Fibromyalgi: Kräv diagnos och rätt behandling
Anneli Brodin bor i Norrtälje tillsammans med sin man Marcus och barnen Adrian och Isabel.
Just nu är Anneli sjukskriven, men har jobbat som datorsupport och administratör. Hon har också utbildat sig till florist.
Tog 20 år innan diagnos
– Det tog faktiskt 20 år innan jag fick min diagnos, säger Anneli.
– Det började när jag var fjorton. Jag blev trött och fick svårt att ta in information i skolan. Tröttheten hängde kvar, ibland gick jag direkt hem från skolan och somnade. Jag hade konstiga smärtor, om någon tog i mig så gjorde det ont väldigt länge. Sömnproblemen har varit jobbiga. De har kommit och gått hela tiden. Antingen att jag har sovit väldigt mycket, eller vaknat flera gånger om natten, med krypningar i benen.
För få triggerpunkter
Anneli har gått till läkare efter läkare under dessa tjugo år med diffusa symtom som ofta förklarats som virusinfektioner. För ett par år sedan började hon söka själv på internet, och fibromyalgi stämde bäst in.
För att få en diagnos sökte hon hjälp på en smärtmottagning i Stockholm.
– Där tog man en massa blodprover, och alla mina värden låg inom normalgränserna. Jag fick också göra ett konditionstest och ett test för triggerpunkter. På triggerpunktstestet hade jag 15 av 18 ömma punkter, man ska ha minst 11 för att få diagnosen fibromyalgi.
Dessutom gjordes en värme- kameraundersökning som visade att det fanns stora smärtområden i Annelis kropp.
Smärtrehab
– Dagen när jag såg läkaren skriva in min diagnos i min journal var en vändning. Äntligen fick jag bekräftelse på att det inte var mig det var fel på! Jag var inte en lat och tråkig person. Jag var inte en oduglig människa som bara var trött jämt. Jag var inte den dåliga anställda som jämt var sjuk.
Anneli fick gå igenom en åtta veckor lång smärtrehab, där hon träffade läkare, sjukgymnast, socionom, psykolog och psykoterapeut.
– Det var en enorm ansträngning att resa och ta del av övningar och föreläsningar varje dag, men jag tog mig igenom det mesta.
Hon har provat många olika behandlingar, bland annat akupunktur.
– Det var jobbigt och gjorde ont, men jag kan rekommendera fibromyalgiker att prova. Fyra veckor senare kände jag en positiv effekt. Jag hade inte samma spänningar och värk i huvudet.
Yoga hjälper
Men det som hjälpt Anneli bäst är yoga. Hon har fått undervisning av en instruktör specialiserad på smärtor.
– Jag gör mitt yogaprogram hemma ganska ofta. Helst varje dag, men om jag inte orkar göra övningar sätter jag mig och bara andas.
Hon tar även en medicin som heter Cymbalta, ett antidepressivt läkemedel.
– När jag började med det kändes det som en sten lyftes från mina axlar. Det tog udden av den starka smärtan och även av de ångestattacker jag får ibland. De hänger enligt min läkare ihop med fibromyalgismärtan.
Ett par gånger har hon fått åka till akuten.
Mer ont vid ansträngning
– Nu vet jag att jag inte ska dö, och kan hantera attackerna själv. Jag har bland annat fått tipset av min yogalärare att trycka under fötterna, då hittar jag på något sätt en kontakt med kroppen och hjärtat lugnar sig, ångesten släpper direkt. Det är faktiskt riktigt häftigt!
Det går, än så länge, inte att ”bota” fibromyalgi, säger Anneli. Smärtorna finns i kroppen, i olika grad.
– Om jag gör mycket, anstränger mig fysiskt, träffar mycket folk eller om det är väderomslag får jag mer ont och blir tröttare. En solig dag när jag tar det lugnt känner jag knappt av min fibromyalgi.
Arbetstränar
Hon har precis börjat arbetsträna och skaffat ett jobb hon kan sköta hemifrån.
– Jag hoppas att jag är på väg ut i livet igen, eftersom jag kan hålla smärtorna under kontroll och min trötthet inte är lika stark. Jag gör mina andningsövningar och yoga, lite stretchövningar. Jag tar promenader, en aning längre varje gång. I början klarade jag inte att gå runt kvarteret.
Lagt om kosten
Anneli har också lagt om kosten, hon fick veta att hon har mjölkproteinallergi. Hon har dragit ner på laktos, gluten och socker, äter en mer växtbaserad kost. Tar kosttillskott, multivitaminer, extra magnesium, omega-3, probiotika och Q10, som enligt vissa studier kan lindra smärta och trötthet vid fibromyalgi.
– Jag märker stor skillnad, och den trötthet som kallas ”hjärndimma” är helt borta.
Annelis råd till dig som har ont och tror att du kan ha fibromyalgi:
– Ge inte upp! Tjata dig till en diagnos och rätt behandling. Var medveten om att det kommer att ta lång tid, men du kommer att bli bättre. Gör en sak i taget, ta små steg i början.
Läs också: 7 tecken på fibromyalgi att ta på allvar
Av Susanna Hauffman
Foto: privat