Fysioterapeuten: Så undviker och behandlar du nackspärr
En dålig kudde, ett pilligt handarbete som kanske tog lite lång tid i samma arbetsställning, eller en för hastig blick över axeln. Det kan räcka och plötsligt är nackspärren där. Akut torticollis, som det korrekta namnet är, har ofta ganska banala orsaker. 70 procent av oss drabbas någon gång i livet, och det är inte heller ovanligt att man får det flera gånger.
Sofie Ohlsson är legitimerad fysioterapeut på vårdcentralen Vårdhuset i Malmö och vet varför det händer.
Nackspärr är muskelkramp
– Nackspärr är egentligen en muskelkramp. Muskeln spänner sig, som ett slags försvar när leden inte glider helt optimalt. Det kan finnas en förslitning i en led eller kota, eller så gick det lite för fort när man vred på huvudet. Det händer också ofta när muskeln är spänd, till exempel på grund av stress eller fel arbetsposition.
Nackspärr kan ju bero på så många saker. Överansträngning, som att man suttit i drag eller sovit på en dålig kudde, kan också göra att musklerna hamnar i ett sårbart läge, berättar hon.
Det sitter många muskler i nacken och övre delen av ryggen, så ibland kan det vara svårt att identifiera var smärtan egentligen har sitt ursprung. Eftersom kroppen är ett sammanhängande system, och ryggen hänger ihop med nacken, så kan själva orsaken till nackspärren alltså befinna sig långt söder om nacken, och även handla om gamla dåliga vanor.
Dålig hållning vanligaste orsaken
– Den allra vanligaste bakomliggande orsaken till att man får nackspärr är nog dålig hållning. När du faller ihop med överkroppen och får en så kallad gamnacke, så att huvudet skjuter fram, då är det ju många muskler i nacken som är lite ute på hal is. Om man i det läget dessutom roterar på huvudet så är det väldigt lätt hänt att det blir en felglidning och en låsning, vilket kan orsaka en nackspärr, förklarar Sofie.
Nästan alla drabbas någon gång. Men får du nackspärr ofta? Se upp, för det kan vara ett tecken på att det är något fel med någon av diskarna i nackpelaren. Patienter med diskbråck har ofta en tidigare historik av återkommande nackspärr, så man har mycket att vinna på att ta tag i problemet, och förstås även att agera förebyggande.
Fysioterapeuten rekommenderar till exempel att man aktivt tänker på hållningen.
Träning för cirkulationen
– Träning är också bra generellt, inte minst för att det håller igång cirkulationen, säger Sofie.
Är nackspärren ändå ett faktum så går den oftast över av sig själv efter några dagar, genom att man till exempel egenvårdar med lite värmande bad, försöker få igång cirkulationen med mjuka övningar och kanske tar någon antiinflammatorisk och smärtstillande medicin. Men sök hjälp om du har mycket besvär eller om du tycker att nackspärren inte vill ge sig.
– Det jag gör när någon patient söker för detta är att undersöka och utesluta att det inte rör sig om någon annan diagnos. Är det nackspärr så sätter jag sedan lite akupunkturnålar för att muskeln ska slappna av, och så ger jag några förslag på rörlighetsövningar, berättar Sofie.
Skydda nacken med en sjal
Det kan vara särskilt lätt att dra på sig en nackspärr i vårsolen. Hela vintern har vi hållitnacken varm med halsdukar, kragar och sjalar, och när värmen kommer är huden känsligare för värmeväxling och receptorerna reagerar mer på kyla. Så när vi sitter med ansiktet mot solen och njuter, är det lätt att nacken blir kall i skuggan och musklerna stelnar till – vilket kan leda till just nackspärr. Tänk på att skydda nacken med en snygg sjal eller halsduk och smörj kanske in den med värmande liniment om du känner att du blivit kall.
Så förebygger du nackspärr
- Tänk på hållningen. Träning som fokuserar på stretching, som yoga och pilates, är bra för att undvika dålig hållning som kan vara en ingång till nackspärren.
- Bär glasögon i rätt styrka. Annars finns risken att du skjuter fram huvudet och får så kallad ”gamnacke”, också ett välkänt förstadium till nackspärren.
- Sitt fint. Vid en framåtlutad arbetsställning framför datorn så skjuts axlarna uppåt, vilket skapar spänningar i nacke och axlar. Var i stället rak i ryggen och ta stöd av rygg stödet i stolen. Och sitter du i soffan och handarbetar, lägg gärna en kudde i svanken och var avslappnat bakåtlutad även där. Håll dessutom gärna armarna nära kroppen, så att du inte spänner dig genom att ha armbågarna hängande i luften.
- Ta det lugnt! Mycket stress och oro, på jobbet eller privat, gör att kroppen tenderar att gå in i riskabla rörelsemönster. Exempelvis går du kanske omkring med uppåtdragna axlar. Då ökar belastningen på kotor, leder och ligament runt nacken.
- Välj rätt kudde. Sover du på mage? Det är den sovställning som är mest utmanande för din nacke. Vill du ändå göra det – välj en platt kudde. Överhuvudtaget är det viktigt att du har en kudde som ger rätt stöd till nacken utifrån din föredragna sovställning.
Foto: TT/Shutterstock