Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Forskning: Därför blir du sötsugen

03 maj, 2017
author Henrik Högström
Henrik Högström
Tillhör du de som känner för choklad direkt efter middagen och som gärna kör näven djupt ner i godisskålen? Nu kan danska forskare ha hittat en förklaring till sötsuget. En upptäckt som kan leda till medicin för att dämpa begäret.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vissa människor har ett större sötsug än andra. Och den här böjelsen för en liten chokladbit, en näve smågodis eller ett stort glas läsk behöver inte vara slumpmässig. Tidigare försök på djur har visat att ett hormon som produceras i levern, FGF21, påverkar suget.

Galen i godis.
Foto: IBL

Nu har forskare vid Köpenhamns Universitet undersökt om detsamma gäller för människor. Och enligt studien så finns det fog för att anta att det är så.

Kan utgöra grund för medicin

Forskningsresultatet visar att människor med en speciell variant av den gen som producerar hormonet FGF21 i levern hade högre sannolikhet att tillhöra den del av befolkningen som äter mest godis och sötsaker.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Upptäckten kan på sikt göra det möjligt att hitta en medicin som dämpar sötsuget, enligt en av forskarna bakom studien.

– Potentiellt kan upptäckten av den här genen användas till att ta fram en medicin som kan reglera sötsuget och därmed också behandla fetma, säger Niels Grarup, lektor vid The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns Universitet till Videnskap.dk.

Försöker reglera aptiten

Det finns redan idag försök på gång där forskare undersöker om man kan använda FGF21 till att reglera aptiten.

– Det vore ju logiskt att på ett eller annat sätt innan en måltid kunna ta antingen FGF21, eller medicin som får nivåerna av FGF21 att stiga, och på så sätt reglera aptiten och sockersuget, säger Grarup till tidningen.

Källa: Videnskap.dk, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Köpenhamns Universitet

Här hittar du hela studien.

Annons