Hudläkaren förklarar: Så ska du ta hand om din psoriasis
– Det är synd för det går att göra jättemycket, säger hudläkaren Mahsa Tayefi hoppfullt.
Så många som 300 000 svenskar har psoriasis. Med andra ord är det en folksjukdom och den 29 oktober varje år uppmärksammas detta genom Internationella Psoriasisdagen, World Psoriasis Day.
Även om psoriasis kan vara mycket synligt eftersom man får utslag, är det på ett sätt en osynlig sjukdom. Många väljer att täcka över huden och heller inte pratar öppet om att de är drabbade.
Kanske gör de det för att det finns föråldrade föreställningar om vad sjukdomen är, till exempel att det är en hudsjukdom som smittar.
10 snabba fakta om psoriasis
1. Sjukdomen drabbar mellan två till tre procent av världens befolkning.
2. Det finns ingen bot för sjukdomen, men den kan lindras med behandling.
3. Sjukdomen är ärftlig.
4. Den gör ingen skillnad på ålder eller kön, när det gäller risken att utveckla sjukdomen.
5. Den är inte smittsam.
6. Psoriasis är en systemsjukdom som omfattar mer än hudförändringar, fler organ än huden kan drabbas.
7. Psoriasisartrit är den vanligaste formen av samsjuklighet. Upp till 40 procent får diagnosen psoriasisartrit.
8. Diabetes typ 2 är dubbelt så vanlig bland individer med psoriasis.
9. Studier visar att risken för hjärt- och kärlsjukdom är större hos psoriasissjuka än hos friska personer.
10. Kändisar som gått ut med sin psoriasis är bland andra Siw Malmqvist och Kim Kardashian.
Källa: Psoriasisförbundet
Olika former av psoriasis
Mahsa Tayefi är hudläkare på Hudläkargruppen i Stockholm och möter dagligen patienter med psoriasis.
Hon berättar att psoriasis kan se olika ut.
– Den vanligaste formen är den som vi kallar plackpsoriasis, säger Mahsa.
Den yttrar sig som stora, förtjockade, röda och fjällande fläckar på till exempel armbågarna, knäna, underbenen, intimområdet och skinkorna eller i hårbotten.
Det finns även den så kallade droppformade varianten som är vanligast bland unga som följdsjukdom efter halsfluss orsakad av streptokocker.
Precis som namnet antyder är det rödprickiga, små utslag över stora delar av kroppen. Ofta läks utslagen ut, men ibland kan de övergå till en kronisk plackpsoriasis.
– Det viktigaste är att först och främst få diagnosen och sedan se hur svår psoriasis man har. Har man en lindrig variant räcker det ofta med att söka hjälp på vårdcentralen, säger Mahsa Tayefi.
Varje psoriasispatient är unik
På vårdcentralen kan man få kortisonkräm utskrivet som man, tillsammans med mjukgörande kräm, behandlar själv på området. Räcker inte det finns det ljusbehandling att tillgå. Mahsa berättar om UVB-behandling som har bra effekt.
Eftersom psoriasis är kroniskt tar det inte bort sjukdomen, det mildrar i alla fall. Så nästa gång ett skov dyker upp får man upprepa behandlingen.
När det sker är olika från person till person. För vissa kan det dröja flera år till nästa gång medan andra får det med ett par månaders mellanrum.
Behandling med tabletter och injektioner
För de som har en tuffare psoriasis räcker kanske inte kräm och ljus. Då får man gå vidare upp på behandlingstrappan. Vad hudläkare som Mahsa då väljer att sätta in varierar.
– Vi tar ett helhetsgrepp om patienten och tittar både på hur huden ser ut och om den kliar. Men också hur patienten mår psykiskt. Det finns en rad faktorer att ta hänsyn till, säger hon.
Och då finns det till exempel behandling i tablettform men också injektioner. Just när det kommer behandling av psoriasis finns en hel palett av olika behandlingsalternativ.
– Det går att göra jättemycket, säger Masha hoppfullt.
Men går man från kortisonkrämer och ljusbehandlingar, till de här lite tyngre behandlingarna görs det i noga samråd med en läkare, eftersom det kan finnas biverkningar som man ska vara medveten om.
Vad kan man göra själv då? Går det att dämpa skoven genom till exempel sin livsstil och kost. Svaret på den frågan är både ja och nej.
– I dag finns ingen entydig rekommendation som vi läkare kan ge. Det har gjorts många studier men resultaten har varit motsägelsefulla, säger Masha som ändå ger ett par konkreta råd att tänka på för den drabbade.
– Patienter som lider av svår psoriasis har ofta övervikt eller diabetes typ två. Det kan även vara bra att sluta röka och se över sina alkoholvanor, säger hon.
Men det viktigaste medskicket från Masha Tayefi till människor med psoriasis är: Sök hjälp. För som sagt finns det mycket man kan göra med krämer och mediciner - man ska inte behöva lida i det tysta.