Forskning: Gift från bin kan döda bröstcancerceller
Australiensiska forskare har upptäckt vissa cancerceller kan stoppas med melittin, ett naturligt ämne som finns i giftet från honungsbin. I den nya studien har man tittat särskilt på svårbehandlade former av bröstcancer, bland annat så kallad trippelnegativ bröstcancer.
Forskarna såg att melittin kan både störa och hejda tillväxten av vissa bröstcancerceller – utan att skada de friska cellerna runtomkring.
Bi-gift används mot flera cancerformer
I studien använde man gift från 300 honungsbin från Australien, Irland och Storbritannien. Det testades sedan på olika typer av bröstcancer, bland annat trippelnegativ och HER-2-positiv bröstcancer. I försök på möss såg man att giftet dödade cancercellernas membran inom loppet av en timme. Det störde också kommunikationen mellan cellerna så att de förhindrades att växa och dela sig. Resultatet beskrivs av forskare som mycket spännande:
– Det här är ännu ett fantastiskt exempel på hur ämnen som finns i naturen kan användas till att behandla sjukdomar hos människan, säger Peter Klinken, professor och forskare vid Harry Perkins Institute of Medical Research i Australien, i en intervju med BBC.
Giftet är anti-inflammatoriskt och anti-bakteriellt
Man vet sedan tidigare att bi-gift innehåller molekyler som kan ha en anti-cancereffekt. Bland annat har man testat det mot malignt melanom och småcellig lungcancer. Det pågår också forskning där man tittar på om bi-gift även kan motverka sjukdomar som Parkinsons, Alzheimers och ALS. Melittin motverkar även de inflammationer som kan ligga bakom neurologiska sjukdomar. Det är även anti-bakteriellt.
Melittin kan tillverkas syntetiskt. Man behöver därför inte extrahera det från levande bin. I den nya bröstcancerstudien såg man att både naturligt och syntetiskt melittin hade effekt på cancercellerna.
Forskarna ska nu gå vidare för att hitta en lämplig och verksam dos innan melittin kan börja testas på människor.
Här kan du läsa studien.
Se också: Ulrika tatuerade över ärret efter bröstcancern