KBT hjälpte mot Evas tinnitus
Eva Kagrell, 64, arbetade som förskolelärare och dyslexipedagog, ständigt med barnens röster och slammer i öronen. Kanske var det därför öronbruset en dag gjorde entré.
– Bruset smög sig på alltmer tills jag blev medveten om att det inte längre var hållbart, berättar Eva.
– När det var som värst satt jag på ett möte med människor jag inte kände och hörde inte vad som sades. Det var kanske dålig akustik i rummet, men stressen steg, och med den tinnitusljuden som blev helt öronbedövande. Alla andra ljud slogs ut och jag hade inte en chans att höra när folk presenterade sig. Jag såg att de pratade, men hörde ingenting. Det var väldigt obehagligt.
Eva gick på hörselkontroll och fick hörapparat eftersom hon hade en liten hörselnedsättning och för att en hörapparat också kan hjälpa många med tinnitus. Men för Eva blev det svårt att använda hörapparaten i den ständigt varierande ljudvolymen i skolan. Och med det försvann möjligheterna till vård – trodde hon. I hennes öron pågår det två olika ljud. Ett kraftigt sus, som en stark vind, och ett högre ljud i form av en hög ton, men som inte alltid hörs.
– Det är ett skärande ljud som kan göra ont rent fysiskt. Suset är lättare att leva med. Det finns där och stänger ute andra ljud men det gör inte ont.
Fick många verktyg mot tinnitus
Eva tillhör de 50 procent av tinnitusdrabbade som också är överkänsliga för ljud. Det innebär att vissa ljud som tillhör vardagen blir smärtsamma. Som skrammel av porslin.
– Jag tömde inte diskmaskinen på flera år och gick ut ur rummet när maken gjorde det. Hårda ljud eller dånande ljud som en lövblås eller en dammsugare får samma effekt – en skarp fysisk smärta i öronen.
En dag, av en slump, läste Eva en artikel om kognitiv beteendeterapi, KBT, på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Jag förstod att det kunde vara något för mig, säger Eva, som fick en remiss av sin husläkare.
Neutraliserar tinnitusljudet
Behandlingen kan göras på plats i grupp eller via internet. Eva valde det senare eftersom hon bor omväxlande i Sundbyberg och i Höganäs.
– Jag lärde mig så mycket och fick så många bra verktyg att jag klarar ut det mesta.
Behandlingen pågick i tio veckor följt av tolv med egen träning. Eva skötte kontakten med psykologen över nätet. Det finns många metoder för att hantera tinnitus och Eva valde de som passade hennes situation bäst. Resultatet är ett medvetande som helt har flyttat fokus från tinnitusljuden, berättar hon.
– Suset finns ju där hela tiden och för att göra det mindre smärtsamt så hittade jag ett ljud som lät ungefär likadant men som var positivt laddat. Varje gång jag blir störd av suset så visualiserar jag att jag promenerar utmed havet på ett ställe där jag trivs bra och lyssnar på vinden.
Stressad och irriterad av ljuden
Och det blommande äppelträdet i trädgården blev en inre mental plats för avkoppling.
– Det höga skärande ljudet var svårt att hitta ett positivt motsvarande ljud till. I stället använder jag avslappning som verktyg och förflyttar mig till platsen under äppelträdet. Och det funkar faktiskt!
Det handlar om att styra sina tankar från det onda till något gott, säger hon. Och det gör hela tillvaron lättare att hantera.
– När man låter de störande ljuden ta över blir man stressad och irriterad och det påverkar även omgivningen. Att byta fokus gör att biverkningarna släpper och man mår bättre.
Under KBT-behandlingen satte Eva upp tio mål. Ett var att kunna prata med flera personer samtidigt och hänga med i samtalet.
– Det kunde vara så besvärligt att jag släppte samtalen helt och inte brydde mig om att delta. När det var som sämst bad jag barnen att tala tystare, jag kunde bli snäsig.
Hörselnedsättning och ljudöverkänslighet
Evas tre barn är numera i 30-årsåldern och när de är hemma på besök med sina respektive går ljudnivån upp ganska många decibel.
– Alla vill prata med varandra och de älskar att diskutera. Men nu kan jag delta och fokusera på samtalen som pågår. Jag kan välja vilket samtal jag vill delta i och blockera bort ljuden från de andra. Genom KBT-behandlingen fick Eva också verktyg att hantera sin hörselnedsättning och ljudöverkänsligheten.
– I dag kan jag tömma diskmaskinen och gå förbi en lövblås. Jag kan läsa, träffa vänner och är gladare. Hela jag mår bättre. Jag bär med mig vinden och havet i huvudet bara.
Finns flera olika orsaker till tinnitus
Inflammation, whiplash, slag mot huvudet eller bullerskada… Orsakerna till tinnitus är många men det finns hjälp att få för alla drabbade.
– Om du är besvärad av din tinnitus så sök hjälp. Börja med att kontakta din husläkare för att därefter bli utredd hos öron- näs- och halsläkare eller hörselläkare, säger Lisa Nordin, psykolog på Hörsel- och balansmottagningen på Akademiska sjukhuset.
Till hennes mottagning remitteras tinnituspatienter från hela landet för kognitiv beteendeterapi, KBT. Tinnitus är olika sorters ljud i öronen, pipande toner, susande eller brummande. Det är vanligt att ljuden varierar för att under perioder bli mer framträdande.
– Att upplevelsen blir starkare kan bero på stress, oro eller nedstämdhet, förklarar Lisa Nordin.
Experten: Hörseln förändras
Tillståndet kan uppstå i alla åldrar men är vanligare bland äldre.
– Hörseln förändras som en del i vårt åldrande och då kan tinnitus uppstå. Men det kan också bero på att man under livets gång utsatt öronen för starka ljud.
För en del personer kommer tinnitus helt plötsligt. För andra är det en speciell händelse som utlöser besvären – till exempel en konsert med hög ljudvolym. Tillståndet kan ha stor påverkan på livet och göra det svårare att koncentrera sig, ge sömnsvårigheter, påverka humöret negativt och göra att man känner sig mer orolig eller nedstämd. Nära hälften av de drabbade är också känsliga för vardagsljud.
– Vissa berättar att de ändrat sina vanor sedan de fick tinnitus eller blivit ljudkänsliga. De drar sig undan från aktiviteter de tidigare tyckte om och det är något som också kan påverka måendet.
Stress och oro kan förvärra
Enligt Hörselskadades Riksförbund är det långtifrån alla drabbade som får hjälp, men vård finns att få oavsett var i Sverige man bor. För de fall där tinnitus inte går att minska eller att få bort finns också hjälp. På Akademiska sjukhuset arbetar man med KBT-terapi både i grupper och som individuell, internetbaserad behandling.
– Det gäller att få ett fungerande förhållningssätt så det inte tar lika stor plats i livet. Du kan bli betydligt mindre besvärad fast problemet finns kvar. Då blir det lättare att leva med tinnitus.
Tillsammans med psykologen får den drabbade olika metoder och verktyg för att hantera sin tinnitus.
– Det är väldigt givande att jobba med det här. Människor kommer hit till mottagningen för att de har stora besvär och går härifrån med betydligt högre livskvalitet. Det är verkligen härligt att få följa de här människorna och få höra att de kan sova bättre, prestera bättre, må bättre i relationer. Att tinnitus och ljudkänslighet inte längre hindrar dem i vardagen.
Av Petra Olander
Foto: Lars Jansson, privat
6 saker att prova mot tinnitus
KBT-behandling
- Kognitiv beteendeterapi syftar till att du ska bli mindre besvärad av tinnitus och få en ökad upplevelse av kontroll. Olika verktyg och strategier hjälper dig att hantera negativa tankar och beteenden som lätt uppstår när tinnitus känns jobbigt. Till Akademiska sjukhuset i Uppsala kan man söka sig från hela Sverige för internetbaserad KBT-behandling.
Hörapparat
- Har du en hörselnedsättning i kombination med tinnitus kan hörapparat hjälpa. När du har hörapparaten tar öronen in mer ljud från omgivningen vilket konkurrerar med tinnitusljudet. Dessutom blir du mindre trött om du inte anstränger dig hela tiden för att lyssna och det gör att tinnitus besvärar mindre.
Brusapparat
- För dig som har tinnitus men ingen hörselnedsättning kan en ljudstimulator/brusapparat hjälpa. Den ser ut som en hörapparat och avger ett brusande ljud som maskerar tinnitusljudet. Målet är att hjärnan ska uppfatta att det egna tinnitusljudet kommer utifrån som en del av ett naturligt bakgrundsljud.
Sjukgymnastik
- Du kan ha tinnitus på grund av spänd nacke och käke och då kan en sjukgymnast lära dig avspänningsövningar och ge råd och tips hur kroppen kan bli mindre spänd. THA-metoden eller ”Lundamodellen” kallas en behandling som står för Töjning, Hållning och Akupunktur och lindrar tinnitus som har kroppsliga orsaker.
Bettskena
- Vid bettfel eller tandgnisslande kan en tandläkare eller bettspecialist ibland hjälpa till genom att prova ut en bettskena eller korrigera bettet.
Varva ner
- Att minska stressen, träna och ta hand om dig själv brukar också ha stor effekt. Ju bättre du mår, desto mer håller sig tinnitusen i bakgrunden och blir mindre besvärande.
Källor: Hörsellinjen och Lisa Nordin