Forskarnas 10 enkla sätt att förebygga demens
Med några små livsstilsförändringar som att sluta röka, äta mer grönsaker och börja lägga pussel, kan du minska risken att drabbas av demenssjukdom.
– Många människor har en god chans att på individnivå minska risken för kognitiv försämring och demens genom att göra några hälsosamma livsstilsförändringar, säger Maria Carrillo, chefsforskare på Alzheimer’s Association.
Hon menar att detta även är viktigt på en global nivå då det skulle kunna innebära en enorm sänkning av de kostnader som demenssjukdomar innebär för samhället idag.
Här är 10 enkla tips som världens mest framstående neuroforskare tagit fram.
Rökning och demens
Rökning ökar risken för försämrad kognitiv förmåga. Sluta röka så är din risk att drabbas snart nere på samma nivå som för de som aldrig rökt.
Behandla högt blodtryck
En studie visar att personer som har högt blodtryck vid 45 års ålder har större risk att drabbas av demens 20-30 år senare. Om kärlen i hjärnan utsätts för högt tryck under lång tid kan man få kärlväggsskador och när hjärnan inte får blod påverkas minnet.
Behandla diabetes typ 2
Det finns tecken som tyder på att diabetes är en riskfaktor för alzheimer. Därför är det viktigt att behandla diabetes om du har sjukdomen.
Akta huvudet
Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär. Använd alltid cykelhjälm!
Läs böcker
Utbildning på alla nivåer har visat sig minska risken för demens. Så läs böcker eller gå en kurs på till exempel Komvux eller Medborgarskolan.
Ät bra mat – kosten har betydelse för demens
En hälsosam kost med mycket frukt och grönt kan minska risken för kognitiv ohälsa.
Sov ut
Sömnbrist kan leda till svårigheter att minnas och tänka klart.
Ta hand om din mentala hälsa
En del studier visar på ett samband mellan depression och ökad kognitiv ohälsa. Var inte rädd för att söka hjälp och du känner dig nedstämd.
Ha ett socialt nätverk
Umgås med vänner och bekanta. Socialt engagemang gör hjärnan glad. Du kan sjunga i kör, spela boule eller egagera dig i föreningslivet – det viktiga är att du gör saker som känns kul och meningsfulla för just dig.
Utmana din hjärna
Att utmana hjärnan ger dig både kortsiktiga och långsiktiga kognitiva fördelar. Lägg ett svårt pussel, lös korsord eller sudoku, spela ett instrument eller ett spel som får dig att tänka strategiskt.
Träna hjärnan med pussel
Att hålla igång hjärnan med pussel kan stimulera nya nervceller och stärka kopplingen mellan dem. Det kan även minska de skador på hjärncellerna som sker vid Alzheimers sjukdom. Här är några fler anledningar till att du ska lägga pussel så ofta du bara kan.
- Pussel är bra för korttidsminnet som hjälper oss att komma ihåg former och färger och att föreställa oss den stora bild som växer fram för att kunna komma på vilka bitar som passar ihop.
- Det finns många möjligheter men bara ett sätt att sätta ihop bitarna korrekt. Vi får träna vår förmåga att formulera teorier, testa hypoteser och ändra perspektiv när det inte fungerar som vi tänkt.
- När vi pusslar måste vi titta på olika bitar och ta reda på hur de passar ihop för att bygga den stora bilden. Att regelbundet göra detta förbättrar din visuospaciala förmåga, alltså att med synen bedöma avstånd och avgöra storleksskillnader. Den visuospaciala förmågan behövs bland annat för att kunna köra bil, packa en väska eller använda en karta.
- När vi lyckas lägga en bit eller när hela pusslet är färdiglagt frisätts dopamin som är en signalsubstans som får dig att må bra. Den påverkar också minne, koncentration och motivation.
- Pussel kan hjälpa dig att koppla av. När du koncentrerar dig på en uppgift släpper du andra tankar, slappnar av och rensar hjärnan. Det blir som en sorts mindfulness eller meditation.
Av Celia Stahl och Moa Bejersten
Foto: Shutterstock/TT