Jouanita blev fri från sin sociala fobi med terapi
När Jouanita Törnströms sociala ångest var som värst kunde hon vända i porten på väg till en fest där hon skulle träffa människor hon inte kände.
– Jag hade klätt upp mig och gjort mig fin och kände att det här grejar jag bara inte. Det kändes läskigt att träffa okända människor och förväntas vara glad och uppåt när jag inte mådde bra. Jag ville hem till tryggheten, berättar Jouanita.
Det var vid 27 års ålder som Jouanita drabbades av social fobi som en bieffekt av att hon diagnostiserats med borderline. Då hade hon i flera år lidit av ångest och ätstörningar.
– Jag mådde inte bra och isolerade mig. Jag hade destruktiva tankar, ätstörningar, svårt med relationer och ångest, säger Jouanita.
Rädslan bottnade i dålig självkänsla
Hon beskriver hur hon kunde kräkas om morgnarna av den höga press hon satte på sig själv att prestera och vara duktig. I botten kämpade hon med en dålig självkänsla.
Hon var nyutexaminerad sjuksköterska inom medicin och kirurgi och bodde i en studentkorridor i Uppsala.
Istället för att påbörja sitt nya yrkesliv blev hon långtidssjukskriven i fyra år.
– Jag fick mediciner som hjälpte mot den djupaste depressionen.
Men så fort hon mötte personer hon inte kände fick hon hjärtklappning, började kallsvettas och magen knöt sig.
– Jag har alltid haft höga krav på mig själv och varit rädd för att andra skulle se mig som misslyckad. Ute bland folk ville jag helst inte att någon skulle lägga märke till mig. Att gå på fest och mingla och delta i kurser och grupparbeten var laddat med obehag och ångest, säger Jouanita.
Räddningen var stödpersonal och arbetsterapeuter som hjälpte henne ur isoleringen och såg till att hon fick på sig riktiga kläder de dagar hon inte kom ur pyjamasen.
– Det betydde oerhört mycket. Social fobi förstärks när man är ensam, och i mitt fall förstärktes även depressionen, säger Jouanita.
Gick i terapi för att hantera ångesten
Hon började i dialektisk beteendeterapi, som bygger på kbt, kognitiv beteendeterapi, och riktar sig till personer med borderline. Behandlingen pågick i två år, ett år i grupp och ett år med en färdighetsutövare som stöd.
– Jag fick lära mig att hantera och stå ut med min ångest och gå tvärsemot mina känslor. Jag tvingade mig att träffa människor, att jobba på att bevara goda relationer, att jobba med medveten närvaro och stå ut när det är svårt.
Till en början tvivlade hon på att terapin skulle hjälpa, men insåg att hon hade allt att vinna. Hon var less på att ha det dåligt och det var bara hon själv som kunde ändra sitt liv.
När jag mådde som sämst och isolerade mig trodde jag inte på en morgondag, än mindre att jag skulle bli gift och få barn
– Det kändes så oerhört starkt att ändra tankemönster och arbeta bort destruktiva beteenden. Det viktigaste var nog att jag lärde mig att hantera ångest och fick rätt verktyg. Långsamt lärde jag mig att låta förnuftet tala och inte styras av känslor, säger Jouanita.
När Jouanita mådde som sämst 2002 träffade hon sin man.
– Han accepterade mig helt som den jag var. Jag ansträngde mig att gå ut och spela biljard och bowla för att vara med honom, säger Jouanita.
Blev hjälpt av Levaxin
I dag är hon helt återställd från sjukdomen och sin sociala ångest. Hon bor med sin man i ett hus utanför Uppsala med deras söner, nio och fyra år, och tre katter. Hon har gett ut två böcker om bordeline och föreläser och ger kurser inom psykisk ohälsa. De flesta som träffar Jouanita uppfattar henne som utåtriktad och social.
– För mig har det handlat om att lägga hela pusslet, få hjälp och stöd, terapi, rätt mediciner och ha en stöttande partner. Men det hade aldrig gått om jag inte själv valt att ta ansvar för min hälsa och jobbat hårt för en förändring tillsammans med alla som ville hjälpa mig, säger hon.
Efter att hon diagnostiserats med hypotyreos, som kan ge depressiva symtom, har hon även blivit hjälpt av Levaxin, som ersätter saknad eller minskad produktion av sköldkörtelhormonet tyroxin.
– Många bitar har fallit på plats. Viktigast är kanske att jag lärde mig att gå tvärsemot mina känslor och utmana mig själv stegvis, säger Jouanita. När jag mådde som sämst och isolerade mig trodde jag inte på en morgondag, än mindre att jag skulle bli gift och få barn. Som mamma är det fullt upp och jag tillåter mig inte ens att må dåligt.
Man behöver inte fastna i sin sociala fobi
Pratar inför folk
Den första föreläsning hon höll om psykisk ohälsa, inför hundra personer, klarade hon genom att hantera sin ångest med hjälp av terapi.
– Jag var jättenervös, men jag överlevde. Ju mer jag tränat, desto lättare har det blivit. Med tiden har rädslan att göra bort sig släppt.
Hon har även besegrat rädslan att umgås i sociala sammanhang. Att gå på fester och mingel är inte längre ångestladdat, även om Jouanita fortfarande kan känna ett visst motstånd mot att gå på den årliga julfesten med makens kollegor.
– Julhelgen är jättejobbig med alla förväntningar på att man ska vara glad och umgås, även om mycket handlar om vad man inbillar sig att andra tänker och tycker. Man behöver inte fastna i sin sociala fobi. Jag är tacksam över att jag stegvis har kunnat utmana mig själv tillsammans med någon jag varit trygg med.
5 tecken på social ångest
1. Du börjar skaka.
2. Hjärtat slår snabbt eller hårt.
3. Du blir torr i munnen.
4. Du rodnar, blir varm eller känner dig kallsvettig.
5. Du känner dig yr eller svag i musklerna.
Psykologen Maria Farm om social fobi: ”Man behöver inte vara festens medelpunkt”
Att bli stel av skräck vid tanken på att gå på fest och möta många man inte känner kan vara tecken på social ångest.
– Man är rädd för vad andra tycker om en och att bli bedömd och granskad. Man ställer höga krav på sig själv att göra rätt och känner rädsla för att göra bort sig. Tänk om man tappar tråden, blir svarslös, svettas eller darrar på handen, säger Maria Farm, psykolog och kbt-terapeut, som skrivit självhjälpsböcker om oro, ångest och fobier.
Vanligt är att man tar till olika säkerhetsbeteenden i sociala situationer, som att vara nära en utgång för att kunna fly, eller sminka sig för att dölja rodnad.
Många väljer att ta till alkohol för att hantera blygsel och ångest.
De flesta upptäcker att ångesten går över om man inte flyr från den
– Man känner sig tryggare och hjärtat bultar inte lika hårt. Problemen kan komma dagen efter då personer med lättriggad ångest och social fobi mår otroligt mycket sämre av att vara bakfulla. Kroppen triggas av ångesten och man kan känna sig kallsvettig och illa till mods, säger Maria Farm.
Vill tillhöra en grupp
Om man tackar nej och undviker sociala sammanhang för att slippa umgås, har man utvecklat strategier för att undvika obehagliga situationer.
– Det kan kännas skönt på kort sikt, men i längden leder det till att du fortsätter att vara rädd. Det hindrar dig från att vara närvarande i nuet. Istället är du upptagen med att hela tiden känna efter hur andra reagerar på dig. Du backar istället för att gå framåt.
Varför vissa drabbas av social ångest tros delvis vara en kombination av medfödd sårbarhet och negativa erfarenheter. Man kanske har blivit utsatt för mobbning som barn, eller varit med om kränkande behandling på jobbet.
– Man kanske är mer introvert som person eller mer ängsligt lagd. Social ångest verkar delvis vara medfödd, även om miljön är minst hälften av förklaringen.
Människan är ett flockdjur. Vi har ett starkt behov av att bli bekräftade och sedda.
– Att vilja vara med och tillhöra en gemenskap är ett starkt medfött behov.
Försök vara snäll mot dig själv
För att bli av med social ångest krävs någon form av behandling. Den vanligaste och mest effektiva metoden är kbt, kognitiv beteendeterapi. Kbt fokuserar till stor del på övningar som kan göras på egen hand i vardagen, men också tillsammans med en terapeut, antingen enskilt eller i grupp. Behandling med internet-kbt har visat sig fungera lika bra.
– Man sätter upp mål som fokuserar på hur man vill att livet ska se ut och vilka situationer man skulle vilja hantera. Man utsätter sig gradvis, kanske börjar med att prata med kassörskan eller byta plats på jobbet. De flesta upptäcker att ångesten går över om man inte flyr från den. Det gäller att jobba i små steg och successivt öka svårighetsgraden.
Många med social ångest kan med hjälp av kbt få en ny och mer accepterande syn på sig själv.
– Var inte så hård och dömande mot dig själv. Det är viktigt att vi är olika. En del är extroverta och andra är introverta. Det handlar om att uppskatta fördelarna med att vara den man är och gilla läget lite. Man behöver inte vara festens medelpunkt.
Kbt ger snabb effekt vid social fobi
Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara väldigt effektiv vid social ångest. Här är några övningar du kan göra redan i dag:
Fråga dig själv:
- När uppstår rädslan?
- Hur påverkar den livet?
- Vad undviker du att göra?
- Vilka situationer triggar igång rädslan?
- Vad har du att vinna på att förändras?
5 tips för dig som lider av social fobi
1. Tänk ut ett scenario och känn efter hur det skulle kännas om det värsta skulle inträffa.
2. Utmana dig själv i lagom takt. Sätt upp realistiska mål och belöna dig när du uppnår dem. Betrakta varje litet delmål som en seger.
3. Har du för höga mål finns risken att du känner dig misslyckad om det inte fungerar. Om du fasar för att mingla på fester, börja med att småprata med grannen och kassörskan.
4. Det är en otrolig kick att klara något man inte tror sig om att klara. Ofta ger det positiva ringar på vattnet och mod att göra andra saker som tidigare känts svåra – som att söka ett jobb man vill ha.
5. Peppa dig genom att söka upp personer som ger dig stöd. Kanske finns det andra som delar din rädsla på jobbet där ni kan stötta varandra, eller har du en stöttande partner. Det går att komma till rätta med rädslor på egen hand, men det bästa är om man vågar anförtro och diskutera sin rädsla med en coach, mentor eller vän. Det kan betyda mycket att våga lufta sina rädslor med andra.
Av Margaretha Eldh
Foto: Thomas Carlgren, Magnus Liam Karlsson