Därför är det viktigt att förlåta sig själv – så går du tillväga
Så här lär du dig konsten att förlåta dig själv.
Alla begår vi misstag, stora som små. Det kan vara alltifrån att man överskridit sin tänkta budget till att ha brutit en väns förtroende. Men vi är bara människor, och oavsett hur svårt det är att förlåta sig själv så är det inte desto mindre viktigt.
Att lära sig att förlåta sig själv är en konst, men det går, och är viktigt för det psykiska välbefinnandet.
Se också: 8 enkla saker som boostar din självkänsla
Misstag får inte alltid förödande konsekvenser längre
När vi inser att vi gjort oss själva eller någon annan illa överöses vi av negativa känslor som skam eller skuld. En teori är att kroppen svarar på det här sättet då våra misstag för väldigt länge sedan kunde få stora konsekvenser.
Men i dag när det oftast inte längre handlar om liv eller död tenderar vi fortfarande att plåga oss själva även för de minsta felen.
Varför är det svårt att förlåta sig själv?
Att lära sig att hantera skuld och skam efter ett misstag är en hel vetenskap. Daryl Van Tongeren är docent i psykologi vid Hope College i USA och har intresserat sig för en paradox inom området. Det berättar han för The Healthy.
Medan en del hävdar att man ger sig själv tillåtelse att begå misstagen igen genom att förlåta sig själv så finns det också negativa effekter av att gräva ner sig i skuld och skam då det inte leder till några produktiva förbättringar.
– Riktig självförlåtelse handlar om ånger och återställande – det kräver att vi engagerar oss i någon typ av ansträngning för att få till en meningsfull förändring, säger han till The Healthy.
Fördelar med att ge sig själv förlåtelse
Det finns flera fördelar med att tillåta sig själv att gå vidare från misstag man begått. Till exempel visar Daryl Van Tongerens forskning, publicerad i Journal of Positive Psychology, att det är bra för den mentala hälsan på många sätt.
Bland annat kan det ge oss:
- En mer positiv självbild samt bättre självförtroende
- Mindre stress i livet vilket kan ge bättre immunförsvar, blodsocker, blodtryck och matsmältning
- Bättre sömn
- Mer lycka
Så blir du mer förlåtande mot dig själv
Först och främst måste man fundera över konsekvenserna, sina känslor och hur man skulle vilja gå vidare efter misstaget.
– När vi agerar detektiver och försöker lista ut varför vi känner skuld eller varför vi ångrar någonting kan vi också börja förstå varför vi gjorde vad och hur vi vill gå vidare därifrån, säger Sarah Kaufman, psykoterapeut vid Cobb Psychotherapy i USA, till The Healthy.
Här är experternas tips till konsten att förlåta sig själv för misstag man begått, som har stöd i forskning publicerad i Journal of Counseling & Development.
Visa dig själv medkänsla
Låt oss säga att en vän är försenad till en middag. Det börjar ju då ofta med att man känner en viss irritation. Men så fort vännen anlänt och bett om ursäkt brukar vi släppa det.
Det kan dock vara så att vännen fortsätter att skuldbelägga sig själv trots att denne fått förlåtelse från sällskapet. Det är inte helt ovanligt att vi ältar våra misstag när andra inte gör det.
Man behöver därför kunna se på sig själv och sina handlingar utan förutfattade meningar, med förståelse och på ett accepterande sätt. Precis som man skulle gjort med en vän. Utan medkänsla gentemot sig själv kan hälsosam ånger lätt bli ohälsosamt ältande.
Ta ansvar
Det är också viktigt att äga sina fel, att ta ansvar för att man begått ett misstag snarare än att försöka lägga över skulden på omständigheter eller på andra.
När man inser att man gjort fel, men samtidigt bara tar ansvar för det man faktiskt kunnat kontrollera, är man på god väg till att kunna förlåta sig själv.
Hantera din ånger
Att känna ånger innebär att man känner sig ledsen över det man gjort. Denna känsla gör för det mesta att vi inte vill begå samma misstag igen.
Men det är viktigt även här att förstå vad man faktiskt kunnat påverka och inte då det inte fyller någon egentlig funktion att känna skuld eller skam över ett problem som man inte ens orsakat.
Jobba på ett återställande
Under den här fasen gör man ett ärligt försök att reparera skadan efter ens misstag. Om man till exempel skrikit på en vän eller en kollega så är det på sin plats att be om ursäkt. Har man istället snott någonting från någon så bör man lämna tillbaka det och be om ursäkt.
Se potential för förbättring
Om vi inte har som mål att förändra någonting är självförlåtelsen inte särskilt effektiv. I det här förbättringssteget bör vi stanna upp och tänka på hela processen vi precis genomgått, från misstag till återställande, oavsett hur lång tid den tagit.
Tanken är att det ska leda till att vi nu kommit fram till varför vi begick misstaget från början och vad vi kan göra för att det inte ska ske igen.
Källa: The Healthy