Jag var rädd för att maten skulle fastna i halsen
Malin hade svårt att svälja, maten fastnade
Malin Hylander, 33, öppnar för oss när vi ringer på dörren till den vita villan utanför Ljusdal i Hälsingland. Ludvig, snart 3 år, tittar nyfiket fram bakom pappa Niclas Kjärnet, 46.
När vi slår oss ner tillsammans vid köksbordet får Ludvig äntligen hugga in på mamma Malins goda bullar. Malin, som själv arbetar som förskolekock, hade under många år stora problem med att svälja såväl bullar som annan mat.
– Det började med att jag alltid hade halsbränna och sura uppstötningar. Men för fem år sedan började jag känna det som att något hela tiden hade fastnat i halsen.
Det var en otäck känsla som fanns där hela tiden.
– Det gjorde att jag alltid var rädd att maten skulle fastna, speciellt när jag skulle gå ut och äta. Jag fick panik av känslan att allt fastnade som en klump i halsen.
Hemma åt Malin bara mycket sakta, och speciellt besvärligt var det att svälja tabletter.
Läs också: Munhanteln – en hjälp för dig som har svårt att svälja!
Kunde inte svälja – fick hostmedicin
Till slut, en dag för fem år sedan, blev det så allvarligt att Malin var tvungen att söka läkare akut.
– Läkaren lyste ner i halsen på mig och såg ingenting där. Han gav mig bara en slemlösande hostmedicin. Men den gjorde ju inget bättre!
Hon sökte ännu en läkare på sjukhuset i Hudiksvall. Denna gång blev hon även röntgad.
– Läkaren kunde visa mig att det inte satt någon klump i halsen. Men fortfarande kände jag ju att den satt där!
Till slut fick Malin en remiss till tal- och sväljcentret på sjukhuset. Och där fick hon äntligen träffa Mary Hägg, som forskat kring Malins symtom i mer än 20 år.
– Det var helt fantastiskt! Äntligen någon som lyssnade och tog mina problem på allvar! Jag fick veta att jag har ett mellangärdesbråck som ger de här symtomen. Det beror på att musklerna är för slappa, ända från läpparna och ner i mellangärdet.
Fick testa ny behandling mot sväljproblemen
Hittills har man behandlat mellangärdesbråck antingen med medicinering som reglerar halten av saltsyra i magsäcken – eller med operation, som medför vissa komplikationer.
Man syr då ihop magsäcken med magmunnen vilket leder till att man inte längre kan kräkas, får man exempelvis en maginfektion måste man magpumpas.
– Men nu fick jag pröva en annan behandling som är ett resultat av Marys forskning. Den är så enkel att man knappt kan tro det! En platta av plast som man sätter mellan framtänderna och läpparna, en så kallad munhantel.
Övade med hanteln – och proppen i halsen försvann
Malin fick öva någon minut dagligen, genom att dra i hantelns handtag och samtidigt hålla emot med läpparna.
Behandlingen var som gymnastik för läppmusklerna. Och för alla muskler som sitter ihop med läppmusklerna: musklerna i strupen och svalget, ner mot magsäcken.
– I tre månader tränade jag tre gånger om dagen. Och proppen i halsen försvann! Och efter tre månader till hade jag inte längre några sura uppstötningar. Och kunde svälja tabletter. Det kändes nästan konstigt. Det var så enkelt – och blev en sådan befrielse!
Text: Carin Hedberg
Bild: Pernilla Wahlman