Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Fråga doktorn: Jag får ömma bröst innan mens

07 mar, 2017
author Ann-Sofie Lindell
Ann-Sofie Lindell
Ömhet i brösten innan mens är inte ovanligt.
Brösten ömmar i 1–2 veckor varje gång innan jag får mens. Jag kan inte nudda vid brösten eller ens sova på sidan under dessa perioder. Vad kan jag göra?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför ömmar mina bröst innan jag får mens?

Varje gång innan jag ska få mens så får jag först ont i brösten, de ömmar i 1–2 veckor. Sedan när jag väl fått mens brukar smärtan försvinna.

Innan, när jag var yngre, varade besvären bara i några dagar, men nu har jag mens och väldigt ont i mina bröst under stor del av månaden och jag känner att jag inte kan leva så här längre. Jag inte ens kan nudda vid brösten eller ens sova på sidan under dessa perioder. Finns det något jag kan göra mot problemet? Borde jag prova att ta p-piller och rubba balansen?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

/Linnea

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

Det låter besvärligt att ha det så här. Många kvinnor har bekymmer med ett tillstånd som kallas fibroadenos. Det innebär att bröstkörtelvävnaden växer till. Ofta blir brösten ömma före mens precis som du skriver om. Ibland kan ofarliga knölar bildas i brösten och det brukar kallas för fibroadenom.

Bröst med fibroadenos känns mer fasta och lite ”gryniga”. Det kan vara svårare både för läkare och för kvinnan själv att undersöka sådana bröst.

Fibroadenos drabbar vissa

I dag vet vi läkare inte varför vissa kvinnor får fibroadenos. Kanske är det så att tillståndet beror på en för kraftig reaktion på kroppens egna könshormoner. Det finns heller inte någon bra behandling. Om man tål receptfria smärtstillande medel som Ipren och Alvedon kan det ge lindring. Det finns en del som tyder på att kvinnor som motionerar mycket har mindre besvär. Möjligen skulle koffein i kaffe och te kunna förvärra.

Annons

Ömheten upphör i övergångsåldern

Eftersom p-piller ger svullnad och ömhet i brösten som vanlig biverkan tror jag knappast att det skulle hjälpa dig. Besvären brukar gå över när man kommer i övergångsåldern och menstruationerna upphör. Det känns förstås inte som så mycket tröst om det är många år dit…

Om man känner en förändring i brösten, en knöl eller att det känns annorlunda i brösten ska man söka läkare för att bli undersökt. En annorlunda känsla i brösten kan ibland vara ett tecken på att något inte står rätt till.

Annons