidigt och sov ingenting. Det var fullständigt kaos. Jag själv sov inte på 480 nätter – det är nästan ett mirakel att vi tog oss igenom det.
Jobbiga år
Matheus, som nu är 11 år, har just kommit hem från skolan. Han sitter vid köksbordet och mumsar i sig av mammas goda, hembakade bullar medan hon berättar. Hur det var när han var så liten minns han inte, men de följande åren kommer han väl ihåg.
– Det var jobbigt, jag kunde inte vara stilla och de andra barnen blev arga på mig, säger han.
Familjen bor sedan fem år på landet några mil söder om Visby, nyligen har de flyttat till den lilla byn Väte. Beatrice valde att flytta från lägenheten i stan med sönerna Alexander och Matheus för att de skulle hitta lugn och ro. Här finns naturliga aktiviteter direkt utanför knuten. Barnen kan snickra, fiska och umgås med djur. Och Beatrice, som är mycket intresserad av miljöfrågor och mån om att leva hälsosamt, kan ha höns och odla egna grönsaker utan kemikalier.
Diagnosen var en lättnad
När Matheus var tre år fick han diagnosen adhd på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin, på Visby lasarett.
– De sa inte adhd rakt ut, men räknade upp alla tecken han hade på det: hyperaktiv, koncentrationsstörningar, problem med motoriken och så vidare. Han var den yngste som fått den diagnosen där. För mig var det en lättnad, eftersom att vi med det papperet i handen kunde få en personlig assistent på dagis, berättar Beatrice.
Situationen var ohållbar – trots att hon hade ett bra samarbete med personalen på förskolan – eftersom Matheus var så utagerande. Det var incidenter varje dag. Han slog sig så mycket att han fick ha en speciell tyghjälm på sig. Både Beatrice och personalen gick på knäna.
– De bad mig att komma på ett föräldramöte och förklara hur det var. Efteråt fick jag kramar av de andra föräldrarna. De förstod att Matheus inte var ouppfostrad och sa till sina barn att vara snälla mot honom. Så han hade det ganska bra på förskolan trots allt.
Stökig skolgång
Värre blev det när han började skolan. Där var det stökigt och han blev stämplad som busunge. Med 20 andra barn omkring sig klarade han inte att vara uppmärksam på vad fröken sa. Han kunde inte lära sig läsa, skriva eller räkna ordentligt, han pratade för mycket och tog för mycket plats.
– För att kunna koncentrera mig bättre ville jag ha luvan på min jacka uppdragen över huvudet. Men det fick jag inte för en lärare, berättar Matheus.
– Han kom hem ledsen och förstod inte alltid varför de andra blev arga och inte ville vara med honom. Han kände att han var en outsider, säger Beatrice.
Hon jobbade hårt tillsammans med BUP för att försöka skapa rutiner för sin pojke så att han blev lugnare. Men det fungerade inte.
Ny utredning
När Matheus var sex år gjordes en ny utredning på BUP. Diagnosen, väldigt kraftig adhd, fastställdes och Beatrice fick veta att det absolut bästa för hennes son var läkemedlet Concerta.
– När jag frågade om biverkningar sa de att den listan ska du inte läsa, då blir du bara nervös. Och jag var så desperat att jag inte hade något alternativ, säger Beatrice som har varit ensamstående med sina söner sedan Matheus var knappt ett år.
Effekten av Concerta kom snabbt och var fantastisk. Plötsligt satt Matheus som ett ljus, lugn och fokuserad.
– Han, som brukade vara ute och sparka boll eller något när jag skulle hämta honom, satt nu och ritade. Små, små detaljrika sköldpaddor. Han kunde inte rita förut, han hade så dålig motorik och ingen koncentration.
Bättre i skolan
Nu började Matheus fungera bättre i skolan, även om han fortfarande hade problem. En tid verkade det som att allt höll på att ordna sig.
Sedan kom biverkningarna. Han tappade aptiten, sov dåligt och rasade i vikt. Efter en tid fick han dessutom Raynauds fenomen, en cirkulationsrubbning som får händer och fötter att domna och bli iskalla.
– Han måste ha elsulor för att hålla fötterna varma och sömnmedel för att kunna sova. Det var verkligen en ond cirkel, berättar Beatrice, som blev alltmer förtvivlad när hon såg hur dåligt sonen mådde.
Stödde beslutet
Matheus åt det centralstimulerande läkemedlet i två, tre år, sedan kände hon att hon som mamma inte kunde utsätta sitt barn för detta längre. Biverkningarna blev bara värre och värre.
Beatrice hade hört talas om Eye q, ett kosttillskott med fettsyror, som visat sig bra för barn med adhd. Hon kollade upp det närmare och pratade även med BUP.
– De stödde vårt beslut att sluta med Concerta. BUP har varit ett jättestort stöd för oss under alla år.
Det dröjde några månader innan de märkte någon effekt av Eye q, men sedan tyckte både Beatrice och Matheus själv att han blev mer harmonisk. Nu har han ätit kosttillskottet ett par år och mår bra.
För att komma bort från sin roll som klassens busunge fick Matheus byta skola. Nu går han i årskurs sex i Eskelhems lilla skola.
– Vi är bara tolv elever i klassen. Det är mycket lugnare och jag har fått flera kompisar.
Engelska är favoritämnet, och musik. Matheus håller på att lära sig spela gitarr.
– Han är som en helt annan pojke. Lugn och sansad, klarar alla ämnen i skolan galant, kommer ihåg sina läxor och är fullt fokuserad. Det är så positivt, äntligen, säger mamma och kramar om sin son.
Stark sammanhållning
De tuffa åren har satt sina spår hos familjen. Beatrice är utbränd och sjukpensionerad. Matheus har inte riktigt hittat sin nya identitet ännu. Men de har en stark sammanhållning och värnar om varandra.
– Man kan inte bota adhd, men får man bara rätt förutsättningar kan det vara en underbar diagnos. Matheus är en glad, impulsiv och smart kille full av idéer och infall. Nu när han har fått hjälp att fungera optimalt är livet roligare och lättare att leva.
Kan ha positiv effekt vid adhd
Fettsyror, som omega 3 och 6, har betydelse för cellernas funktion, och det finns vetenskapliga studier som tyder på att tillskott av dessa fettsyror kan ha positiv effekt vid adhd.
Mats Johnson är överläkare på barnneuropsykiatriska kliniken på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.
– I en studie som vi har gjort såg vi god effekt hos 25 procent av barnen med adhd, speciellt hos dem med den mer stillsamma formen ADD. Även vid läs- och skrivsvårigheter såg vi gynnsamma resultat.
Signalsubstanserna dopamin och noradrenalin i hjärnan är viktiga för bland annat koncentrationsförmågan. Individer med adhd har lägre halter av dessa signalsubstanser.
Läkemedel som förskrivs vid adhd, till exempel Concerta, höjer halten av signalsubstanserna.
– För de allra flesta fungerar dessa läkemedel bra, men de passar inte alla. Omega 3, som tycks påverka signalsubstanserna på liknande sätt, kan då vara ett alternativ, säger Mats.
Eye q som nämns i artikeln är ett kosttillskott med omega-3- och omega-6-fettsyror från fet fisk: sardin, ansjovis och pilchard, samt från växten nattljus.
Av Lilian Ottosson
Foto: Stig Hammarstedt