Ida blev fri från svettningarna med ny metod
Ida Antonssons svettningar började redan i samband med puberteten.
– Jag svettades mängder och hade på mig svarta kläder för att dölja fläckarna, ibland en kofta över också, även om det var varmt ute, berättar Ida som i dag är 42.
– Folk sa ”oj vad du svettas” eller att jag hade LP-skivor under armarna. Ju mer jag tänkte på mina svettningar, desto värre blev det.
Det enda stället i skolan som fungerade bra var gymnastiksalen, eftersom alla svettades mer eller mindre där.
– Jag hade stora luftiga tröjor på mig och höll armarna neråt. Att klättra eller hänga någonstans undvek jag så mycket som det var möjligt, säger hon.
Till slut kretsade hela livet kring svettningarna som inte bara syntes, utan även luktade.
– Jag hade ombyteskläder med mig så fort jag gick hemifrån och jag tvättade hela tiden.
Det var inte alltid lukten gick bort och ganska ofta fick hon slänga kläder.
– Jag hade papper, tvättservetter och till och med trosskydd i armhålorna och alltid dubbla uppsättningar kläder, så att det inte skulle märkas att jag hade bytt om. Jag testade absolut torr-servetter men fick eksem och blodiga sår av dem till slut.
Många fördomar
Som vuxen började Ida arbeta inom äldreomsorgen.
– Vid ett tillfälle skulle vi lära oss att använda en ny lift och det behövdes någon som satt i liften. Det var fruktansvärt när jag skulle sträcka upp armarna och jag glömmer det aldrig, säger hon.
I slutet av 90-talet sökte Ida hjälp hos en hudläkare som skrev ut antikolinergika, medicin som hindrar nervimpulsen att nå fram till svettkörteln.
– Jag blev extremt muntorr och tabletterna hjälpte ändå inte så jag slutade med dem. Jag tänkte att jag skulle få leva med det här hela livet och tanken gjorde mig nästan deprimerad.
Ida berättar att det finns många fördomar kring hyperhidros, både inom sjukvården och bland människor i allmänhet.
– Många tror att man har dålig hygien för att man luktar och att botox bara används för skönhetsbehandlingar, men botox har länge använts mot hyperhidros.
Mycket av okunskapen beror på att hyperhidros är pinsamt och inget man vill prata om. 2005 fick Ida remiss via sin vårdcentral för att göra botoxbehandling i armhålorna och effekten kom bara några dagar efteråt.
– Svettningarna var helt borta. Inte ens när jag tränade svettades jag, inte en enda droppe. Lukten var också borta. Frihetskänslan går knappt att beskriva. Jag gjorde den andra behandlingen ett halvår senare.
Permanent resultat
När Ida hörde talas om den nya metoden Miradry, som då enbart användes på en klinik i Köpenhamn, ville hon prova eftersom botox bara hjälpte i ett par månader och det här var en mer permanent lösning.
– När jag flög till Köpenhamn var jag inte ett dugg nervös för behandlingen – däremot var det en mardröm att flyga för man fick inte ha på sig deodorant inför behandlingen. Jag vet inte hur många gånger jag sprang på toaletten för att tvätta bort svett så att jag inte skulle lukta, säger hon.
Ida fick sin första behandling med Miradry i oktober 2016. Den andra och sista behandlingen gjordes i somras.
– Jag är färdigbehandlad och resultatet ska vara permanent. Men eftersom tekniken är relativt ny kan man inte veta helt säkert.
Allt obehag är borta
Under en period på elva år har hon gjort två, tre svettbehandlingar om året. En del har hon finansierat själv och en del har hon fått på remiss och så kallad EU-vård, då behandlingarna gjordes i Danmark. Med EU-vård menas att man har rätt till vård för samma kostnad som de som är boende i det aktuella landet. Att slippa de extrema svettningarna har gett Ida en helt ny livskvalitet.
– Att kunna ha samma tröja på sig i två dagar är helt fantastiskt. Och nu cyklar jag till jobbet utan illaluktande armhålor. Allt obehag är borta och jag känner mig så fri.
För två år sedan startade Ida Facebookgruppen ”Hyperhidros Supportgrupp Sverige/Skandinavien” som i dag har drygt 250 medlemmar.
– Vi ger varandra råd och tips och berättar om olika kliniker och behandlingar. Jag vill öka kunskapen om hyperhidros så att fler ska slippa lida i det tysta, som många tyvärr gör i dag.
Mer om hyperhidros
Hyperhidros innebär överdriven svettning. Besvären delas in i primär hyperhidros, som är ärftlig, och sekundär hyperhidros, där det finns en bakomliggande orsak, till exempel sjukdom eller nyinsatt medicin.
Blöta händer, fötter och armhålor är vanligast, men även svett från huvud och ansikte, bålen, ljumskar och underliv, eller över hela kroppen är relativt vanligt. Svettningarna kan gå över eller ändra karaktär, men besvären är ofta livslånga.
Hyperhidros kan bryta ut i alla åldrar. Vanliga debutåldrar är barndomen (händer och fötter), tonåren (armhålor och ljumskar), 40–60 år (ansikte, hårbotten, bröst och rygg).
Vid behandling av hyperhidros används i första hand receptfria lösningar av aluminiumklorid, till exempel Absolut torr, Bats eller Stop 24. Om det inte hjälper ges injektioner av botulinumtoxin, Botox. Lider man av hyperhidros kan man via husläkare få remiss för behandling med Botox på hud- kliniker eller svettmottagningar.
Det här är den nya metoden
Miradry är sedan 2014 en av europeiska myndigheter godkänd metod för behandling av hyperhidros från armhålorna. En medicinsk apparat sänder mikrovågor genom huden till områdena där svettkörtlarna finns så att svettkörtlarna förstörs med värme. Samtidigt kyls hudens övre lager för att skydda från värmeskador. Behandlingen görs under lokalbedövning och tar cirka en timme.
Hälften av patienterna blir svettfria efter en behandling, hälften behöver en andra behandling. Efter två behandlingar är 90 procent nöjda. Lokal ömhet eller svullnad är normalt och försvinner successivt inom några veckor. En del patienter kan uppleva en tillfällig förändring i känseln i huden i armhålorna eller i överarmarna. Detta försvinner gradvis. Eftersom svettkörtlarna inte återbildas efter behandlingen är resultatet bestående. Miradry används än så länge bara för att behandla armhålorna.
Pris: Cirka 19 900 kronor på privat klinik. Vid svåra besvär kan man få hjälp via landstinget. Till de privata klinikerna behövs ingen remiss. Görs för närvarande bara på några kliniker och mottagningar i Sverige.
Av Anne Haavisto