Kerstin slutade snarka med laserbehandling
Kerstin Dahl Österling är pensionär och bor med sin man Ulf Österling i Uppsala. Det var mest han som led av att hon snarkade på nätterna.
– Jag vet inte hur många år det hade pågått, men jag snarkade högljutt. Barnbarnen klagade också när de sov över här.
Drabbades av andningsuppehåll
Efter hand drabbades Kerstin av andningsuppehåll, sömnapné, som gjorde att hon ofta kände sig trött och seg på dagarna. Att aldrig få sova ut tyckte hon var jobbigt och stressande. Till slut insåg Kerstin att hon både för sin egen och sin mans skull borde göra något åt snarkningen.
– En god vän som också snarkar mycket hade fått en CPAP-apparat och berättade om det. Men, nej det var ingenting för mig. Det verkade obehagligt att sova med en mask för ansiktet.
När Kerstin var hos sin tandläkare Katarina Svahnström hemma i Uppsala, berättade hon om NightLase, en ny behandlingsmetod mot snarkning med laser, och undrade om hon var intresserad av det.
– Jag tyckte först att det lät läskigt och undrade om det verkligen kunde fungera, säger Kerstin som efter att ha funderat ett tag ändå bestämde sig för att genomgå behandlingen.
Behandlades med laser
Hon var lite rädd för att det skulle göra ont, men oron var obefogad.
– Det kändes varmt, men det var uthärdligt. Det gjorde absolut inte ont eller brändes. Det värsta var faktiskt att det luktade bränt fläsk, minns Kerstin med ett skratt.
Hon var också positivt överraskad av att effekten märktes med detsamma.
– Plötsligt gick det mycket lättare att andas.
Gott resultat
Efter första natten kunde även Ulf intyga att behandlingen hade gett resultat.
– Min man är poetisk av sig och han uttryckte det som att mina snarkningar hade gått från ett rejält åskväder till en mild bris i björkskogen.
Kerstin gjorde behandlingen tre gånger och det blev bättre för varje gång. Nu har det gått drygt två år och hon är mycket nöjd med resultatet.
– Nu sover jag gott på nätterna och både snarkningen och sömnapnén är borta. Jag är pigg, utvilad och orkar mer!
Tandläkaren om laserbehandling mot snarkning
Katarina Svahnström, tandläkare och klinikchef på LaserCare i Uppsala, svarar på frågor om NightLase, laserbehandling mot snarkning.
Hur går behandlingen till?
– Först görs en konsultation (kostnadsfritt) där jag berättar om behandlingen och gör en undersökning för att se om man passar för den. Det är viktigt att säga att alla inte kan behandlas med NightLase.
Själva behandlingen görs vid tre tillfällen, dag 1, dag 15 och dag 45. Den brukar ta 30–45 minuter och man ligger precis som vid ett vanligt tandläkarbesök i en tandläkarstol. Jag stramar upp förslappad vävnad med laserljus. Det gör varken ont eller är obehagligt, det känns bara varmt. Lasern gör att slemhinnan i svalget krymper.
Behöver man bedövning?
– Nej. Men om man har kraftiga kräkreflexer kan det underlätta.
Finns det några biverkningar?
– Man kan känna sig lite rå i halsen, ungefär som vid en förkylning. Det brukar sitta i från ett par timmar till ett dygn. Man kan äta och dricka som vanligt direkt efteråt. Däremot ska man avstå från alkohol och muskelavslappnande mediciner några dagar före, under och efter behandlingen.
Hur många blir hjälpta?
– 90 procent lyckas vi mycket bra med. Det är inte säkert att snarkningen försvinner helt och hållet, men den reduceras betydligt. Du får lättare att andas, mer syre tillförs kroppen.
Slipper man använda bettskena eller CPAP sedan?
– Ja, i en del fall. Men har man så kraftiga sömnapnébesvär att man behöver CPAP får man nog räkna med att behålla den även efter behandlingen.
Hur länge består effekten?
– Det är individuellt, men jag skulle säga ett par år. Sedan jag startade med NightLase 2010 har jag inte gjort någon ombehandling.
Hur mycket kostar det?
– Runt 25 000 kronor. Det är en dyr behandling, men hör med din arbetsgivare om du kan få göra bruttolöneavdrag. Det finns också arbetsgivare som har fonder som delvis bekostar sådana här behandlingar. Som egenföretagare kan du dra av en del av kostnaden.
Vem kan inte göra behandlingen?
– Det kan dels vara så att de fysiska förutsättningarna i svalget gör att man inte passar för behandlingen. Olika sjukdomar som t ex epilepsi, cancer och vissa blodsjukdomar innebär att det är olämpligt att behandla med laser. Gravida och de som använt CPAP i flera år behandlas inte heller. Du bör ha ett BMI under 32, då övervikt påverkar snarkning.
Fotnot: Behandlingen finns för närvarande på kliniker i Stockholm, Uppsala, Eskilstuna, Göteborg och Växjö. För mer information se www.slutsnarkat.nu
Vad är snarkning?
När man sover slappnar musklerna i svalget av. Underkäken och tungan faller bakåt. Då blir utrymmet där luften ska passera smalare. Andningen gör att vissa delar, som mjuka gommen och de övre luftvägarna, då kan vibrera ljudligt. Vibrationerna är det vi kallar snarkning.
Ålder, övervikt, alkohol, stress och trötthet kan göra musklerna slappa och öka risken för snarkning. Om man sover på rygg ökar också risken för att man snarkar.
Visste du att…
…riktigt högljudd snarkning kan komma upp i 80 decibel?, samma nivå som trafikbuller. Ett vanligt samtal ligger på 60 decibel.
…15 % av alla kvinnor mellan 50 och 60 år snarkar.
…20 % av alla män mellan 50 och 60 år snarkar.
Annan behandling mot snarkning
Bettskena, kallas även snarkskena och apnéskena. En tandställning som gör att underkäken skjuts fram och håller luftvägarna öppna när man sover. Skenan provas ut hos tandläkare.
CPAP, står för Continuous Positive Airway Pressure. En apparat med ansiktsmask som skapar övertryck i luftvägarna så att de hålls öppna under sömnen. Vanligast vid kraftig snarkning och sömnapné. Fås via remiss på sjukhus.
Kirurgi. Vanlig eller radiokirurgisk operation för att strama upp mjuka gommen.
Det här kan du göra själv!
* Gå ner i vikt om du är överviktig.
* Sluta röka.
* Drick mindre alkohol.
* Ta inte sömntabletter.
* Sov inte på rygg.
Fler hjälpmedel att ta till:
Rygghöjarkudden BacUp är en uppblåsbar kudde som gör att ryggläget höjs med 30 procent. Detta ska enligt tillverkaren Adactive minska risken för svullnad i näsa och svalg. Kudden som ska minska snarkning kan även användas vid hosta, förkylning, nästäppa, astma, allergi, KOL och reflux/sura uppstötningar. Den säljs på Apoteket AB och internet. Läs mer på www.adactive.se
Text: Anette Bülow
Foto: Jeanette Hägglund