Första hjälpen-kit för katter – 10 saker alla kattägare bör ha hemma
Även våra fluffiga vänner kan bli sjuka eller skada sig. Då är det viktigt att vara förberedd. Vi har sammanställt en lista över tio saker som är bra att ha hemma om olyckan skulle vara framme.
Förbandslåda till katt: 10 saker som är bra att ha hemma
1. Bandage för att stoppa blödningar
Om katten blöder kan du lägga bandage för att stoppa det värsta blodflödet. Använd gärna gasbinda, bomull, en näsduk eller en tygbit men se till att bandaget är rent. Tryckbandage ska inte användas på katter eftersom det kan stoppa blodcirkulationen. Om inte blödningen avtar, trots att du plåstrar om den, måste katten omedelbart till veterinären.
2. Termometer till katten
En av de första frågorna läkarna ställer när du kommer till vårdcentralen är om du har feber. Veterinären ställer ofta samma fråga när det handlar om djur, därför kan det vara en bra idé att lära sig ta tempen på katten själv. En katts normaltemperatur är cirka 38 till 39 grader och det är bra att kontrollera din katts temp några gånger när katten är frisk så du vet vad den brukar ligga på och har något att jämföra med när katten blir sjuk.
3. Fästingborttagare
Ha som rutin att kolla igenom din katt efter fästingar när vädret börjar bli varmare. Det är ovanligt att katter drabbas av borrelia, men även om katterna inte blir smittade kan de få besvär om de blir bitna av fästingar. De kan också ta med sig fästingen som går vidare till någon annan där hemma. Om du hittar en fästing som har bitit sig fast ska du ta bort den så fort som möjligt.
4. Krage eller tratt
Om olyckan har varit framme, eller om din katt har blivit opererad, kan den behöva ha på sig en krage eller tratt. Detta för att inte kunna komma åt skadan eller såret och tillexempel slicka upp eller bita på det så att läkningen fördröjs. Det kan vara bra att vänja katten vid kragen innan den blir sjuk eller innan operation.
5. Bomull
Bomull är en av de saker som alltid är bra att ha nära tillhands. Det passar bra att ha i förband eller att rengöra sår med. Det finns en salig blandning olika sorters bomull att välja på. En sak att hålla i åtanke är att inte välja en bomull som är för lös eller lämnar efter sig strån eller klibbar fast för lätt. Använd därför gärna bomull på rulle där det är enkelt att klippa av så stor bit som du behöver.
6. Bomullspinnar eller tops
Bomullspinnar eller tops är perfekta för att komma åt att rengöra där du själv inte riktigt når med en bomullstuss. Välj gärna bomullspinnar som är gjorda av till exempel bambu, det är betydligt snällare mot miljön än gammeldags tops med plast.
7. En liten sax
En liten sax är bra att ha i lådan. Den är enklare och smidigare att använda, speciellt om du har en slingrande katt i knät som inte riktigt vill vara med. Saxen är ofta det sista som kommer fram när vi plåstrar om våra fluffiga vänner och det är viktigt att den är ren. En liten nagelsax räcker långt.
8. Undersökningshandskar
Hur mycket vi älskar våra små katter kan de ibland vara såväl kladdiga, smutsiga och i värsta fall blodiga och därmed inte så trevliga att ta hand om. Gör både dig och din lurviga vän en tjänst och införskaffa undersökningshandskar så att du enkelt kan undvika att dra onödiga bakterier till skadan.
9. Koksaltlösning
Koksaltlösning används för att tvätta rent sår eller för att spola ögon och öron. Det finns flera olika sorter att köpa på apoteket, men du kan även enkelt koka din egen hemma. Bara häll salt och vatten i en kastrull, dosera ett kryddmått bordssalt per deciliter vatten, koka upp och låt svalna. Du kan spara det som blir över i en ren behållare i kylskåpet men max i ett dygn.
10. Plåster till matte och husse
Ibland är det inte så roligt att bli ompysslad av matte eller husse. Det kan därför vara smart att ha plåster till dig själv nära till hands när det rivs och bits lite extra mycket.
Källor: Agria.se, FirstVet, Moderna djurförsäkringar