Fixa framtidsfullmakt – innan du blir sjuk
Om inte förr så har coronapandemin fått oss att fundera på frågor som: Vad händer om en närstående blir allvarligt sjuk? Bör vi förbereda oss på något sätt, om en släkting eller den vi lever tillsammans med plötsligt blir oförmögen att hantera pengar, betala räkningar eller fatta ekonomiska beslut?
Se också: 6 viktiga skäl till att skriva testamente
Och om det värsta skulle hända – känner vi oss säkra på, och trygga med, hur allt ska ordnas då?
För många har dessa frågor så klart aktualiserats redan före pandemin och av helt andra skäl. För andra fortsätter de vara ett ”måste”, en sådan där grej vi ska ta tag i, snart.
För juristerna Helena Jarmstad och Marie Stifors på Familjens Jurist i Helsingborg har pandemin inte direkt inneburit fler antal ärenden, men däremot har de märkt att många refererar till covid-19 när de träffas.
– Antingen är man äldre eller i en riskgrupp och har insett att: ”Det här kan ju hända mig!” Eller så har man kanske – på grund av att mycket har ställts in eller satts på paus – äntligen fått tid att fundera över den här typen av frågor, berättar Helena Jarmstad.
Vill upprätta testamente
Många tar kontakt med Familjens Jurist för att upprätta ett testamente, men ofta uppkommer det nya frågor och funderingar när man väl är där. Till exempel är det långt ifrån alla som har hört talas om möjligheten att teckna en framtidsfullmakt.
– Lagen om Framtidsfullmakt trädde i kraft 2017 och och är alltså relativt nytt. Hos oss är det framför allt äldre som känner till det, personer som kanske fått information på sin bank eller lyssnat på ett föredrag i pensionärsföreningen. Bland yngre är det ännu relativt få som har koll på att möjligheten finns, säger Marie Stifors.
Eller så tänker man ”det där rör inte mig nu”.
– Men det kan det absolut göra! Ingen av oss har en spåkula; vi kan alla bli sjuka eller vara med om en olycka som gör oss oförmögna att ta hand om oss själva. Och då är det jätteskönt att ha ordnat någon som kan träda in och ta hand om ens personliga och ekonomiska angelägenheter.
En framtidsfullmakt kan ses som en försäkring du förhoppningsvis aldrig kommer behöva använda
Framtidsfullmakt – det här innebär fullmakten
Men vad är då egentligen en framtidsfullmakt? Jo, en framtidsfullmakt är en möjlighet för dig att själv välja vem som ska ansvara för dina personliga och ekonomiska beslut om du själv inte längre kan, till exempel på grund av att du har varit med om en olycka, blivit allvarligt eller psykiskt sjuk eller dement.
Alternativet – om du inte har tecknat en framtidsfullmakt – är att det tillsätts en god man eller förvaltare, vilket både kan ta lång tid (då räkningar och annat kan samlas på hög!) och innebära att du eventuellt lämnar över beslutsrätten till någon du inte känner och har förtroende för.
Vad gäller?
Fullmaktstagaren får…
… betala räkningar, teckna och avsluta abonnemang, avtal och autogiron, deklarera, hämta ut paket och rekommenderade brev, förvalta och sälja egendom, företräda dig i frågor rörande boende eller social omsorg. I stort sett allt ni har kommit överens om i framtidsfullmakten, även ge bort gåvor om det reglerats i fullmakten.
Fullmaktstagaren får inte…
… ingå eller avsluta äktenskap, upprätta testamente, bekräfta faderskap eller fatta beslut om sjuk- och tandvårdsfrågor för fullmaktsgivarens räkning.
Fullmakten skrivs alltså i förebyggande syfte, innan något händer, och du kan i lugn och ro specificera i vilka situationer och för vilka beslut den ska gälla. Och, som sagt, framför allt bestämma vem du vill förordna som fullmaktshavare. Det kan vara din partner eller ditt barn, men också en släkting eller vän du litar på.
– En framtidsfullmakt kan ses lite som en försäkring som du förhoppningsvis aldrig kommer att behöva använda. Men skulle den behövas kan du känna dig trygg med att du varit med och bestämt hur, säger Helena Jarmstad.
Mallar för fullmakt
Framtidsfullmakten kan man antingen skriva själv – det finns gratis mallar att utgå från på internet – men de flesta väljer att ta hjälp av en jurist.
– Dels får man då möjlighet att gå igenom allt noggrant och ställa frågor, dels kan man vara säker på att allt blir rätt formulerat rent juridiskt. Gör man det själv och det sedan uppstår frågetecken när den trätt i kraft kan man ju inte fråga fullmaktsgivaren hur hon eller han menade.
Kostnaden för att upprätta fullmakten hos en jurist tycker Marie Stifors kan ställas i relation till annat vi betalar för genom livet.
– Vi går på kontroller hos tandläkaren, vi servar bilen på en verkstad, vi har olika typer av försäkringar – allt för att förhoppningsvis undvika bekymmer och kostsamma besvär i framtiden.
Utse en fullmaktshavare
Framtidsfullmakten ska tecknas när fullmaktsgivaren är vid sina sinnes fulla bruk. Fullmaktsgivaren kan utse en eller flera fullmaktshavare och reglerar vilka åtgärder dessa får vidta.
Till exempel kan du ge din partner möjlighet betala räkningar, avsluta abonnemang och hämta ut paket på posten, men vilja att såväl make/maka som barn ska vara överens vid större beslut, som till exempel vid hus- eller aktieförsäljning. I framtidsfullmakten anger man även vilken eller vilka personer som ska träda in som ersättare om fullmaktstagaren själv blir sjuk eller går bort.
För att framtidsfullmakten ska bli giltig ska fullmaktsgivarens namnteckning bevittnas av två oberoende personer.
Det är sedan fullmaktstagaren som – utifrån fullmaktsgivarens försämrade hälsostatus och oförmåga att fatta personliga och ekonomiska beslut – bestämmer när fullmakten ska träda i kraft.
Vid sjukdom eller olycka
Ibland kan framtidsfullmakten också bara behöva användas tillfälligt, till exempel vid sjukdom eller i samband med en olycka. När fullmaktsgivaren tillfrisknat övergår beslutsfattandet till denne igen. Vissa väljer också att utse en granskare som fullmaktshavaren ska redovisa till, som en slags säkerhet för att allt sker i enighet med fullmaktsgivarens önskemål.
Det finns dock några saker som fullmaktstagaren inte kan bestämma och det är beslut som rör sjuk- och tandvård. Här går den medicinska bedömningen först och det är läkare eller tandläkare som fattar beslut i samråd med anhöriga.
– Fullmaktstagaren kan inte heller besluta i frågor som rör giftermål, skilsmässa eller testamente, säger Helena Jarmstad.
Över lag tycker Helena Jarmstad att fler borde skaffa sig en framtidsfullmakt – och helst tidigare än man tror att det behövs.
– Ingen vinner något på att stoppa huvudet i sanden. Var öppna och prata igenom hur ni vill ha saker och ting, både vid sjukdom och dödsfall. Det skapar trygghet, både för dig själv och dina nära och kära.