Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Folkhälsomyndighetens svar på våra vanligaste frågor om corona

31 mar, 2020
author Anna Sundesten
Anna Sundesten
En läkare svarar i telefon på frågor som skulle kunna handla om coronaviruset.
Foto: TT/Shutterstock
Hur smittar covid-19? Hur länge blir man sjuk av coronaviruset? Frågorna är många – och Folkhälsomyndigheten har svar på en hel del av dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"Brand logo
Klara-Maria har coronavirus: "Det är tungt"

Folkhälsomyndigheten har en sammanställning över några av de vanligaste frågorna rörande coronaviruset och covid-19 på sin hemsida. Här är några av dem:

1. Vilka är symtomen på covid-19?

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom.

2. Hur smittar covid-19?

Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

3. Hur lång är inkubationstiden för covid-19?

Tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats. Enstaka fall kan avvika från dessa mönster.

4. Hur länge är man sjuk av covid-19?

WHO:s rapport “Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (covid-19)” uppger att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För de som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen.

5. Kan man smittas flera gånger av det nya coronaviruset?

Det är oklart hur länge man kommer att vara immun. Utifrån tidigare erfarenheter så är bedömningen att immuniteten varar så länge att man inte kommer att smittas fler gånger under en och samma säsong.

6. Finns det vaccin eller behandling mot covid-19?

Det finns i nuläget inget vaccin och inget godkänt läkemedel mot covid-19. Behandling som ges vid svårare sjukdom är inriktad på att stödja funktionen hos lungor och eventuellt andra påverkade organ

Annons

7. Hur skyddar du dig själv och andra?

En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa och mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Tvättar du händerna på rätt sätt? Se filmen:

Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

8. Kan man bli smittad av en person som har covid-19 men som inte har några symtom?

Det finns en internationell samsyn att det är personer med symtom som sprider sjukdomen vidare. Symtom som hosta, nysningar och snuva innebär en ökad risk för att droppar med smitta hamnar i luften. Genom dropparna kan smittan föras vidare till andra personer i närheten. En del som är sjuka har enbart milda symtom, speciellt i början av sjukdomen. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på att man kan bli smittad av någon med mild hosta och som inte känner sig sjuk i övrigt.

Här kan du läsa mer utförliga svar på dessa frågor samt svaren på övriga frågor som Folkhälsomyndigheten har sammanställt.

Foto: TT

Annons