Ida, 32: Dornterapi hjälpte mot min psoriasis och sneda höfter
Ida Karlsson bor på landet på Orust utanför Göteborg med sin man och sin dotter. Hon jobbar som drifttekniker och har två hästar som hon rider regelbundet. Det var framför allt under ridningen som hon märkte hur sned hon var i höfterna och bäckenet. Hon hade tidigare anlitat terapeuterna Mia och Daniel Kleen för att behandla sina hästar med akupunktur. Nu behövde hon själv hjälp.
– Jag märkte att jag var sned när jag red och frågade därför om de även behandlade människor. Jag sökte dels hjälp för mina höfter, dels för min psoriasis.
Mia Kleen undersökte Ida och ställde en massa frågor.
– Det är nu två år sedan jag fick den första behandlingen med den mjuka kroppsterapin dorn, och sedan fick jag även akupunktur för min psoriasis, berättar Ida.
Värre innan det blev bättre
Ida blev bättre redan efter några behandlingar, men så blev hon gravid och gjorde en paus. Efter förlossningen var hon åter sned i bäckenet och höfterna, och det blev problem när hon började rida igen. Hästarna ville inte svänga åt ena hållet och det var svårt att fatta galopp i det ena varvet.
– Jag kontaktade Mia och fortsatte med dornterapin. Efter bara några gånger märkte jag en jättestor skillnad. Mina höfter var raka och jag satt i balans i sadeln.
Under graviditeten försvann plötsligt Idas psoriasis. Men efter att hon fött lilla Astrid i november 2016 kom problemen tillbaka med full kraft.
– Jag har haft skorv i hårbottnen sedan jag var liten och ibland fläckar på hela kroppen. Det var värst på benen och ena foten; det var torrt, fjällade och kliade. När jag kliat började det blöda. När Mia satte nålar märkte jag att psoriasisen blev värre under ett par dagar. Såren blev fuktiga och det kom ut var, men sedan började det läka.
Undvika gluten
Mia rekommenderade att Ida skulle undvika viss mat, som bröd och pasta som innehåller gluten. Hon skulle även träna för att få igång cirkulationen i kroppen.
– Jag var svullen i benen och kroppen trots att jag inte samlat på mig någon vätska. Det var inte så roligt att ha kjol och visa benen, och jag kunde inte ens få på mig ett par stövlar. Men efter ett antal gånger med dornterapin och akupunkturen försvann svullnaden helt och hållet.
Eksemen har också nästan försvunnit.
– Jag går på behandling var fjärde till åttonde vecka för att hålla kroppen i balans och nu mår jag bra.
Vad är dornterapi?
Dornterapi är en manipulationsfri mjuk kiropraktik som kan påverka hela kroppen positivt.
– Jag har hjälpt många, bland annat en person som hade en benlängdsskillnad på en centimeter. Hon hade haft problem i höften i 15 år och gått med inlägg i skorna. Genom dornbehandlingen blev höften rak och benen blev lika långa, säger terapeuten Mia Kleen i Göteborg.
Under dornterapin känner terapeuten igenom hela kroppen, varenda led. Man söker efter eventuella blockeringar och låsningar och frigör dem medan personen rör på leden. Terapeuten följer med i rörelsen och går med i den riktningen som musklerna vill. Dessutom ingår en fascia-bindvävsmassage och man känner även på gamla ärr.
I dorntekniken jobbar man enbart med musklerna och det fungerar mycket bra att kombinera den med kinesisk traditionell medicin; det gör resultatet mer hållbart. Det finns vissa samband i kroppen, framför allt mellan ryggradens kotor och olika inre organ. Genom att påverka och lossa på spänningen i det ena området förbättras även problemen i det andra området.
– Ida hade problem i höftlederna, och det kan kopplas till lever och psoriasis samt till problem i rygg och nacke. Om höfterna är låsta och sneda kan det vara svårt att bli av med psoriasisen. Men hjälper man till att frigöra och balansera höftlederna så att de fungerar normalt och hamnar i rätt läge förbättras även psoriasisen.
Tysk terapiform
Dornterapi kommer ursprungligen från Tyskland och har utvecklats genom århundraden. Behandlingen blev känd utanför Tyskland under 1900-talet tack vare Dieter Dorn. Han visade så bra behandlingsresultat när han hjälpte människor med olika krämpor att en tysk läkare blev intresserad. Utifrån detta utvecklades dornterapin och man skapade en utbild ning för terapeuter.
Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg