Forskare kan ha hittat en orsak till fibromyalgi
I motsats till vad många tror har forskarna funnit att den främsta källan till smärta hos fibromyalgipatienter inte härrör från hjärnan. Resultatet kan markera slutet på ett flera decennier långt mysterium om sjukdomen, som många läkare trodde var psykisk.
Mysteriet med fibromyalgi har lämnat miljontals drabbade patienter hänvisade till smärtstillande medel. Fram till nyligen trodde många läkare att sjukdomen enbart var psykisk, men forskarna har nu upptäckt att den främsta källan till smärta härrör från en mycket oväntad källa – ett överskott av blodkärl.
Överskott av nervfibrer
För att försöka lösa fibromyalgins mysterium undersökte forskarna handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer i huden, vilket medförde en minskad reaktion på smärta. Därefter tog forskarna hudprover från händerna på fibromyalgipatienter.
Överraskningen blev stor när det upptäcktes att huden på patienterna med fibromyalgi innehöll ett extremt överskott av nervfibrer. Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer enbart hade till uppgift att reglera blodflödet, och inte spelade någon roll i smärtupplevelsen. Men nu är det bevisat att det finns ett direkt samband mellan dessa nerver och smärtan i kroppen, enligt forskningsstudien från 2013.
Nya behandlingar
Genombrottet skulle också kunna lösa den kvardröjande frågan om varför många av de drabbade har just extremt känsliga händer, liksom andra smärtsamma punkter i hela kroppen, och varför kyligt väder tycks förvärra symtomen.
– Vi trodde tidigare att dessa nerver bara var inblandade i regleringen av blodflödet, men här fick vi bevis på att blodkärlen också kan bidra till vår känsel och upplevda smärta, säger den amerikanske neuroforskaren Frank L. Rice.
Tillkännagivandet av en möjlig orsak till fibromyalgi öppnar nu upp för nya behandlingar och kanske ett fullständigt tillfrisknande i framtiden.
Läs också:
Här är symtom på fibromyalgi
Fibromyalgi: Metoden som lindrar och ny forskning
Skräddarsydd styrketräning kan hjälpa vid fibromyalgi
Källa: Fibromyalgiförbundet och Guardian Liberty Voice