Här är hälsoexperternas egna tips för att må bättre
Mette Bohlin: ”Ta dig tid för eftertanke”
Odlingslådorna svämmar över av grönt och längst bort i trädgården står ett bord dukat med avsvalnat örtte och torkad frukt. Bara att slå sig ner i Mette Bohlins rofyllda oas i skånska Skäret gör att axlarna automatiskt sjunker och andningen blir lugnare.
Hit kommer många olika typer av människor, men ofta är det kvinnor i 40-årsåldern. Mammor, med stort ansvar såväl hemma som på jobbet. Duktiga flickor som ger allt, ända tills kroppen till slut säger ifrån.
– Jag själv fick problem med sömnen. Jag var arg, irriterad och ledsen och kände dessutom skam över att jag inte längre räckte till. På vårdcentralen gav de mig medicin mot depression, men den var jag inte intresserad av. Jag ville ju veta mer om varför min kropp reagerade som den gjorde, så jag började läsa på.
Mette var då strax under 30, idag är hon 65. Efter studierna kan hon idag bland annat titulera sig naturläkare, stressterapeut och yogalärare – och viktigast av allt – en mer närvarande mamma och mormor. Varje fredag är till exempel vigd åt barnbarnen Harry och Jack, 8 och 5 år.
– Familjen är det viktigaste i mitt liv och när jag fick barnbarn sa jag: ”Jag kommer inte att vara en mormor som ger en massa grejer, jag kommer att vara en mormor som ger min tid.” Och när vi är tillsammans är jag verkligen närvarande. Ett problem idag är att vi tror att vi ger våra barn kärlek genom att ge dem så många upplevelser som möjligt, istället för att bara se och lyssna på dem.
Känna tacksamhet – ett tips
Att odla – både växtligheten i trädgården och relationen till familjen och de många nära vännerna – är den starkaste grundpelaren i Mettes välmående. En annan är tid för återhämtning.
– Efter tuffa arbetsperioder planerar jag alltid in ledig tid, annars säger kroppen ifrån genom att jag känner mig yr, glömmer saker och vill vara ifred, berättar Mette.
Att ha goda, hälsosamma rutiner är viktigt för henne.
– Jag vaknar halv sex varje morgon. Frukosten äter jag i sängen, samtidigt som jag mediterar och skriver ner sådant jag är tacksam över. Sedan går jag ut en lång promenad med hunden. Därefter börjar arbetsdagen, ofta med yogaklasser och sedan med patienter av olika slag.
Just att ta en stund och tänka igenom vad man är tacksam för är ett tips som Mette gärna delar med sig av.
– Det behöver inte vara stora saker – att man kom upp ur sängen kan räcka. Men tid för eftertanke är otroligt viktigt och lite av en bortglömd konst idag. En annan bra övning är att skriva ner sådant som ger och tar energi i ens liv och fundera över vad man egentligen vill fylla sin tid med.
Vem är Mette Bohlin?
- Ålder: 65 år.
- Gör: Naturläkare, stressterapeut, yogalärare och författare.
- Familj: Två barn, två barnbarn.
- Äter: Inget socker och inget rött kött. Mycket örter och vilda växter.
- Tränar: Promenerar, arbetar i trädgården, städar huset, håller i yogaklasser.
- Mår bra i: Trädgården.
- Mår bra av: Närvarande samtal med vänner och långa lunchpauser.
- Största hälsoflopp: ”När jag blev rabiat vegetarian på 80-talet.”
Mettes 5 bästa tips för att må bra
- Börja varje dag med en tacksamhetsövning.
- Tillbringa mycket tid i naturen.
- Hitta tid för återhämtning efter stressiga perioder.
- Umgås med vänner som ger dig energi.
- Var närvarande i nuet.
Sussi Nilsson: ”Gör det lätt för dig”
Fram till 30 års ålder hade Sussi Nilsson aldrig bantat. Sötsaker hade hon alltid ätit mycket av, men det hade aldrig synts på vågen då hon levt ett aktivt liv i resebranschen. Men i samband med en flytt hem till Sverige, ett mindre rörligt arbete och ”många tråkiga kvällar” ökade sockerintaget – och vikten – allt mer.
– Jag kände ju att det var ohållbart och sa därför till mig själv: ”Antingen så accepterar du dina extrakilon, eller så gör du något åt dem.”
Valet visade sig vara enkelt, men den första tidens viktminskning var desto tuffare.
– Visst tappade jag kilon men metoden, periodisk fasta, passade mig inte alls. Från att ha varit en person som inte haft en aning om hur man räknade kalorier blev jag manisk och tänkte på mat jämt. För mig blev det som en slags ätstörning.
Vändpunkten kom på en resa där Sussi bestämde sig för att helt lägga sockret på hyllan – en gång för alla.
– I och med det väcktes också mitt intresse för att äta rätt sorts mat. Jag läste massor och tog kontakt med Martin Brunnberg som är näringsfysiolog och håller i utbildningar på Svenska Näringsakademin.
Det blev första steget mot Sussis karriär som kostrådgivare, ett jobb som hon idag till stor del utför i nära samarbete med just Martin Brunnberg. I sitt företag Kosthjälpen.se träffar hon dagligen personer som vill ha hjälp med hälsan, vikten eller sitt sockerberoende.
– Kunskaperna om sambandet mellan kosten och många av våra vanligaste folksjukdomar börjar långsamt sprida sig. Men tyvärr är det fortfarande många som kommer till mig först efter att de blivit sjuka.
Saknar inte sockret
Sussi betonar att det aldrig är för sent att inleda hälsosamma vanor.
– Bara häromdagen hade jag en 86-årig man hos mig som ville veta hur han kunde lägga om kosten för att bli fri från sin diabetes!
Att be Sussi om råd är lite som att öppna en kran, det formligen forsar ut tips som både är enkla och smarta. Hon menar att nyckeln till framgång är att göra det så lätt för sig som möjligt. Först och främst genom att bara välja naturliga råvaror ”utan innehållsförteckning”, men även att se till att det alltid finns bra mat att äta.
– Jag själv gör alltid ett storkok som jag har till lunch i veckan. På morgnar, kvällar och helger har jag tid att variera måltiderna mer, men på lunchen vill jag slippa tänka. Jag har även ett gäng ”snabbrätter” som jag vet att jag kan laga i stressiga perioder, som omelett.
Vissa kvällar får hon fortfarande kämpa mot suget, men då har hon hittat bra alternativ i nötter, bär eller dadlar doppade i kakao. Och alltid med måtta. Socker äter hon aldrig längre. Och saknar det inte heller. Livet har fått andra glädjeämnen.
– Jag har vissa rutiner jag absolut inte vill vara utan. Morgonen är till exempel min heliga stund, med promenader eller löpning i skogen eller vid havet. Det ger så mycket energi och kraft att börja dagen så.
Bjuds det på sötsaker tackar Sussi konsekvent nej – och det är också ett tips hon gärna delar med sig av till andra.
– Är man öppen och berättar att man kämpar med att gå ner i vikt – och kanske vill bli av med ett beroende – är det väldigt få som tycker att man är oartig.
Vem är Sussi Nilsson?
- Ålder: 45 år.
- Gör: Arbetar som kostrådgivare på Kosthjälpen.se.
- Familj: Singel.
- Äter: Näringsrik mat gjord på rena råvaror. Skippar socker och processade kolhydrater som bröd och pasta.
- Tränar: Powerwalks eller intervallöpning varje morgon. Styrketräning på söndagar.
- Mår bra av: Att vara i naturen.
- Största hälsoflopp: ”När jag testade periodisk fasta.”
Sussis 5 tips för att må bättre
- Skriv matdagbok för att få överblick av vad och när du äter.
- Byt frukostmackorna mot gröt eller en god smoothie.
- Välj mat utan innehållsdeklaration.
- Våga vara lite egoistisk när du lägger om kosten och gör det som är bra för dig.
- Samla på dig spännande recept och använd mycket kryddor i matlagningen.
Carina Hammarstrand: ”Hitta en träningskompis”
När Carina Hammarstrand hade bestämt sig för att läsa till fysioterapeut var hon tvungen att springa 2,5 kilometer på en viss tid för att få högsta betyg i idrott. Fram till dess hade hon inte varit särskilt fysiskt aktiv men något väcktes i henne under utmaningen. När betyget var fixat fortsatte hon att springa och under fysioterapeututbildningen förstod hon plötslig hur allt hängde ihop, med träningen, kosten och det fysiska och psykiska måendet.
Denna helhetssyn försöker hon nu hela tiden ha med sig när hon möter klienter i det egna företaget.
– Jag träffar alltifrån unga fotbollstjejer till snart 90-åriga tanter, men majoriteten är kvinnor i 40-årsåldern, ofta med rygg- och knäbesvär som i regel rör för lite på sig i vardagen. De tycker att de är duktiga som går på gym två gånger i veckan, men däremellan sitter de mest still. Och det är inte bra för kroppen. Idag räknas stillasittande som en lika stor hälsorisk som rökning.
En stor del av Carinas jobb går ut på att peppa till nya hälsosamma och hållbara vanor.
– Det handlar mycket om att titta på vilka förutsättningar just den personen har och att hitta smarta lösningar. Är det möjligt att träna i anslutning till jobbet? I samband med att barnen tränar? Finns det höj- och sänkbart skrivbord på arbetsplatsen? Kan en stegräknare motivera? Sådant tittar vi på tillsammans.
Men även om många kommer igång bra med sina nya vanor har de den största utmaningen framför sig, nämligen att hålla fast vid de nya vanorna.
– Jag kan inte bara ge verktygen, jag måste se till att de används också. Och då får jag ofta vara lite tjatig, skrattar Carina.
Lyssna på kroppen
Själv kan hon inte tänka sig ett liv utan träning. Att hon har artros i knän och rygg gör att hon är extra noga med att röra på sig. Sex-sju timmars träning brukar det bli per vecka och en del lopp utöver det. Eller närmare bestämt 138 Vasalopp, 82 Vansbrosim, 56 Vätternrundor och 55 Lidingölopp.
– Och då är jag ändå ingen tävlingsmänniska! Men jag tycker att det är så kul att gå i mål och känna att jag klarat det.
Som medtävlare har hon ofta maken Ernst.
– Det är kul att göra det ihop och det är ofta ett bra tips om man vill komma igång – att hitta en träningskompis. Man kan utmana och stötta varandra. Och fira segrar ihop! Andra bra kom-igång-tips är att skriva motionsdagbok, att ställa träningsväskan vid ytterdörren och att ha en ombyteströja på jobbet.
Någon ”renlevnadsmänniska” vill Carina inte kalla sig, men hon strävar hela tiden efter att må så bra som möjligt.
– Jag tycker om att äta och dricka gott, men inte för ofta. Vad gäller kosten är det viktigast att lyssna på sin kropp och hitta den mat som får en att må bra. Det finns så många rön idag, så jag brukar uppmana folk att våga prova sig fram.
Är det något i hälsoväg Carina behöver kämpa med så är det i så fall sömnen.
– Jag är ganska dålig på att komma i säng på kvällen.
Vem är Carina Hammarstrand?
- Ålder: 56 år.
- Gör: Arbetar som fysioterapeut.
- Familj: Maken Ernst.
- Äter: Allt men inte för ofta. Och gärna efter kl 12 på dagen.
- Tränar: 6-7 timmar i veckan. Cykling, spinning, styrketräning, yoga.
- Mår bra av: Att röra på mig.
- Största hälsoflopp: ”Testade golf men det var inte min grej!”
Carinas 5 enkla tips för att må bättre
- Motionera minst 30 minuter varje dag, t ex genom att ta en promenad. Ta dessutom små rörelsepauser ofta.
- Hitta träningstillfällena som passar just ditt liv.
- En ny hälsosam vana är bättre än ingen alls. Gå inte ut för hårt med avsikten att förändra allt på en gång.
- Hitta en träningskompis eller peppa dig med en stegräknare.
- Har du ont i kroppen? Vänta inte med att söka hjälp hos fysioterapeut eller naprapat.
Av Linda Unnhem
Foto: Linda Unnhem