Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Hur somnar man lättare? 12 enkla knep som funkar

29 jul, 2016
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
En kvinna som somnat snabbt och effektivt.
Ligger du och vänder och vrider på dig om kvällarna? Glöm allt om att räkna får. Testa något av de här knepen istället!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Enligt amerikanska forskare är den genomsnittliga tiden det tar att somna mellan 10 och 20 minuter. Ibland kan det dock kännas helt hopplöst, speciellt om morgondagens uppgifter snurrar i huvudet.

Testa något av de här enkla knepen nästa gång du ligger och vänder och vrider på dig. De är helt naturliga!

12 sätt att somna lättare

1. Sluta dricka kaffe efter klockan 14

Innan du får panik, tänk på det här: Studier har visat att även om kaffe kan vara en bra och hjälpsam vän under sega eftermiddagar så kan den till synes harmlösa koppen kaffe störa din nattsömn om du dricker den upp till sex timmar innan du går och lägger dig. Satsa på koffeinfritt kaffe, eller vatten med citron istället.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

2. Samma gäller alkohol – fast tre timmar före läggdags

Tycker du om att ta ett glas vin till favorit-programmet på kvällen? Det kan ge dig problem att somna när du väl går och lägger dig. Alkohol alltför nära läggdags stör både djupsömn och den viktiga REM-sömnen eftersom den håller dig i den lättare sömnfasen, visar en studie 

3. Byt ut ältande mot konstruktivt oroande

Konstruktivt oroande kan låta motsägelsefullt, men kan faktiskt hjälpa dig att rensa tankarna. Gör så här: Ägna 10 minuter varje kväll till att skriva ner dina ärliga tankar om saker du tänker på och lägg sedan anteckningsblocket åt sidan. 

4. Ge ditt sovrum en speciell doft

Doften av lavendel är sedan tidigare känt för att hjälpa oss att slappna av, men det finns fler alternativ! Vanilj, vänderot eller jasmin fungerar lika bra så investera i en doftolja eller –ljus som du tänder en stund innan du går och lägger dig för att fylla sovrummet med härligt avslappnade doft. Kom bara ihåg att släcka ljusen innan du går och lägger dig…

Annons

5. Läs en bra, avslappnande bok

Det är inte för inte det är populärt att läsa i sängen och många upplever att de somnar mer eller mindre direkt när de får en bok i händerna. Undvik dock deckare och annan nervkittlande läsning som kan ha precis motsatt effekt…

6. Lämna telefonen i köket

Vi vet, du har hört det tidigare, men det är inte desto mindre sant för det. Även om du ”bara” läser meddelanden håller mobiltelefonen hjärnan alert, så låt nallen sova i köket eller sätt den som minimum i ”stör ej” så att du slipper störselmoment. 

7. Hitta en mental plats där du kan slappna av

Föreställ dig själv i en lugn och harmonisk miljö. Det kan vara alltifrån favoritstranden till den mysiga fåtöljen i vardagsrummet, det gäller bara att hitta det som fungerar för dig.

8. Schemalägg en nedvarvningstimme – varje kväll

Nedvarvningstimmen innebär inte att du är inaktiv, däremot att du förbereder dig inför nästa dag. Fördela tiden så här: 20 minuter åt förberedelser inför nästa dag, 20 minuter åt personlig hygien och 20 minuter åt avslappning eller meditation. Att det finns en tidsgräns på din nedvarvningstimme hjälper dig att mentalt förbereda dig inför läggningen och du får betydligt lättare att slappna av när huvudet väl når kudden.

9. Försök att inte tänka för mycket på det          

Det låter enklare sagt än gjort, men det är ett känt faktum att ju mer vi försöker, desto mer frustrerade blir vi och detta utlöser stress. Gör vad du kan för att somna, men var inte för hård mot dig själv om det inte går. Ju mer du släpper taget om dina frustrerade tankar, desto mer sömn kommer du att få, vi lovar!

10. Synka väckarklockan med dagsljuset

En så enkel sak som att börja dagen på rätt sätt kan göra insomningen betydligt enklare. Våra inbyggda klockor är konstruerade så smart att de registrerar dagsljus som ett tecken på att vi borde gå upp och mörker som ett tecken på att det är dags att sova. Om vi inte får tillräckligt med dagsljus kan våra kroppar blanda ihop ljus från lampor med naturligt ljus. 

Annons

11. Tänk på vad du äter efter det blivit mörkt 

Vissa sorters mat kan faktiskt hjälpa oss att slappna av och somna snabbare. Mat som är rik på magnesium fungerar muskelavslappnare, och kolhydratrik kost höjer blodsockernivån och får igång kroppens insulinproduktion som hjälper dig att somna snabbare. En smörgås med banan och jordnötssmör är en perfekt kvällsmacka om du vill möta John Blund snabbare. 

12. Ta tupplurer på smart sätt

Vem älskar inte en eftermiddagslur? Men om den blir för lång riskerar du att inte kunna somna ordentligt på kvällen. Låt inte den sköna eftermiddagspausen bli längre än 45 minuter och undvik dem helt efter klockan 16.

Källa: Good Housekeeping
Av Malin Perlheden

Läs också:

13 inredningsknep som får dig att sova bättre

Så brygger du kaffe när kaffefiltren är slut

Annons