Katarina Condrup skippade köttet – gick ner 13 kilo
Kampen mot kilona har följt Katarina Condrup, 55, som en röd tråd genom livet.
– Jag har provat allt! Banandieter, viktväktarna, LCHF och en massa annat. Inget har funkat för mig i längden, berättar hon.
Problemet har varit att hitta en bra balans och ett hållbart sätt att äta och träna.
– Jag har varit lite knubbig sedan jag var liten, och i tonåren gick det ett tag åt andra hållet.
Hon har även haft återkommande problem med smärta och värk i muskler och leder.
Förändringen kom för tre år sedan, på en träningsresa till Mallorca. Deltagarna fick möjlighet att prova alla möjliga träningsformer, där ibland yoga.
– Jag hatade det! Det var hemskt! Jag tyckte jag var ganska vältränad, men jag var fruktansvärt stel visade det sig. Och det här med att gå in i sig själv och hitta ett lugn – det hade jag aldrig gjort.
Små förändringar gör stor skillnad
Men hon gav det en chans och började plötsligt ifrågasätta sin egen syn på hälsa. Kanske var hälsa inte detsamma som att vara smal och ständigt jaga kalorier? Kanske handlade hälsa om att må bra – på riktigt.
Under träningsresan njöt Katarina av att kunna välja från buffén bland frukter och grönsaker och hon märkte att hon fick en helt annan relation till maten. Hon började lyssna på sin kropp och känna efter vilken mat hon mådde bra av. Och långsamt började hon dra ner på mängden kött. Tidigare åts det mycket kött hemma, både som smörgåspålägg och som huvudrätt.
– Till köttet blev det alltid gräddiga såser. Det hörde liksom till, berättar Katarina.
Hon bestämde sig för att ta med sig sina nya insikter hem till Malmö, för att fortsätta må så bra som hon gjort på Mallorca. Redan tidigare hade hon tränat tre pass i veckan och det fortsatte hon med. Men nu lät hon yoga ta plats i träningsschemat. Hon fortsatte även med den vegetariska kosten.
– Nu var målet att må bättre, att bli av med värken i mina leder och samtidigt gå ner i vikt som extra bonus.
Resultaten förvånade Katarina.
– Jag mådde mycket bättre, jag fick mer ork och framförallt mindre ont. Det var en känsla jag inte haft på många år. Tidigare kunde fötterna göra så ont på morgonen att jag knappt kunde sätta ner dem på golvet. Dessutom började jag gå ner i vikt. Jag tappade 13 kilo på fem månader, utan att egentligen förändra så mycket.
Inspireras av Maria Borelius bok
En ny god vana brukar ofta leda till flera nya goda vanor. Katarina dricker numera gärna vatten till maten, i stället för att av gammal vana ta ett glas vin.
– Maten smakar både mer och bättre när jag dricker vatten till den. Det enda som är jobbigt är att det inte är accepterat i sociala sammanhang, vilket jag kan tycka är lite ledsamt.
Samtidigt som den vegetariska maten började ta mer plats på hennes tallrik, började hon intressera sig för att lära sig mer om yoga, hälsa och hur allt hänger ihop.
– Jag läste alla Malin Berghagens böcker och Hälsorevolutionen av Maria Borelius. Den blev nästan som en bibel för mig.
Katarina har nu lärt sig att man måste både gasa och bromsa med träningen. Och hon har hållit fast vid yogan och den vegetariska maten.
– Att äta vegetariskt hade jag tidigare förknippat med tråkiga sallader. Och visst kan det vara lite svårt i början att laga inspirerande vegetarisk mat. Men nu lär jag mig nya recept hela tiden. Det finns så många goda vegetariska rätter! Jag har till och med anmält mig till en kurs i raw food-matlagning. Sakta men säkert börjar även min man bli lite nyfiken!
5 sätt att vara vegetarian
Vad äter en laktovegetarian?
Äter inte kött, fisk och fågel eller ägg. Däremot äter en laktovegetarian fortfarande mejeriprodukter som mjölk, yoghurt och ost.
Lakto-ovo-vegetarian – hur funkar det?
Äter samma sak som laktovegetarianer, med skillnaden att de även äter ägg. ”Ovo” härstammar från det latinska ordet för ägg.
Vad är en pescetarian?
Äter en vegetarisk kost i grunden men även fisk och skaldjur.
Så äter en vegan
Äter inga produkter som kommer från djur överhuvudtaget, alltså inga mejeriprodukter och inga ägg.
Flexitarian – så funkar det
Försöker utesluta kött, men äter det ibland. Flexitarianism har blivit populärt under de senaste åren och kan vara en positiv trend både miljömässigt och hälsomässigt eftersom det kan minska konsumtionen av rött kött.
Av Shirin Djavidi
Foto: Pernilla Wästberg, privat