Hur nyttigt är honung?
Den är visserligen söt, men till skillnad från vanligt socker innehåller honungen vitaminer, mineraler, antioxidanter och hälsosamma mjölksyrabakterier. Faktum är att färsk vildhonung kan innehålla hela hundra miljoner levande mjölksyrabakterier – det är lika mycket som i probiotisk yoghurt. Många upplever dessutom honungen som sötare i smaken än vanligt socker, vilket gör att man kan ta mindre mängd och ändå få samma söta smak. Prova att byta ut vanligt socker mot en mindre mängd honung.
Ska jag välja fast eller flytande honung?
Välj hellre honung i fast form än flytande eftersom den flytande har hettats upp och därmed förlorat en del av sina nyttiga ämnen. Köp gärna från lokala odlare så vet du vad du får. Det finns dock vissa honungssorter som håller sig naturligt flytande. En av de mest välkända är akaciahonungen som aldrig stelnar på grund av sin höga halt av fruktsocker.
Honung – bättre än hostmedicin
Honung är slemlösande. Två matskedar honung före sänggåendet kan fungera mycket bättre än hostmedicin.
Nyttigt och gott
Nyttigaste sorterna:
- Färsk vildhonung. Innehåller levande mjölksyrabakterier.
- Oupphettad/raw honung. I honung som inte hettats upp mer än till max 40 grader finns fler naturliga näringsämnen kvar.
- Ljunghonung och manukahonung. Har i flera studier visat sig ha unika antibakteriella egenskaper som kan ha positiva effekter på hälsan.
Honung förstörs av värme
Brukar du ha honung i teet eller göra hett honungsvatten? Vänta en stund med att röra ner honungen eller häll i kall mjölk först. Honungens nyttiga ämnen förstörs vid för höga temperaturer. Honung ska helst inte hettas upp mer än till max 40 grader.
Läker sår med hjälp av mjölksyrabakterier
En forskargrupp från Lunds universitet har visat att honung har förmåga att läka sår. Effekten beror på mjölksyrabakterier från binas honungsmage, som förts över till honungen. Med hjälp av dessa bakterier har forskarna både kunnat motverka antibiotikaresistenta stafylokocker och bota svårläkta sår på hästar. Effekten bygger dock på att mjölksyrabakterierna är levande. Vanlig honung köpt i livsmedelsbutiker innehåller inga sådana levande bakterier.
Av Celia Stahl
Foto: Unsplash