Förlossningsdepression – här är vanliga symptom
Det är vanligt att bli nedstämd en kort tid när barnet precis har fötts, att få så kallad “baby blues”, men för vissa går inte denna period över. Vilket kan vara ett tecken på en begynnande förlossningsdepression.
Man kan bli förlossningsdeprimerad efter en svår förlossning, problem med amningen eller att man upplever att man inte får tillräckligt stöd av familjen. Om man tidigare varit deprimerad eller har en bipolär sjukdom ökar risken för förlossningsdepression.
Symtomen på förlossningsdepression kommer oftast inom de första två-tre månaderna efter förlossningen, men kan även drabba när som helst inom det första året med barnet.
#bebisbubblansprack – om förlossningsdepression
Mer än var tredje person som mår dåligt i samband med att de fått barn pratar inte om det med någon. Det visar en färsk underökning som genomförts bland läsarna på allas.se. Här får du möta kvinnor som berättar sina historier. Med #bebisbubblansprack vill vi bryta tabun och ge fler mod att prata om förlossningsdepression.
Ungefär en av tio får en lättare eller svårare förlossningsdepression och de flesta blir bra inom ett halvår.
Symptom på förlossningsdepression
Symptom:
- Man känner sig nedstämd och extremt trött
- Det är svårt att känna glädje inför bebisen
- Humörsvängningar, ångest och sömnproblem
- Känslor av skuld och hopplöshet
- Starka oroskänslor eller till och med panik
- Koncentrationssvårigheter
- Man drar sig tillbaka från familj och vänner
- Har tankar om att skada sig själv eller barnet
Den som är drabbad kan söka hjälp på BVC. Att motionera, få avslastning där hemma och komma ut i friska luften kan hjälpa. Att prata med någon som man känner förtroende för eller en sjuksköterska eller psykoterapeut kan också underlätta. Vissa kan även behöva antidepressiva läkemedel för att komma på fötter igen.
Källa: 1177
Denna artikel publicerades först på Motherhood.se