Håll magen frisk i sommarvärmen
”Sommarsjuka” kallas det då magen beter sig som ett vulkanutbrott under några dagar. De vanligaste orsakerna är bakterierna salmonella (kyckling, ägg) och campylobacter (kyckling och annan fågel, ibland kött från nöt, gris och får, samt opastöriserad mjölk).
Symtomen är svår diarré, ibland kräkningar, kramper, feber, och det kan ta tid innan man är helt återställd. Vissa virus (t ex norwalk och hepatit A) och också ge svåra magbesvär. Man kan bli smittad via livsmedel, förorenat vatten och av mat som hanterats av människor som bär på viruset.
Råden som räddar magen under varma sommardagar
• Var försiktig med mat, både här hemma, utomlands och på restauranger: Ät bara väl genomstekt mat, undvik majonnäsblandningar, kallskuret kött, patéer och skaldjur som stått framme länge på buffébord.
• Skynda hem till kylskåpet med maten, använd gärna kylväska.
• Använd aldrig samma skärbräda och knivar till kött och grönsaker.
• Se till att kyckling och helst också annat kött blir genomstekt på grillen. Kolla med sticka att saften som rinner ut är klar, inte rosafärgad.
Så behandlar du diarré:
• Medel mot diarré (Imodium, Travello, Loperamid)
• Vätskeersättning (finns på apoteket, men du kan också blanda din egen: Så gör du din egen vätskeersättning – recept
• Kapslar med lactobaciller som balanserar bakteriefloran i tarmen
•”Turistdiarré” kan man slippa med ett vaccin som man dricker. Det bör tas senast två veckor innan man ska resa.
De allra flesta som har magsjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över efter några dagar. Sök vård akut om du har:
- Du har blodiga diarréer.
- Du har hög feber och frossa.
- Du har svåra magsmärtor som inte går över trots att du har kräkts eller har haft diarré.
Av Sofia Gerholm
Redigerad av Sanna Fogelberg