Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Hypotyreos och hashimotos: Allt du behöver veta om sköldkörtelproblem

17 feb, 2020
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Kvinna håller sig för halsen och sköldkörteln.
Sköldkörtelrubbningar berör en halv miljon svenskar, mestadels kvinnor. Och många av dem är arga, riktigt arga, inte minst för att symptomen ofta misstolkas som klimakteriebesvär och utbrändhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den ser ut ungefär som en fjäril, och har någorlunda samma storlek, det lilla organet som sitter under struphuvudet på framsidan av halsen. Vanligtvis märker du den inte alls, men om livet börjar kännas visset, med trötthet, ledbesvär, nedstämdhet och viktökning som främsta markörer, så kan det vara sköldkörteln som bråkar.

Symtom sköldkörtelproblem

Tyvärr är symtomen väldigt lika dem vid både övergångsbesvär och stressrelaterade diagnoser. Dessutom smyger de sig på under lång tid, så ett misstänkt mörkertal av kvinnor som tänker ”det är väl så här det känns att åldras” finns också, vid sidan om den halva miljon personer som faktiskt redan har fått diagnosen.

Ett enkelt blodprov kan ge svar. Och visar detta på för höga halter av hormonet TSH, som är den allra vanligaste sköldkörtelrubbningen, så är svaret primär hypotyreos, som rutinmässigt behandlas med syntetiskt sköldkörtelhormon (Levaxin).

Så långt allt gott! En väldigt stor del patienter känner att de får livet tillbaka igen.

Men forskning visar att cirka 20 procent av de sköldkörtelsjuka inte mår bättre av standardbehandlingen. Proverna kan se bra ut, de befinner sig inom normalvärdena för TSH igen, men den förfärliga tröttheten och andra symptom är kvar och kanske blir de till och med värre.

Kvinnor faller mellan stolarna

För trots vetskapen om att en stor andel patienter behöver mer individanpassad behandling, så faller många mellan stolarna. Professor Kerstin Brismar på Karolinska institutet, endokrinolog som forskat på just sköldkörtelsjukdomar, är kritisk gentemot vården.

Porträtt av Kerstin Brismar, professor.
Kerstin Brismar är endokrinolog och professor på Karolinska institutet. Foto: Privat

– Det finns jättebra husläkare som förstår att detta är för komplicerat och remitterar till specialister, men alla gör inte så och ofta saknas kunskap, tyvärr. Man får inte lära sig det här på läkarlinjen längre. De har tagit bort så många katederföreläsningar. Till och med bland oss specialister är det inte alla som känner till vad som bör göras när en patient inte mår bra trots Levaxin och TSH inom referensområdet, säger hon.

Annons

Den korrekta rutinen kan då till exempel vara fler tester som tittar på patientens metabolism och letar efter avvikelser där. Hur ser nedbrytningen av medicinen ut i levern? Finns det någon mutation som gör att omvandlingen från sköldkörtelhormonet T4 till T3 inte fungerar bra? Och hur jobbar transportproteinerna, som ser till att T4 och T3 faktiskt tas upp av cellerna och gör nytta? Finns det förresten några andra brister i kroppen, till exempel på selen, zink eller tillväxthormon? Detta kan nämligen också minska den viktiga omvandlingen från T4 till T3.

Hur vanligt är hypotyreos?

  • I Sverige behandlades år 2018 drygt 500 000 personer för hypotyreos (den vanligaste sköldkörtelrubbningen) och Levaxin är Sveriges tredje mest förskrivna läkemedel.
  • Sjukdomen verkar öka kraftigt, och 2006 var det runt 300 000 som medicinerades. Ingen vet riktigt varför dessa sjukdomar blir vanligare, men teorier om livsstilsfaktorer som kost och stillasittande finns, likaså att det handlar om miljön och då främst för mycket plast i vår närmiljö. En tredje teori är att vårt eget immunförsvar angriper kroppens vävnader (som sköldkörteln) i brist på infektioner och parasiter som var vanligare förr.
  • 8 av 10 som drabbas av sköldkörtelrubbningar är kvinnor, troligen på grund av kvinnors mer fluktuerande hormonsystem.

Fyrkantiga riktlinjer kring behandling

– Riktlinjerna för behandling är tyvärr väldigt fyrkantiga, förklarar Kerstin, som har förståelse för att desperata patienter i stället vänder sig till nätet för information.

Där lockas de bland annat av lovorden för NDT, som görs av sköldkörtlar från gris, ett alternativ till Levaxin. Men dels ser hon inte dessa företag som medicinskt seriösa, eftersom de inte kan garantera jämna hormon-nivåer. Och sedan rör det ju sig om en gammal medicin.

– Jag jobbade ju som läkare redan på den tiden då vi bara hade NDT, innan Levaxinet kom och gjorde oss så glada eftersom vi då kunde börja finjustera hormondosen. Även då fanns det patienter som inte kände sig friska av sin medicin. Granskar man innehållet i det NDT som är godkänt som licenspreparat, så ser man att det är samma som en kombination av medicinerna Levaxin och Liothyronin, som ju dessutom är betydligt billigare.

Annons

Kosten som kan hjälpa vid hypotyreos

Som en av väldigt få läkare ger Kerstin Brismar dessutom kostråd till sina sköldkörtelpatienter. Undvik superprocessad mat, för mycket socker, raffinerat mjöl (till exempel vitt bröd) och rött kött, alltså kost som är inflammationsfrämjande, eftersom sköldkörteln ofta redan är kronisk inflammerad.

– Det är en sådan ganska enkel sak som man kan göra själv. Även stresshantering, sömn och motionsvanor tycker jag att man ska se över. Sen är det viktigt att man ändå inte ger sig när det gäller medicinerna. Enligt rekommendationerna så har man till exempel rätt att få prova T3 (Liothyronin) i låg dos för att se om det blir bättre, så det är alltid något man kan föreslå för sin läkare, tipsar hon.

Fakta: Hur funkar sköldkörteln

Sköldkörtelns viktigaste jobb är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Extrakilon som sitter som berget är därför ett av symtomen, men alla kroppens celler påverkas när förbränning och näringsupptag inte fungerar normalt.

Ett exempel är fertiliteten, då dessa hormonerna också styr ägglossning, så menstruationsrubbningar är ett symtom. Skulle graviditet ändå ske så kan brist på sköldkörtelhormon påverka fostertillväxt och orsaka missfall. Även rena psykiska besvär kan vara sköldkörtelkopplade. I gamla tider var det inte ovanligt att endokrinologer hittade patienter med långt gången hypotyreos på mentalsjukhusen.

Sköldkörtelsjukdomar och medicinska begrepp

Hashimotos

I Sverige och västvärlden anses de flesta fallen av hypotyreos orsakas av en autoimmun sjukdom som ofta kallas för Hashimotos sjukdom eller bara Hashimotos.

Hypotyreos

Sköldkörtelrubbning där man lider brist på sköldkörtelhormoner.

Hypertyreos

Sköldkörtelrubbning där problemet i stället är en överproduktion av sköldkörtelhormoner.

Levaxin

Syntetiskt sköldkörtelhormon som ersätter brist på eget T4. Medicinen Euthyrox är likvärdig.

Liothyronin, även kallad Lio

Syntetiskt sköldkörtelhormon som ersätter eget T3.

NDT

Naturligt sköldkörtelhormon (natural desiccated thyroid) som användes som medicin vid hypotyreos från början av 1900-talet tills att Levaxin tog över marknaden på 80-talet. NDT utvinns ur sköldkörtlar från gris inom livsmedelsproduktionen, som renas från virus/ mikrober och sedan frystorkas.

TSH

Sköldkörtelstimulerande hormon som bildas i hypofysen, och som mäts vid blodprov för att avgöra om patienten har en sköldkörtelrubbning. TSH stimulerar nämligen produktionen av tyroxin (kallad T4) och trijodtyronin (T3), hormoner som behövs för ämnesomsättning i alla kroppens celler.

Annons

Anita har hashimotos/hypotyreos: ”Jag har fått vara min egen läkare”

En förlamande trötthet. Det har varit Anita Karlssons börda under större delen av hennes vuxna liv. Läkarna har famlat bland både diagnoser och mediciner.

– Det är först nu som jag mår bättre, efter att ha provat en ny kombinationsmedicin. Men den fick jag läsa mig till själv och sedan tjata på min allmänläkare, säger hon.

Anita Karlsson
Anita Karlsson har hashimotos/hypotyreos. Foto: Privat

Hur mycket lidande har inte den här sjukdomen orsakat? Hur många felmedicineras? Hur upplevde en man med bondgård på 40-talet det när hans sköldkörtelsjuka fru inte orkade kliva upp för morgonmjölkningen? Vad var det egentligen för fel på Karl-Oskars Kristina, när hon inte tyade längre?”

Anita Karlsson, 47, nu diagnostiserad med hashimotos/hypotyreos, skräder inte orden. Hon är arg, men vet inte riktigt vem hon ska rikta ilskan mot. Klart är i alla fall att hon är besviken på hela vårdapparaten för sköldkörtelsjuka.

– Jag har sökt för de här problemen i massor av år. Min allmänläkare skickade mig till specialist, men på endokrinologen fick jag bara höra att ”du borde ta tag in din utmattning och dina psykiska besvär”, för så länge man befinner sig inom referensvärdena får man ingen hjälp där heller.

Hittat stöd i grupper på nätet

I stället uppfattar hon att hon har fått vara sin egen läkare. När en läkare till hennes pappa, som har Alzheimers, konstaterade att ”din pappa kan inte konvertera T4 till T3”, så tändes en liten glödlampa. Kanske var det detta som orsakade hennes problem också? Framförallt har det handlat om en stor, stor trötthet, och hon berättar, lite bittersött, om hur äldsta dottern, nu 21 år, har kunnat sätta på kaffe till mamma sedan hon var ungefär tre.

Annons

– ”Fem koppar, fem mått!” lärde hon sig tidigt. Och min andra dotters första treordsmening var ”schhh, mamma sover!”. Jag har varit helt sjukt trött, särskilt på morgnarna.

Bäst stöd tycker hon att hon har fått av andra sköldkörtelsjuka, i grupperna på nätet.

– Bara att få läsa att andra också har exakt samma symtom är en tröst, och patienter som har varit med länge och läst på mycket kan hjälpa till med tolkning av provsvar, och ge tips om ytterligare prover som bör tas.

De mediciner hon äter sedan ett år tillbaka är Liothyronin kombinerat med Euthyrox (som liknar Levaxin).

– Jag fick läsa mig till det själv, att det var något jag borde prova, för det mest troliga är att jag inte kan konvertera till T3. Men jag tror att jag skickade 20 vetenskapliga artiklar till min allmänläkare innan hon gick med på att låta mig prova. Nu är jag uppe halv sex på morgonen, och en massa olika symptom har försvunnit, som migränen och urinvägsinfektionen som jag alltid har haft. Jag är fortfarande sjukskriven, men jag märker att för varje dag blir jag allt piggare!

Vanliga tecken på hypotyreos

Tidiga:

  • Trötthet eller mindre ork
  • Depression, nedstämdhet
  • Koncentrationssvårigheter
  • Frusenhet

Senare tillkommer:

  • Hud och hårstrån blir torrare, sprödare
  • Förstoppning
  • Viktökning
  • Minnessvårigheter, ”hjärndimma”
  • Långsam hjärtrytm
  • Ont i leder och muskler
  • Fertilitetsproblem
  • Ansiktssvullnad
  • Mörkare, hesare röst
  • Förstorad sköldkörtel, så kallad struma, hos en del
Annons