Går du snabbt? Då tror forskare att du åldras långsammare
Går du snabbt?
Grattis! En ny studie visar att det kan öka chansen till ett långt och hälsosamt liv.
Att man kan kontrollera äldre människors hälsa genom att studera hur snabbt de rör på sig är inget nytt. Med hjälp av gånghastigheten går det att bilda sig en uppfattning om åldringars muskelstyrka, lungfunktion, balans, ryggstyrka och syn. Äldre personer som går långsamt löper till exempel en ökad risk att drabbas av demens.
Att gå snabbt är ett tidigt frisktecken
Den nya studien visar att det går att mäta hur snabbt man åldras betydligt tidigare i livet, genom att titta på människors promenadtakt. Forskarna använde ett enkelt test för att mäta hur snabbt personerna i studien rörde på sig. De som gick snabbast, utan att springa, kom upp i en hastighet av två meter i sekunden.
Resultatet var överraskande.
Personer som gick långsammare i 40-årsåldern åldrades inte bara snabbare rent kroppsligt, utan deras ansikten såg också äldre ut och deras hjärnor var mindre. Även deras lungor, tänder och immunsystem var i sämre skick än de mer snabbfotade personernas.
– Det här visar att långsam gånghastighet är ett tecken på att man har problem långt före ålderdomen, säger en av studiens författare, professor Terrie E Moffit från King’s College London och Duke University i USA.
Studien genomfördes på 1000 personer, födda på 1970-talet i Nya Zeeland och de följdes fram till 45-årsåldern.
Skillnaden märktes redan på 3-åringar
Märkligast av allt var kanske att det gick att se ett samband mellan de färdigheter personerna hade som barn och hur snabbfotade de blev som vuxna.
Genom att kolla på de tester – av intelligens, språk och motorik – testdeltagarna fick göra som 3-åringar kunde man förutsäga hur snabbt de skulle gå som 45-åringar. De småttingar som växte upp till att bli de långsammaste 45-åringarna, med en gånghastighet på 1,2 meter per sekund, hade i genomsnitt ett IQ som var 12 poäng lägre än de som gick snabbast, 1,75 meter i sekunden, som vuxna.
Vår livsstil påverkar från dag ett
Det här tyder på att vi påverkas av vilka livsstilsbeslut våra föräldrar, och senare vi själva, tar från dag ett i livet. Forskarna hoppas att man ska kunna mäta gånghastighet för att motivera människor att ta hälsosamma beslut.
De vill också använda metoden när de ska testa behandling för att bromsa åldrandet. Redan i dag provas en rad behandlingar, till exempel låg kalori-dieter och läkemedlet metformin, som forskrna hoppas har den effekten.
Källa: bbc.com
Foto: Shutterstock/TT