Forskare kan ha hittat behandling mot coronaviruset
Just nu pågår en febril jakt i forskarvärlden på att hitta ett botemedel mot sjukdomen covid-19.
De första vaccinen har redan testats – och nu uppger en forskargrupp på Erasmus Medical Center i Rotterdam att de har hittat en antikropp som skulle kunna användas som behandling mot coronaviruset.
Antikroppar tänkbar behandling mot corona
Även om det är lång bit kvar ses detta som ett stort genombrott.
– Det här ser mycket lovande ut. Skitspännande, säger professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg på Karolinska institutet, till Aftonbladet.
Så här säger en av forskarna, professor Frank Grosveld, i en första kommentar:
– Vi försöker nu få ett läkemedelsföretag ombord som kan producera antikroppen i stor skala som ett läkemedel. Förutom utvecklingen som medicin vill vi också använda antikroppen för att sätta upp ett diagnostiskt test som alla kan göra hemifrån, så att människor lätt kan ta reda på om de har en infektion eller inte.
Antikroppar kan binda till ett virus och på så vis hindra infektion, alltså neutralisera viruset.
– Fungerar antikroppen så är det en möjlig terapi, en behandling, absolut, säger Mattias Forsell, docent i immunologi vid Umeå universitet, till Sveriges Radio.
Så tvättar du händerna för att undvika smitta:
Läkemedel mot Ebola testas mot coronavirus
Det finns andra tänkbara botemedel mot covid-19. Läkemedlet Remdesivir, som en gång togs fram mot Ebola, är enligt WHO den mest troliga kandidaten att fungera på sjukdomen.
Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för detta i kampen mot covid-19 i Sverige.
– Grunden för att vi tror att läkemedlet skulle kunna ha effekt mot covid-19 är dels in vitro-studier och dels studier av djurmodeller med ett annat coronavirus, det som ger sjukdomen mers, säger Filip Josephson, läkare och utredare vid Läkemedelsverket, till Läkemedelsvärlden.
Det sker även prövningar med Remdesivir i Kina.
– Dels på svårt sjuka patienter, som är en tiondel ungefär, och också på måttlig sjuka patienter. Vi vet inte så mycket mer än att det här nu startar i Kina. Vi väntar med spänning, säger Anders Blanck, vd för Läkemedelsindustriföreningen, till Sveriges Radio.
Även i Sverige har nu ett fåtal patienter fått läkemedlet.
– De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, säger professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till Ekot.
Foto: TT
Läs mer om coronaviruset
Hur smittar covid-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?
Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning: