Hur blir man av med sin oro? Psykologen tipsar
Anna Kåver är legitimerad psykolog och psykoterapeut och författare till bland annat boken Oro – att leva med tillvarons ovisshet. Hon menar att ingen människa kommer undan att livet är oberäkneligt, och därför är det naturligt att noja ibland. Vi vet ju inte vad som kommer att hända oss. Men när oron blir så stark att den kapar ditt liv och gör så att du rent av undviker normala aktiviteter, som att gå ut, då är det dags att söka hjälp.
Psykologen tipsar: Så minskar du din oro
Här tipsar Anna Klåver om metoder för att minska din oro.
Skriv en oros-dagbok
Om du oroar dig mycket, så försök att kartlägga din oro. I vilken situation befann du dig när du fick en orolig tanke? Vad hände innan, och hur kändes det efteråt? När du studerar din oro så lär du känna den bättre, och kanske kan du se vissa mönster? Kanske lägger du till exempel märke till vad man kan kalla för en ”oros-smitta”, när oro för ett område hoppar över till ett annat? Ju mer du vet om din oro, desto lättare är den att påverka.
Skjut på din oro
Välj ut en plats i ditt hem där du trivs och kan få sitta ostörd. Det blir platsen där du en gång per dag, men inte längre än en halvtimme, ska kunna sitta med din oro. När en orostanke sedan kommer under dagen, skriv ner den, och släpp taget om den. Bestäm dig för att du ska titta på den senare, när du har din speciella orosstund i din fåtölj.
När det väl är dags för detta, så titta på dina orostankar och känn efter om de har samma grepp om dig nu, som tidigare under dagen? Undersök också om du behöver problemlösa på ett konkret sätt kring någon av dina oroshärdar.
Bryt överbeskydd och andra kontrollbeteenden
Låt dina halvstora och stora familjemedlemmar faktiskt ta ansvar för sina egna åtaganden, i stället för att du gör det åt dem och fungerar som deras minne och personliga sekreterare. Det är en del av ett kontrollbeteende som bara bidrar till att du blir mer orolig.
Bryt också egna överdrivna krav på försäkringar och ”orosdämpare” från din omgivning. Undvik också att upprepade gånger och överdrivet ”kolla dig själv” så att du inte har gjort något fel, vare sig det gäller i umgänget med andra, eller att du till exempel glömt att låsa dörren eller stänga plattan.
Ta lite risker
En av de viktigaste sakerna att göra när man känner att man är ”lagd åt oro” är att försöka stärka den egna tron på sig själv. Det gör man bäst
genom att försöka vara lite modig och utmana sig själv. Gå utanför din bekvämlighetszon. Våga till exempel fråga någon du inte känner så väl om ni inte ska äta lunch tillsammans.
När du kontinuerligt visar dig själv att du kan hantera det oväntade så får du allt mindre att oroa dig för. Kliv utanför din bekvämlighetszon. När du ser att du kan hantera det oväntade får du mindre att oroa dig för.
Varför kommer oron ofta mitt i natten?
Det är inte ovanligt att oroliga tankar kommer när vi ska sova. När vi går in i ett vilotillstånd så släcker hjärnan ner informationsflödet och börjar processa vad som redan finns på plats, och bearbeta saker som har hänt under dagen.
– På så sätt får hjärnan fritt spelrum att fantisera ihop olika mer eller mindre dramatiska scenarion, och har detta väl börjat, att natten och sängen blir en plats för oro, så är det lätt att detta blir ett mönster, säger psykologen Anna Kåver.
Då kan orostankarna komma så snart man går och lägger sig.
– Jag brukar därför alltid propagera för att man först ska ligga kvar och försöka slappna av och vara medvetet närvarande i rummet. Fungerar inte det så behöver man byta miljö en liten stund och göra något annat, inte ligga kvar och älta. Gå i stället upp, slå dig ner i en skön fåtölj och lyssna på ett radioprogram eller på lite musik.
– Läs någon bok, men inte något alltför spännande. Eller drick en kopp te med mjölk. När du känner att sömnen kommer närmare, så
kan du återvända till sängen, tipsar Anna Kåver.
Foto: TT, privat