Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Forskning: Därför känns det som att semestern tar slut så snabbt

28 jul, 2021
author Sara Frisk
Sara Frisk
Visst känns det alltid som att tiden går så mycket snabbare när man är ledig? Det beror bland annat på en belöningsmekanism och våra känslor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är nog en del som nu längtar ihjäl sig efter lite välförtjänt semester, medan andra redan har hunnit gå på sin ledighet.

Några av oss kommer inte att få någon semester men kan ändå skriva under på att tiden går mycket fortare när man är ledig eller har roligt av andra anledningar.

Se också: Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Så får du tillbaka motivationen efter semesternBrand logo
Så får du tillbaka motivationen efter semestern

Längta inte om du vill att tiden ska gå fortare

När det gäller att längta kanske man dock ska vara lite restriktiv med det om man ska tro fyra nya studier, publicerade i Journal of Consumer Psychology.

De visar nämligen att händelser vi sett fram emot tenderar att kännas kortare i vårt medvetande och väntetiden till dem desto längre.

Ju mer försökspersonerna såg fram emot en rolig helg, desto längre fram i tiden upplevde de att den låg och desto snabbare upplevde de att den var över.

Men varför känns det då som att tiden flyger iväg när vi har roligt? Det är lite svårare att reda ut. Det verkar nämligen som att det inte bara är en enda del i hjärnan som är ansvarig för vår tidsuppfattning.

Därför flyger tiden när vi har roligt

En studie publicerad i Journal of Neuroscience antyder att tidskänsliga neuroner i våra hjärnor slits ut av olika uppgifter. Det bidrar till att förvränga vår tidsuppfattning.

När försökspersonerna ansåg att de hade tråkigt och hade fått titta på en likadan bild väldigt länge uppfattade de tiden som långsammare jämfört med när de fick titta på samma bild under kortare tid, då gick tiden snabbare.

Annons

Enligt studien berodde detta på att neuronerna blev utmattade av att utsättas för samma stimuli under längre perioder.

Dopamin får tiden att gå fortare

En annan studie publicerad i Science föreslår att det har med signalsubstansen dopamin att göra. Forskarna såg där hur dopamin kan kopplas till den personliga tidsuppfattningen hos möss.

Mössen tränades till att bli duktiga på att avgöra om tiden mellan två pip var längre eller kortare än en halv sekund. Om de gissade rätt fick de en belöning.

Genom att sen manipulera mössens dopaminsignaler kunde forskarna se att ju högre halten av dopamin var desto mer underskattade mössen tiden mellan pipen. Tiden gick alltså fort när de hade "roligt".

Att dopamin kan spela roll skrev även forskare i en artikel i WIRE:s Cognitive Science.

Känslor spelar också roll för tidsuppfattningen

Men det kan också ha att göra med hur vi upplever situationer, alltså känslorna vi har under dem.

Forskare har till exempel kommit fram till att rädsla kan störa vår tidsuppfattning eftersom den orsakar en psykologisk reaktion som är till för att vi snabbt ska kunna agera i en farlig situation.

Den reaktionen får då gå före vår tidsuppfattning, vilket gör att vi kan uppleva det som att tiden går långsammare. En studie i Frontiers in Integrative Neuroscience visar bland annat att så kan vara fallet. Det gör även en studie i Behaviour Research and Therapy.

Miljön runt omkring oss påverkar tidsuppfattningen

Men även miljön påverkar vår tidsuppfattning. Norska forskare vid Kavli Insitute for Systems Neuroscience Centre har tidigare kommit fram till att ett visst nätverk av hjärnceller ordnar våra upplevda händelser och placerar dem i tidsordning.

Senare kom de också fram till att det här nätverket av hjärnceller påverkades av i vilken miljö som råttor befann sig. När råttor fick leta efter chokladbitar i en varierad miljö där de fick upptäcka upplevde de att tiden gick fortare.

När de istället fick springa runt och leta chokladbitar i en tråkig enformig miljö där de i princip bara sprang runt i cirklar upplevde de inte tid alls.

Källa: Stylist, Illustrerad Vetenskap, SVT, Psychological Sciencea

Annons