Kärleksboost! 15 tips som stärker relationen
Finns det något ljuvligare än sommaren? Äntligen ska vi få tid – både för varandra och alla de drömmar och projekt som lagts på hög under året. Nu ska vi ”umgås ikapp”, fjärran vardagens alla måsten och tråkigheter. Känna lust, både till livet och till vår andra hälft.
Men tyvärr förblir sommardrömmen bara just en dröm för många av oss. Besvikna summerar vi semestern någon gång i augusti – inte på plus, utan snarare med flera minus på kärlekskontot.
Philip Bäckmo, beteendevetare, leg psykoterapeut och författare till boken Kärleken väntar. 42 tips för att stärka er kärleksrelation (Roos & Tegnér) förklarar varför:
– Många tror att sommaren ska kunna göra relationen bra, men en misskött relation blir snarare mer smärtsam när vi får mer tid för varandra. Problem som kanske inte märks så mycket i vardagen blir tydligare när vi är lediga mycket ihop.
Vardagen är viktig
Ett bra tips, menar Philip, är att sänka förväntningarna inför semestern, i stället för att höja dem.
– Fundera på om det som blir problematiskt under sommaren kan tolkas som ett symtom på att ni inte vårdat relationen särskilt bra under resten av året. Många par upplever vardagen som oviktig vilket är ett stort misstag. Det är i vardagen vi behöver visa varandra uppskattning, tacksamhet och kärlek.
Det är i vardagen vi behöver lära oss hantera konflikter konstruktivt, hitta vägar till passion och erotik och uppleva mening i hur vi lever våra liv, menar Philip.
– Sköter vi vardagen kommer sommaren med största sannolikhet att bli en tid att njuta av varandra. Om det inte blir så bör vi använda ledigheten till att reflektera över hur vi faktiskt har det och hur det kan bli bättre.
Och om sommaren har inneburit en prövning för relationen – se det som en väckarklocka, menar Philip:
– Min erfarenhet är att väldigt många par kan vända en djup svacka till något positivt, genom att acceptera relationen som den är, ha en tydlig målbild för hur man vill att den ska vara och ha idéer om vad som behöver ändras och hur.
Behöver man stöttning finns det flera vägar att gå.
– Såväl kommunens familjerådgivning som Svenska kyrkan har ofta erfarna parterapeuter. Det finns även privata mottagningar. Det viktigaste är att personen är välutbildad inom parrelationer och att ni båda upplever honom eller henne som förtroendeingivande och förstående. Ta därför god tid på er att hitta rätt hjälp.
Parterapeutens 15 bästa relationstips:
- Ha höga förväntningar på kärleken. Det är rimligt, så länge du är villig att arbeta för dem. Kärleken kräver att du är aktiv och vårdande och att du underhåller den, annars dör den.
- Attraherar din partner dig intellektuellt, emotionellt och sexuellt? En bra relation behöver alla dessa tre ”ben”. Se också vänskap som grunden för allt annat. Utan en stark vänskap så fungerar inget annat i en långsiktig relation.
- Lägg tid på att etablera goda vanor. Dessa kommer genom upprepning tills de blir en del av vardagen. En kram när ni skiljs åt eller möts igen, en komplimang eller ett tack. Känns det ovant? Fortsätt tills det känns naturligt.
- Sitter du mycket med din telefon? I praktiken innebär det att du säger: ”Min telefon är viktigare än du.” Ett beteende som kan tyckas oskyldigt i stunden men som kan vara allvarligt om det blir en vana. Grunden i en hållbar relation är att visa varandra uppmärksamhet och intresse.
- Att satsa på nya hälsosamma relationsmönster kan kännas ovant och motigt, precis som när du börjar äta sundare eller gå på gym. Se det som en utmaning där varje steg framåt är en vinst.
- Hur ser din partner på sig själv just nu? Vad drömmer hen om? Vad är viktigt i hens liv? Det här är frågor du bör ha koll på. Annars har det gått för lång tid mellan era samtal. Avsätt tid för att prata med varandra med jämna mellanrum.
- Intressera er för varandra, även om ni är olika. Självexpansion går ut på att du blir mer genom att dela ditt liv med någon som är annorlunda än dig själv, som får dig att växa, ger dig nya upplevelser och ny kunskap. Fundera över hur ni kan bidra till det åt varandra.
- Fokusera inte på de tio sämsta procenten hos din partner. Sök inte perfektion, för det finns inte. Öva dig också i att känna tacksamhet för det du faktiskt har. Ta några minuter varje dag eller varje vecka och skriv ned sådant du är tacksam över.
- Lär känna din egen skugga. Du har sidor som du önskar att du inte hade, vi har alla det. Om du inte lär känna dem ordentligt så kan du inte ta ansvar för dem.
- När ni grälar, undvik personlig kritik, att gå i försvar, sätta upp en tyst mur och att känna förakt. Försök att inleda en diskussion så mjukt du kan och klaga på beteende istället för på din partners personliga egenskaper.
- Bestäm dig för att passion ska vara en del av er vardag. Villkoret är dock att de andra komponenterna i relationen är tillräckligt välfungerande, det vill säga att ni känner en djup vänskap, att ni hittar en konstruktiv väg genom konflikter samt att ni känner en stark gemensam upplevelse av gemenskap i er relation.
- Lär er ”sjuda”, dvs att ni tar en stund tillsammans där ni känner er passionerade, men inte har sex. Detta hjälper relationen att stärkas och bidrar till att öka känslan av sexuell närhet mellan er. Prata också om sex. De par som talar öppet om sex har bättre sex, visar forskningen.
- Gör en lista på aktiviteter ni tycker är spännande, som kan ta er ur vardagens rutiner och trygga lunk. Utmana er själva och dela upplevelsen.
- Bestäm er för ett antal små kärlekstricks som varken kräver tid eller stor ansträngning. En daglig kyss som varar längre än sex sekunder är ett enkelt exempel.
- Bygg ett meningsfullt liv tillsammans och stötta varandras drömmar, även om de skiljer sig åt. Ta en stund och fundera över frågor som: Vad är viktigast i mitt äktenskap? Vem är jag när jag är som bäst i vår relation? Hur ser mitt äktenskap ut när det är som bäst?
Foto: Shutterstock / TT / Unsplash