Korsallergi kan debutera i vuxen ålder
Att man blir känslig för frukt och vissa grönsaker i vuxen ålder beror sannolikt på något som kallas korsallergi, säger Hans Grönlund, som är docent i immunologi vid Karolinska Institutet, och har forskat kring allergier i snart trettio år.
Symtom för korsallergier
Björkpollenallergiker är de som oftast har korsallergier, omkring sjuttio procent av alla björkpollenallergiker är överkänsliga mot något födoämne.
Oftast handlar det om nötter samt frukter som äpple, plommon, persika, nektarin, mandel och kiwi.
Oftast är det de allra känsligaste allergikerna som får korsallergi, men symtomen brukar vara ganska lindriga. Vanliga besvär är att det kliar, sticker och känns svullet på läppar, i mun och svalg.
Mer sällsynt är magont, illamående, diarré, kräkningar, eksem, nästäppa, snuva och astma.
Ofta kan man tåla meloner, ananas, vindruvor, bananer och citrusfrukter, liksom en hel del exotiska frukter. Dessutom tål de i regel blåbär och lingon liksom bär från våra vanliga svenska bärbuskar.
De flesta tål också kokt eller konserverad frukt.
– Ofta kan det också gå bra med ett äpple som värmts upp, till exempel i mikrovågsugn, berättar Hans Grönlund.
Blir mildare med åren
Huvudallergenet i björk är känsligt för värme och kyla. Men det finns ett fåtal som är allergiska mot ett annat allergen i äpplen, profilin. För dem hjälper det tyvärr inte att värma eller tillaga äpplen.
– När immunsystemet börjar bli äldre och lite skröpligt brukar också allergierna bli mildare! Men det är å andra sidan inte ovanligt att allergier kan starta i vuxen ålder. Ett ”sovande” anlag kan triggas i gång.
Allergi är en tröskelsjukdom. Ju mer allergen man utsätts för, desto större besvär.
– I mitten av 1990-talet hade vi ett fruktansvärt björkpollen-år. Då fick många vuxna, som inte haft besvär tidigare, en sådan stor dos pollen, att deras allergi startade.
Lider du av korsallergi?
Lider du av korsallergier? Under de senaste decennierna har forskarna bland annat hittat samband mellan björkpollenallergi och allergi mot kryddor.
● Björkpollenallergi och allergi mot vissa kryddor, som anis, curry, kummin, kamomill, pepparmynta och paprika.
● Gråbopollenallergi och allergi mot selleri, morot, paprika, persilja, koriander, vitlök, kryddor (fänkål, anis, kummin, curry), kamomill, malört (i brännvin), solrosfrö.
● Latexallergi (naturgummi) och allergi mot skaldjur samt frukter som banan, avokado, kiwi, kastanj, nektarin, körsbär, plommon, jordgubbe och tomat.
● Insektsallergi som myggor, kackerlackor och mygglarver och allergi mot skaldjur, bland annat kräftdjur, musslor, ostron.
● Katt- och hundallergi och allergi mot fläskkött.
Av Susanna Hauffmann