Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Fråga doktorn: Blödningar efter klimakteriet?

24 mar, 2017
author Ann-Sofie Lindell
Ann-Sofie Lindell
Blödningar efter klimakteriet är inte normalt.
Jag gick igenom klimakteriet för några år sedan. Då försvann min mens, men nu har jag fått blödningar, inte helt regelbundet dock. Är det normalt?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter klimakteriet har jag fått blödningar igen!

Hej! Jag är 57 år och gick igenom klimakteriet för några år sedan. Då försvann min mens (och det är ju inget jag saknar). Men nu har det börjat dyka upp blödningar igen, inte helt regelbundet dock. Är det normalt?

/Orolig kvinna

Allmänläkaren svarar:

Det är inte normalt att få underlivsblödning när mensen försvunnit och därför tycker jag du ska söka läkare så snart som möjligt. I de flesta fall är det här inget farligt men blödning efter klimakteriet kan tyda på sjukdom som måste behandlas.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

En blödning som kommer ett år eller mer efter att menstruationerna upphört eller en blödning som kommer ”utanför” den vanliga mensrytmen kallas för en olaga blödning.

Olaga blödning kan vara tecken på cancer

En olaga blödning efter klimakteriet kan vara ett tidigt tecken på en cancer inuti livmodern även om det inte är den vanligaste orsaken. Om man har en olaga blödning behöver man bli undersökt av gynekolog. Gynekologen gör en undersökning med ultraljud och ofta tas ett vävnadsprov från livmodern i samband med själva undersökningen.Om det är så illa att orsaken till blödningen skulle visa sig vara en tumör är chansen till bot ändå mycket god. Men det är viktigt att du inte dröjer med att söka vård!Så vet du om du är i klimakterietLäs mer

Blödning efter övergångsåldern

På många håll kan man söka direkt på gynekologisk mottagning eller klinik. I andra delar av landet behöver man remiss från allmänläkare. Ring till gynekologisk klinik, berätta att du har blödningar efter klimakteriet och fråga hur du ska göra!

En kvinna som har blödningar vid samlag bör också söka vård för att bli undersökt. Det här är ett symtom som kan tyda på en infektion eller en tumör på i livmodertappen.

Annons

Också kvinnor i barnafödande ålder bör söka vård om blödningarna är helt oregelbundna eller onormalt rikliga. Om det inte alls går att veta när blödningen ska komma eller om man behöver dubbla mensskydd kan det vara tecken på sjukdom där behandling behövs.

Gynekologiskt cellprov

Så kallat gynekologiskt cellprov är inte ett test på cellförändringar inuti själva livmodern. Provet tas från livmodertappen och visar om det finns förändringar där. Provet säger alltså ingenting om det finns en sjukdom inuti själva livmodern. Därför är det viktigt att söka läkare vid olaga blödning även om man just fått besked om ett normalt cellprov.

Annons