Forskning: Så nyttigt är ägg – och så många kan man äta per dag
Vi äter mycket ägg i Sverige. Hela 64 procent äter ägg flera gånger i veckan, enligt en färsk undersökning från branschorganisationen Svenska Ägg. Denna äggfrossa kulminerar under påskveckan då vi sätter i oss 70 miljoner ägg.
Att äta ägg är klimatsmart då det belastar miljön mindre än många andra animaliska livsmedel.
Se också: 5 anledningar att äta ägg varje dag
Det är även lysande ur ett hälsoperspektiv då ägg är otroligt nyttigt. Faktum är att ägg i princip innehåller alla näringsämnen kroppen behöver, utom C-vitamin och kalcium.
Ägg höjer inte vårt kolesterol
SI många år ansågs det farligt för hälsan att äta mycket ägg eftersom ägg innehåller kolesterol. Kolesterol behövs för att kroppen ska kunna producera D-vitamin och hormonet kortisol, men det är inte bra att ha ett för högt kolesterolvärde i blodet då det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
I dag är kostråden uppdaterade eftersom intensiv forskning har visat att ägg inte ökar kolesterolnivån i kroppen. Friska människor har nämligen en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Numera finns det egentligen ingen maxgräns för hur många ägg man bör äta. En vuxen person kan äta 1-2 ägg om dagen utan bekymmer.
Ägg är även bra mat för den som behöver tänka på vikten. Forskning visar att en frukost baserad på en bra proteinkälla som ägg, ökar mättnadskänslan och minskar hungern resten av dagen. Det gör det i sin tur lättare att motstå sötsug.
Så mycket ägg äter vi
Visste du att genomsnittssvensken äter cirka ett halvt ägg om dagen? Det blir drygt 180 ägg per person och år.
Hur nyttigt är det med ägg?
Ägg är en riktig vitaminbomb som faktiskt innehåller fler vitaminer än de flesta grönsaker. Det enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C. Här är några fler anledningar att äta ägg:
- Ägg innehåller inga kolhydrater men är en utmärkt proteinkälla, merparten av proteinet finns i vitan.
- I ägg finns essentiella fettsyror, drygt 5 gram fett per ägg. Fettinnehållet är alltså mindre än i ett glas standardmjölk.
- Ägg innehåller järn, selen och zink.
- Ett ägg innehåller bara cirka 80 kalorier.