Har du drabbats av komplimangsjukan? Säg något av detta istället!
Fenomenet sker ofta automatiskt. Två kvinnor möts på stan och komplimangen kommer som en liten påkopplad vagn efter själva hälsningsfrasen. ”Hej! Vad du ser fräsch ut!” eller ”Hejsan! Nämen ny jacka?”
Ofta reflekterar vi inte ens över att det händer. Det är väl så här vi alltid har pratat och vad är skadan med det? Sedan när blev det förbjudet att vara trevlig?
Nej, det är inget lagbrott att smickrande kommentera någons läppstift, skor, figur eller annat som ligger på ytan. Men om man samtidigt blir lite arg när man hör om sjuåriga flickor som bantar, eller om fullvuxna kvinnor som inte har vågat bada offentligt på flera år, så ska man kanske fundera på vilka andra sidor än utsidan som är värda att sätta ljus på? Personligheten, i stället för kroppen?
Se också: 12 tecken på att du funnit riktig vänskap
Hellre påkörd än tjock
I en amerikansk undersökning visade det sig nämligen att 54 procent av de kvinnor som svarade valde ”bli påkörd av en lastbil” framför alternativet ”bli tjock”. Det säger en hel del om hur orimligt höga utseendekraven är i dag och hur lätt dessa skymmer sikten för vad livet egentligen går ut på.
– Det är helt naturligt att vi ägnar oss åt att ge beröm och bekräftelse. Det stärker relationen och är djupt mänskligt. Men samtidigt så har kvinnor historiskt sett alltid blivit bedömda efter sitt utseende mycket mer än män, och det här beteendet förstärker ju den tendensen. På det sättet gör vi varandra en otjänst genom att slentrianmässigt fokusera på utseendet i våra komplimanger till varandra, säger Maria Gerlofson, författare och coach på utbildningsföretaget Act and Grow.
En mer stödjande komplimang menar hon är att fokusera på beteenden och egenskaper och kan till exempel låta, ”jag blir alltid så glad av ditt leende!”
– Det här med att ständigt lyfta upp utseendet blir ju lätt en dålig vana, så kanske kan man behöva fundera lite på vad det är man verkligen uppskattar med sina vänner eller sina barn eller barnbarn. Är det att de ser så bra ut? Eller handlar det om att de exempelvis är varma, roliga, kommer på så bra idéer eller alltid ställer upp?
Viktigast att tänka på vad man säger till flickor
Särskilt viktigt kan det vara att tänka på vad man säger till flickor och unga kvinnor i sin närhet, menar hon. Visst kan du tycka att ditt flicke-barnbarn konkurrerar ut samtliga bakverk i kakdisken, men om hon jämt får höra hur söt hon är, så kommer detta att påverka hennes bild av sig själv och det kan bli väldigt viktigt för henne att vara just söt. Så vad händer med henne den dagen hon inser att hon bara, som de flesta av oss, är ganska medelsnygg?
– Någonstans efter 50 kunde jag märka att jag inte längre blev sedd på samma sätt. Hade jag då blivit väldigt mycket bekräftad för mitt utseende som yngre, så kan jag tänka mig att den förändringen hade blivit jobbigare. Nu har ju inte jag blivit det, och jag har också haft en feministisk mamma som har stärkt andra sidor hos mig. Men jag har genom åren fått höra många konstiga kommentarer som ”vad modig du är som vågar ha bikini!” och ”du är så frigjord i din kropp fast du är lite rund” och annat som kanske hade gjort andra mer osäkra, förklarar Maria.
Kvinnans omöjliga ideal
Forskning (bland annat vid Centrum för utseendeforskning vid University West of England i Storbritannien) visar att även om människan i alla tider har haft skönhetsideal som har varit svåra att leva upp till, så är vår tids ideal faktiskt ovanligt tuffa!
1917 var ”den perfekta kvinnan” 162.5 cm lång och vägde 63 kilo, vilket gav ett BMI på 24, alltså i övre änden av ”normalt”.
Men sedan dess har idealet stretchats ut betydligt, så att allt färre kvinnor har en chans att nå det. Faktum är att dagens ”perfekta mått”, som syns i media, passar in på endast fem procent av den kvinnliga befolkningen, och då gäller frågan bara längd och vikt. Vill man dessutom ha rätt figur och ansiktsproportioner så sjunker sannolikheten till en procent!
Jämför oss mer i dag
Många studier visar att en del av den ökade psykiska ohälsan bland ungdomar har att göra med ett större jämförande. I dag behövs det ju bara en tumme för att scrolla igenom ett bildflöde på telefonen och hitta jämnåriga som kanske både har smalare midja och tjockare hår. En svensk långtidsstudie av skolungdomar har också visat att självkänslan hos just flickor i högstadiet och gymnasiet i dag faktiskt är sämre än på 30 år. Större krav på perfektion tros ligga bakom, både när det gäller prestationer och utseende.
– Det här med kroppslig självkänsla är jättesvårt. Hela samhället skriker ju att du ska vara smal och snygg. För att kunna stå emot, och inte vara så upphängd på sitt eget eller andras utseende, tror jag att man behöver exponera sig för alternativ. I sociala medier finns det kvinnor som är så kallat kroppspositivistiska, och som står upp för sig själva oavsett kroppsform, som man kan följa i stället.
– Men det gäller att också bli medveten om hur man själv tänker och pratar och vara uppmärksam på när den inre negativa rösten börjar få styra för mycket. Att man då tänker ”nu får du lilla kritiska röst sitta där och gnälla, men jag tänker ändå göra det här, för det vill jag!”, säger Maria som för några år sedan skrev boken Mod – stå upp för dig själv! som snart också kommer ut i form av webb-kurs.
För visst krävs det lite mod för att våga ta i den här heta potatisen, som tenderar att kunna bli så missförstådd dessutom. ”Men får jag inte säga att du har en snygg blus?! Ska jag säga att den är ful i stället eller???”
– Det är den vanliga invändningen. Men det här handlar om hur man bäst stöttar varandra. Har vi kanske hamnat i en jargong som egentligen inte är så bra för oss? Känner jag mig på djupet stöttad i vår vänskap eller skulle jag egentligen behöva höra något annat? Ett besläktat fenomen är ju när kvinnor beklagar sig över sitt utseende inför varandra och så turas de andra om att säga ”men du som är så fin!” Kanske skulle vi kunna prata om helt andra saker i stället, konstaterar coachen Maria Gerlofson.
10 saker att säga i stället för "snygg blus"
Komplimanger är som verbalt solsken, heter ett ordspråk. Använd följande solstrålar för att lysa upp någons dag, utan att spä på snygg-hetsen!
”Åh jag blir så inspirerad av dig. Du är alltid så kreativ!”
”Du har verkligen ett härligt skratt.”
”Det är så skönt att prata med dig, du är så bra på att lyssna.”
”Har du plockat ihop blommorna själv? Du har verkligen bra smak!”
”Man blir så smittad av din entusiasm.”
”Man kan alltid lita på att du kommer att få en på gott humör!”
”Jag älskar hur du berättar en historia!”
”Som vanligt känner jag mig starkare nu när vi har träffats.”
”Åh vad härligt att stöta på ett vänligt ansikte!”
”Vilken tur att jag hittade dig, äntligen någon man kan vara helt och hållet sig själv med!”
3 saker att fråga dig själv INNAN du ger en komplimang
Är din komplimang verkligen en komplimang i mottagarens öron?
Utseendemässiga komplimanger bygger på antagandet att det här med propert/snyggt/elegant/fräscht utseende är något som är viktigt och därför värt att berömma. Innan du ger din komplimang så bör du vara säker på att detta är något som mottagaren håller med om? För henne eller honom kanske utsidan inte är ett skvatt intressant.
Har ni rätt sorts relation?
Komplimanger är trots allt en bedömning (om än positiv) av en persons egenskaper, eller i det här fallet utseende och kropp. Fundera därför på om ni har det förhållandet till varandra där detta är okej att göra? Annars riskerar din komplimang att verka lite gränslös.
Finns det ett maktutövande i komplimangen?
Beroende på vem som ger en komplimang till vem, så riskerar orden att präglas av ett visst maktspråk och ses som ett ”betygssättande” som inte känns helt bekvämt. Här kommer också köns- aspekten in i bilden. Det kan helt enkelt bli lite fel om en hög manlig chef ger en utseendemässig komplimang till en ung kvinnlig nyanställd. Komplimanger sker trots allt bäst mellan likar.